Ég veled EU-s kriptoparadicsom? Bekeményít a ciprusi szabályozó

Annak érdekében, hogy elősegítse a kriptovaluták szabályozói keretrendszerének kidolgozását, Ciprus figyelmeztetést adott ki a kriptoszolgáltatóknak: vagy bejegyeztetik magukat, vagy súlyos büntetés elé nézhetnek.

A szigetország egyre szigorúbban áll a kriptoágazathoz, és egyre inkább adoptálja a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) által felállított irányelveket. Ezek főként a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzését célozzák.

Ciprus tovább szigorítja a kriptoszabályait

Komoly büntetést helyezett kilátásba azon kriptoszolgáltatókkal szemben, akik nem regisztrálják magukat időben a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (CySEC). Az elvárás független attól, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e már engedéllyel más EU-tagországban.

A hír a ciprusi pénzügyminisztérium által beadott, „A pénzmosás megelőzéséről és visszaszorításáról szóló törvény” elnevezésű javaslat elképzeléseivel áll összhangban.

Azok a szolgáltatók, akik nem felelnek meg a követelményeknek, komoly büntetés elé nézhetnek. Akár 350 ezer eurós bírság vagy 5 év börtönbüntetés vár rájuk. A kormány nemrégiben kötelezte el magát amellett, hogy minimalizálja az illegális tevékenységekkel és a terrorizmus finanszírozásával összefüggő kockázatokat.

Kapcsolódó cikkünk: A Binance kriptotőzsde felszámolta működését Cipruson is

A szigorú intézkedésekkel szemben a Ciprusi Ügyvédi Kamara kritikákat fogalmazott meg. Leginkább az aggasztja őket, hogy a más uniós tagállamokban bejegyzett kriptoszolgáltatóknak miért kell Cipruson is regisztrálni magukat.

Válaszában a ciprusi pénzügyminisztérium fenntartja az álláspontját, miszerint a jogalanyok ellenőrzéséért az a tagállam felelős, ahol a szolgáltatót először bejegyezték.

A FATF egy széles körű „utazási szabályt” sürget

Annak érdekében, hogy tovább erősítse szabályozói szerepét, Ciprus egy ún. „utazási szabály” bevezetését fontolgatja. Az eljárás – amely jelenleg nem része az ország jogi keretrendszerének – arra kötelezné a szolgáltatókat, hogy információkat osszanak meg az ügyfeleikről a tranzakciók során.

Reményeik szerint ezek a szabályok segítenének megelőzni a pénzmosást és más törvénytelen tevékenységeket.

Mindez talán összefügg azzal a ténnyel is, hogy a kriptocégekkel szembeni egyre szigorúbb amerikai fellépés arra ösztönzi a kriptovállalkozásokat, hogy Európában vessék meg a lábukat.

Ahogy arról szeptemberben a BitcoinBázison is beszámoltunk, az eToro, a népszerű kripto- és részvénykereskedési platform nemrég regisztrálta magát kriptoszolgáltatóként a CySEC-nél.

Az online bróker állítólag zöld utat kapott a szabályozótól, miközben egyre több kriptocég jelenik meg az unióban. A szóban forgó törvény 2024 júliusában emelkedhet jogerőre. Ezt követően az eToro egyetlen jogalanyon keresztül lesz képes szolgáltatásokat nyújtani az összes tagállamban.

Dr. Hedva Ber, az eToro vezérigazgató-helyettese elmondta:

„Európa egy kiemelten fontos terület az eToro számára, itt található a felhasználóbázisunk nagy része, mi pedig szeretnénk továbbra is széles körű hozzáférést biztosítani európai befektetőink számára a kriptoeszközökhöz a diverzifikált portfóliójuk részeként.”