Az eToro megkapta az engedélyt az európai kriptokereskedéshez

Az eToro kripto- és részvénykereskedési platform is megkapta a szabályozóktól a zöld lámpát az Európai Unióban, így egy újabb kriptocég terjeszkedik Európában. Az amerikai szigorítások közepette Európa népszerű célpontjává vált a kriptocégek körében. Számos cég, köztük az eToro, a Galaxy Digital és az Ark Invest jelentette be európai terjeszkedését.

Az eToro a legújabb kriptokereskedési szolgáltatást kínáló cég

A Finextra szerint az eToro kriptoeszköz-szolgáltatóként (CASP – Crypto Assets Service Provider) regisztráltatta magát a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (CySEC).

Az európai kriptoeszközök piacára vonatkozó jogszabály (MiCA) 2023. májusában egyhangú jóváhagyást kapott a blokk összes országától. A jogszabály 2024. júliusától lép hatályba, és ennek megfelelően az eToro egyetlen bejegyzett szervezeten keresztül kínálhatja majd szolgáltatásait az összes uniós országban.

Dr. Hedva Ber, az eToro vezérigazgató-helyettese elmondta:

“Európa rendkívül fontos régió az eToro számára, itt él a felhasználóink többsége. Így közvetlen hozzáférést kívánunk nyújtani az európai befektetőknek a kriptoeszközök széles skálájához egy diverzifikált portfólió részeként.”

A Galaxy Digital is terjeszkedik

Az eToro azonban nem az egyetlen cég, amely most az európai piacot célozza meg. A Financial Times szerint a Galaxy Digital is terjeszkedne az európai piacon, miután az amerikai szigorítások után egy barátságosabb piacot keresne. A vállalat először 2023. májusában utalt arra, hogy tervezi az amerikai piacról való elmozdulást.

A Galaxy Digital a kriptoökoszisztémán belüli szolgáltatások széles skáláját kínálja, például kereskedést, vagyonkezelést, befektetési banki és bányászati szolgáltatásokat is. A Mike Novogratz vezette Galaxy Digital Leon Marshallt vette fel az európai részleg vezérigazgatójának, aki korábban a Genesis globális értékesítési vezetőjeként dolgozott. Marshall a LinkedIn-en azt írta:

“Tekintettel a szabályozók részéről az egyértelműségre törekvésre, a bővülő stratégiai partnerségekre és a digitális eszközök európai pénzügyi intézmények általi folyamatos elfogadására, soha nem voltam még ilyen optimista az ágazatunk kilátásaival kapcsolatban a régióban.”

Az Ark Invest az európai ETF-piacot célozza meg

A Galaxy Digital mellett a Cathie Wood vezette Ark Invest is igyekszik betenni a lábát az európai piacra. Ennek érdekében felvásárolta az európai székhelyű ETF-ket kibocsátó Rize ETF Limited vállalatot. A Bloomberg szerint az Ark Invest az európai növekvő ETF piac kínálta üzleti lehetőségeket szeretné kihasználni.

A Bloomberg Intelligence becslése szerint az európai ETF piac értéke ma már meghaladja az 1,5 milliárd dollárt.

Európai ETF piac

A Binance aggódik a MiCA miatt

Miközben a nagyvállalatok komoly várakozással tekintenek a MiCA szabályozás elé, a Binance a hírek szerint aggódik a stabilcoinok európai piacról való törlése miatt. Az Európai Bankhatóság (EBA) arra kérte a stabilcoin kibocsátókat, hogy a MiCA-szabályok hatályba lépése előtt önkéntesen kövessenek bizonyos iránymutatásokat.

Az EBA online nyilvános meghallgatásán Marina Parthuisot, a Binance France jogi vezetője elmondta: “Ha minden így marad mint mos, akkor jövő év június 30-án az összes stabilcoint ki kell vezetni az európai tőzsdékről,, mivel még egyetlen projektet sem hagytak jóvá.”