Nincs elég áram, nyáron tilos kriptovalutát bányászni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az iráni kormány szeptember 22-ig betiltotta a bitcoin bányászatot, mivel az ország a villamosenergia igény csúcsszezonja felé tart. 

Miután a BTC-bányászatot hibáztatta az áramkimaradásokért és kémeket küldött az illegális bányászok levadászására az iráni államvezetés, a kormány most úgy döntött, hogy ideiglenesen betiltja a kriptovaluta bányászatot az ország határain belül.

A Bloomberg tudósítása szerint az iráni kormány szeptember 22-ig minden kriptovaluta bányászati tevékenységet leállított. A tilalom azonnal hatályba lépett, még az ország legnagyobb energiafogyasztási szezonja előtt.

Ez Irán legszigorúbb kísérlete a kriptobányászat visszaszorítására, amelynek népszerűsége a bitcoin és más digitális eszközök gyors árnövekedése közepette ugrásszerűen megnőtt.
Az ország tisztviselői hónapok óta azt állítják, hogy az elektromos hálózat nem bírta el ezt a rohamot, és számos áramkimaradáshoz vezetett. Sokan a városnegyedek órákig tartó áramszünetéért egyértelműen a kriptobányászatot okolták.

Bár Irán korábban azt állította, hogy egyes bányászati tevékenységeket legalizálnak, e tevékenységek mintegy 85%-a még mindig engedély nélkül folyt.

A hatóságok nemrég újabb lépést tettek: kémeket küldtek, hogy felkutassák és megállítsák a háztartási áramot használó bányászokat, akikre súlyos pénzbüntetést róttak ki. A Cambridge-i Egyetem bányászati térképe szerint Irán a bitcoin hashrátának nagyjából 4%-áért felelős. Ennek eredményeként a helyi bányászati létesítmények évente akár 1 milliárd dollár értékű érmét is kitermelhetnek.

Az utóbbi időben más országok is megindították a bitcoin bányászatra irányuló korlátozásokat, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot a bányászat energiafogyasztása. Kínában Belső-Mongólia autonóm régiója – amely korábban a bőséges és olcsó szénenergia miatt vonzotta a bitcoin bányászokat – most azt javasolta, hogy bizonyos bányászokat tegyenek “feketelistára” az ország szociális hitelrendszeréből.

Május elején New York államban egy új törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a helyi bányászati tevékenység ideiglenes felfüggesztését eredményezheti, amíg annak tényleges környezeti hatásait kutatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.