Beperelték a Facebookot hamis kriptohírek terjesztése miatt

A valótlan kriptohíreket terjesztő csalók tevékenysége egyre gyakoribbá és jelentősebbé válik. A csalók szeretnek népszerű személyek nevében hamis információkat és híreket megosztani a kriptovalutákkal kapcsolatban. Ennek felületére különböző közösségi médiákat, leginkább a Facebookot használják, ami most elszenvedte a szélhámosok tevékenységét. Ausztráliában ugyanis beperelték a Meta névre keresztelt céget kripto átveréses hirdetések engedélyezéséért.

A hírességek népszerűségével élnek vissza a csalók

A Facebook lett az egyik leginkább használt platform a kripto csalók által a hamis pénzkereseti rendszerek népszerűsítésére. A kripto csalók elszaporították ezeket a hirdetéseket Elon Musk-tól kezdve Vitalik Buterinig, sőt olyan, a kriptóhoz nem köthető személyek képét és nevét is felhasználva, mint Andrew Forrest.

Néhány hete Ausztrália leggazdagabb embere, Andrew Forrest kénytelen volt büntető feljelentést tenni a Meta ellen, amiért engedélyezte a nevével és életkorával ellátott kriptohamisító hirdetéseket.

Most az Ausztrál Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) indított jogi eljárást a Facebook anyavállalata ellen. Az ausztrál szabályozó hatóságok azzal vádolták a Metát, hogy nem tett eleget a kriptopénzekkel kapcsolatos csaló hirdetések megállítása érdekében.

A fogyasztóvédelmi felügyelet szerint a hirdetések félrevezethették a Facebook-felhasználókat, akik azt hitték, hogy híres ausztrálok reklámjairól van szó. Ezek a hirdetések politikusok, tévés személyiségek, üzleti vezetők stb. nevét és képét használták, és hamis médiacikkekre mutató linkeket tartalmaztak.

A felügyelő szerv azt is állítja, hogy a Facebook “segédkezett vagy tudatosan részt vett a hirdetők hamis vagy félrevezető magatartásában és állításaiban”.

A bizottság közölte, hogy tudomása van egy fogyasztóról, aki több mint 650 000 ausztrál dollárt (480 000 USD) veszített az egyik átverésen, amelyet hamisan befektetési lehetőségként hirdettek a Facebookon.

Az ACCC azóta benyújtotta a keresetet egy szövetségi bírósághoz, és valószínűleg olyan bizonyítékokat használna fel, amelyek között szerepelnek az Andrew Forrest által néhány hete benyújtottak is. A bányamágnás bírálta a Facebookot, amiért lehetővé tette a csalóknak, hogy hamis hirdetésekhez használják a nevét és az arculatát.

Hazai átverések

Természetesen Magyarország sem maradhatott ki az ilyen furfangos álhírek terjesztéséből. Tavaly Palvin Barbara nevével próbáltak profitálni a szélhámosok. Egy olyan hirdetés terjengett, miszerint a lány egy interjújában egy Bitcoin Code nevű kriptovalutát éltetett, és arra ösztönözte a magyarokat, hogy fektessenek be az új digitális valutába. Valójában a beszélgetés sosem történt meg.

Egy ezt megelőző esetben az OTP és a bank igazgatója nevében próbáltak meg a csalók plusz pénzhez jutni. Csányi Sándor OTP-vezérigazgató nevével és arcképével kíséreltek különféle kriptovaluta-szolgáltatásokat népszerűsíteni.

Az említetteken kívül számos átverést osztottak meg az emberek naivitását kihasználó kripto csalók.

A kripto átverések elterjedése a közösségi oldalakon

A helyzet az, hogy a kripto csalók tevékenysége nem korlátozódik csak a Facebookra. Más közösségi médiaplatformokat is használnak illegális tevékenységük népszerűsítésére. Az olyan oldalaknak, mint például a Twitter, a YouTube és az Instagram is meg kellett küzdenie ezzel a veszéllyel.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint a közösségi médiában elkövetett kripto átverésekről szóló jelentés szerint a gyanútlan befektetők 2021-ben több mint 700 millió dollárt veszítettek pénzükből az ezeken az oldalakon keresztül elkövetett átverések miatt. Ez egy másik FTC-jelentés szerint 12-szer magasabb volt, mint amit 2020-ban regisztráltak.

Ezek a platformok azonban kinyilvánították, hogy hajlandók együttműködni a hatóságokkal annak érdekében, hogy megfékezzék a platformjaik ilyen gonosz szereplők általi használatát.

A Facebook védelmében azt állította, hogy ezek a hirdetések sértik a szabályzatát, és a vállalat dolgozik az ilyen posztok blokkolásán. Hozzátette, hogy együttműködik a vizsgálatban, és megfelelően fog védekezni.