Janet Jackson exének arcával reklámoztak egy kriptovaluta csalást a Facebookon

Janet Jackson volt férje, Wissam Al Mana arra kötelezte a Facebookot, hogy hozza nyilvánosságra azt, kik álltak a közösségi média platformján terjedő kriptovaluta átverést reklámozó hirdetések mögött, amihez az ő fotóját használták fel. 

Mint arról még február végén beszámoltunk, Janet Jackson milliomos exférje, Wissam Al Mana nekiment a közösségi média óriásnak. A Facebook felületén ugyanis több kriptovaluta átverést az ő fényképével reklámoztak. Az elkövetők így próbálták előmozdítani az üzletet a Közel-Keleten, ahol Al Mana elismert vállalkozónak számít. Úgy tudni, hogy feljelentette a Bitcoin Trader kriptovaluta vállalatot is rágalmazásért és hamis reklámozásért.

Al Mana mindenkit beperel

Azóta természetesen a Facebook törölte a sértő hirdetéseket. Al Mana viszont attól tart, hogy a csalók a jövőben hasonló reklámokat tehetnek közzé. Az Irish Times szerint a gazdag vállalkozó ügyvédei bírósági végzést kértek, amely arra kötelezi a Facebookot, hogy hozza nyilvánosságra a hirdetés kibocsátóit.

Al Mana információkat akar a csalókról, úgy mint nevet, címet, elérhetőséget, fizetési módot és számlázási címet. Al Mana már beperelte a Facebook Ireland Ltd-t, a Facebook európai központját és a hirdetések mögött álló feleket is. A legfelsőbb bíró Leonie Reynolds arra kérte a feleket, hogy még azelőtt tisztázzák a nézeteltéréseiket, mielőtt meghallgatná őket. A hivatalos bírósági meghallgatás 12 hónapos határideje májusban jár le. A Facebook tanácsadója azonban kijelentette, hogy a COVID-19 kitörése miatt ezt az időszakot 24 hónapra lehet meghosszabbítani.

Kriptocsalások, ahol híres emberek nevével éltek vissza

A kriptovaluta csalások esetében gyakran előfordul, hogy a csalók közismert emberek személyazonosságát használják fel annak érdekében, hogy még több áldozatot csábítsanak magukhoz. Már olyan híres személyek nevével éltek vissza, mint Kate Winslet, Richard Branson, Elon Musk vagy éppen Bill Gates. Tavaly novemberben egy holland bíró a Facebookot 10 000 euró megfizetésére kötelezte minden alkalommal, amikor egy hamis bitcoin hirdetés jelent meg a közösségi média felületén, amelyet a Big Brother kitalálójával, John de Mol-lal reklámoztak.

A kripto közösség nemrég olyan hamis YouTube fiókot talált, amelyben Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatójának nevét és fényképét használták fel egy airdrop csaláshoz. A YouTube-on garázdálkodó csaló arra kérte a felhasználókat, hogy küldjenek 2000 XRP és 500 000 XRP-t azért, hogy részt vehessenek egy 20 000 – 5 millió XRP airdrops nyereményjátékban.

Néhány kiberbűnöző még az Egészségügyi Világszervezet nevével is visszaélt. A WHO-t és a COVID-19 járványt felhasználva arra kérték a mit sem sejtő adományozókat, hogy küldjenek támogatást kriptovalutában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.