Bekeményít Németország: magáncégek nem bocsáthatnak ki pénzt

Németország kormánya elfogadta azt a blokklánc stratégiát, ami megtiltja, hogy a magánszereplők által kibocsátott fix árfolyamú fizetőeszközök (stabilcoinok) alternatív fizetési eszközökké fejlődjenek. Az indok: a nemzetállami szuverenitást veszélyeztetik.

A Reuters szeptember 18-án adta hírül, hogy a német kabinet elfogadta azt a stratégiát, ami a Facebook Libra fizetőeszköze által jelentett veszélyt igyekszik csökkenteni.

Nem engedjük, hogy magáncégek pénzt bocsássanak ki

Olaf Scholz pénzügyminiszter a kezdeményezést kommentálva elmondta, ugyan Németországot vezető pénzügy-technológiai innovációs országként képzeli el, ahol a blokklánc technológia stratégia szerepet élvez, de az állam óvatosan kezeli a magánszféra által kibocsátott digitális fizetőeszközöket:

“Meg kell védenünk a fogyasztóinkat és az állami önállóságunkat. Az állami szuverenitás egyik legfontosabb eleme a pénzkibocsátás, nem fogjuk a feladatot magáncégekre bízni,” kommentálta.

A stratégia keretében Németország az európai szövetségesekkel közösen fog egy olyan törvényt kidolgozni, ami megakadályozza, hogy a stabilcoinok alternatív pénzzé fejlődjenek. Mellette a német központi bankkal (Bundesbank) közösen további kutatásokat tervez egy központi banki digitális pénz kibocsátására (CBDC).

Európa gazdasági motorja Libra-ellenes

A stratégia kidolgozására elsősorban a Facebook jövő évben kibocsátani tervezett Libra stabilcoinja miatt van szükség, ami globálisan, potenciálisan 2 milliárd ember számára lesz elérhető. A stratégiából az is kiderül, a német kormány még 2019-ben további intézkedéseket fog foganatosítani annak érdekében, hogy legalizálja a digitális blokklánc alapú kötvénykibocsátást.

A BaFin elnöke, Felix Hufeld az újságíróknak elmondta, a pénzfelügyelet intenzív tárgyalásokat folytat a Librával és megjegyezte, a Libra monetáris politikája még csak nagyon vázlatos formában létezik:

“Feltettük a kérdéseinket, megkaptuk a válaszokat. Nagyon részletes kérdésekre kevésbé részletes válaszokat kaptunk.”

Scholz már tegnap jelezte, Németország nem engedi, hogy a törvényes fizetőeszközzel párhuzamosan alternatív pénzek is használatban legyenek, ami összecseng Thomas Heilmann politikus kommentárjával, aki követeli, hogy Franciaországhoz hasonlóan szigorú törvényeket fogadjanak el a Libra ellen.

A francia pénzügyminiszter Bruno Le Maire többször is kihangsúlyozta, blokkolni fogja a Libra bevezetését Franciaországban és helyette Európának érdemes egy saját digitális pénzt bevezetnie.

(Forrás: Reuters)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük