Behozta az USA Kínát, már ami a jövedelemegyenlőtlenséget illeti

Újabb felmérés látott napvilágot az Egyesült Államokban, melyből az derül ki, hogy a fiatal amerikaiak szerint a milliárdosok több kárt okoznak, mint hasznot. 

Statisztikák szerint egyre nagyobb a jövedelemegyenlőtlenség az Egyesült Államokban. Az 1920-as évek óta nem voltak ekkora szélsőségek az USA-ban, mint most, állítja a Pew Research legfrissebb felmérése.

Az elit 1% zsebében landoló összjövedelem aránya

A vagyonkoncentráció vagy jövedelemegyenlőtlenség ugyanis rohamosan nő az országban. Az Egyesült Államok ezzel megközelítette Kínát és Oroszországot is, ahol alapból jóval tágabb az olló. A jelenlegi felmérést 2020. januárjában – tehát még a legfrissebb krach előtt – készítették és arról kérdezték a lakosságot, hogy mit gondolnak a saját anyagi helyzetükről, illetve arról, hogy egyesek miért milliárdosok, míg mások miért élnek mélyszegénységben.

A fiatalok pesszimistábbak

A jelentésből kiderül, hogy a fiatalabb korosztály borúsabban látja a helyzetet. A 30 év alatti felnőttekből tízből négy úgy látja, hogy kifejezetten rossznak nevezhető az, ha valakinek egy vagy több milliárd dollár vagyona van. A válaszadók, közül különösen a demokrata beállítottságú fiatalok véleménye borús, akik 50%-a nevezi negatívnak azt, ha valaki rendkívül gazdag.

A nyilatkozatok többsége egyetért, hogy a gazdagok azért lettek még gazdagabbak az elmúlt években, mert kapcsolati háló és tőkeelőnnyel indultak az életben a kevésbé vagyonosabb társaikkal szemben. A republikánus szavazók ugyanakkor még hisznek az amerikai álomban, és úgy gondolják, a milliárdosok sokkal többet dolgoznak a szegényebbeknél.

A Pew Research elemzés rámutat, hogy a fiatal amerikaiak domináns véleménye, hogy a milliárdosok azért tudták felhalmozni vagyonukat, mert kijátsszák az adózási jogszabályokat, illetve kapcsolati tőkéjük segítségével több kiskapu áll rendelkezésükre. Az offshore adózást is megemlítik, ami nem csak a milliárdos magánszemélyek, de a multinacionális vállalatok egyik kedvelt adócsökkentő módszere. Többen arra is kitértek, hogy a gazdagok könnyen tudnak olyan ügyekben Washingtonban lobbizni, amelyekből óriási előnyökre tehetnek szert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük