Mit ért a Fed 1.5 billió dolláros stimulusa? Egyelőre még kétséges

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Federal Reserve a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében meghozott lépései kicsit félresikerültek. A központi bank csütörtökön jelentette be, hogy mintegy 1,5 billió dollárt injektál az adósságpiacokra, hogy megakadályozzák a koronavírus okozta összeomlástól. Miután a hírt bejelentették, több népszerű Twitter-influenszer azt sugallta, hogy Jerome Powell Fed elnök a részvényesek és a nagyvállalatok megmentését tűzte ki célul. Néhányan tovább mentek és azzal érveltek, hogy ha a Fed megengedheti magának, hogy ilyen szinten beavatkozzon, akkor nincsen oka arra, hogy a kormány ne engedhesse meg magának, hogy például ingyenes legyen az egyetemi oktatás.

Fed

 

Ez mind nagyon félrevezető. A Fed nem azért dobta be a zsák pénzt, hogy megmentse Dow Jones-t. Nem azért csinálta, hogy a kereskedők Amazon részvényeket vásároljanak. Inkább a rövid távú hitelezési képességeit használja ki annak megakadályozására, hogy kötvénypiac nehogy összeomoljon, és újabb gazdasági válság alakuljon ki.

A világ pénzügyi intézményei minden nap olyan tranzakciókkal finanszírozzák magukat, amelyek fedezetként használják az amerikai államadósságot. Ezeket visszavásárlási megállapodásoknak vagy repóügyleteknek nevezzük. Az egyik fél, mint például egy bank vagy fedezeti alap, elad valamilyen értékpapírt, általában kincstárjegyeket. De megegyeznek abban, hogy nemsokkal később visszavásárolják azokat kicsit magasabb áron. Valójában ez egy rövid lejáratú kölcsön kamatfelárral. A bankok, fedezeti alapok és pénzpiaci alapok mellett a Fed is kiveszi részét a repópiacon a kamatlábak kezelésében.

A legfontosabb dolog, amit fel kell ismernünk: ha a repópiac valamilyen okból beragad, a pénzügyi rendszer nagy része megszűnik működni, mivel a bankok és más szereplők nem kapják meg napi likviditásukat. A 2008. évi pénzügyi válságot néhányan “repópiacon történt ámokfutásnak” nevezték.

Olyan ez mint egy zálogház

Ha magad elé szeretnéd képzelni, akkor képzelj el egy zálogházat, de ahelyett, hogy egy fickó átadná a Fender gitárját egy köteg pénzért cserébe, Jamie Dimon besétál kincstárjegyekkel és egy szerződéssel a kezében, amely szerint mindent visszavásárol másnap. Időnként a zálogház tulajdonosa Jerome Powell. És ha a zálogház leáll, akkor minden felborul, mert Mr. Dimon nem tudja kifizetni a számláit. Dióhéjban ez a repópiac.

A koronavírus okozta pánik miatt a szokásosnál nehezebbé válik az Egyesült Államok kincstárjegyeinek vétele és eladása. A Wall Street szerint a piac kevésbé likvid. A pontos okok kissé bonyolultak, de ahogyan a New York Times-ban Neil Irwin írta, minden jel arra utal, hogy a piacon hiányzik a készpénz likviditás. Ez drasztikus és bizarr kötvényérték-ingadozásokhoz vezetett, amelyek szinte mindenkinek feltűntek – mert ha a kincstári piac leáll, akkor a pénzügyi rendszer többi része is leáll. És az utóbbi időben valóban egyre növekedett a szorongás jele a repópiacon, ahol 2019. év nagy részében likviditási problémák is voltak.

Mint a vízvezetékszerelő, aki duguláselhárító gélt önt a lefolyóba, a Fed most megpróbálja helyrehozni ezeket a likviditási problémákat, és ezért készpénzt tol be a piacokra. Ezt a rendszeres repóműveleteinek növelésével tervezi megtenni. Csütörtökön további 500 milliárd dollárt kínált, és azt közölték, hogy pénteken további 1 billió dollárnyi ügyletet fog lebonyolítani.

Ismételten, ez mind rövid lejáratú hitelnyújtás a világ legbiztonságosabb biztosítéka, az amerikai állampapírok ellen. Senkinek nem adnak pénzt örökbe. Ez az oka annak a retorikának, amelyet látunk – arról, hogy ha a Fed kölcsönt adhat a bankoknak, akkor a Kongresszus biztosan meg tudja finanszírozni az egyetemi oktatást vagy elengedni a hallgatói hiteltartozásokat – nincs sok értelme. A fundamentális kérdés viszont az, szükségünk van-e arra, hogy a központi bankok mozgásban tartsák a pénzügyi rendszert. A válasz pedig, hogy nincs! és végre abba kellene hagyni a “too big to let it fail” mentalitás forszírozását egy olyan rendszer fenntartása érdekében, ami 1970-es évek óta folyamatosan elvesztette a józan és felelősségteljes működés kontrollját.

Kriptók, mint alternatíva

A következő napok tőzsdei alakulása megmutatja majd, hogy mennyire lesz sikeres ez a központi beavatkozás. A mostani piaci folyamatok egyelőre a kriptopiacnak se tettek jót. Reméljük, hogy a piaci szereplők felismerik a bitcoin és társai nyújtotta fundamentális előnyöket a fiatpénzekkel, frakcionális fedezeti bankrendszerrel, a mennyiségi könnyítés és helikopterpénz politikákkal szemben, amik nem jelentenek kiutat egy elemében félrecsúszott pénzügyi rendszer megjavítására, inkább tetézik azt.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.