Betegségként kezelik a kriptokereskedést egy spanyol rehabilitációs központban

Egy spanyolországi luxus rehabilitációs központ a közelmúltban egy újfajta függőség – a kriptokereskedés – kezelésére irányuló szolgáltatásokkal bővült. A foglalkozás beindítását egy olyan páciens esete ihlette, aki azért fordult az intézményhez, hogy segítsenek neki “leszokni a kriptóról”.

A rehabilitációs intézet azt állítja, hogy a kripto traderek körülbelül 1%-ánál “extrém függőség” alakul ki a kriptovalutákkal való kereskedés iránt.

A “The Balance” nevű központ egy svájci alapítású wellness-központ, amelynek fő létesítménye a spanyolországi Mallorca szigetén található. A főépület mellett Londonban és Zürichben is léteznek kirendeltségei.

A központ hagyományosan működik. Régóta foglalkozik páciensekkel, akik alkohol, illetve drogfüggőséggel küzdenek, valamint különböző viselkedési zavarokkal rendelkeznek. Az intézmény további terápiás programokat biztosít a szorongás, a kiégés, a depresszió, a poszttraumás stressz és az étkezési zavarok kezelésére is. A BBC beszámolója szerint csak nemrég kezdett el szolgáltatásokat nyújtani a kriptokereskedési függőség leküzdésére.

Önkéntesen kért segítséget a férfi, aki heti 200 ezer dollárt fektetett kriptóba

A február 5-i jelentésből kiderült, hogy a központot az ihlette az új foglalkozás beindítására, hogy egy ügyfele azért fordult hozzájuk, hogy “leszoktassa magát a kriptóról”. A páciens állítólag hetente 200 000 dollár értékben kereskedett kriptovalutákkal, amit már ő sem vélt egészségesnek.

Borzasztóan aludt, sokszor éjszakázott és a hajnali órákban kelt fel, hogy figyelemmel kísérje az árfolyamokat és a portfóliója egyenlegét. “Folyamatosan izzadtam ha egy hosszabb repülőútra kellett mennem, mivel ilyenkor órákig nem tudtam hozzáférni az internethez”.

Az ügyfél egy olyan cégnél dolgozik, amely központi banki digitális valuta (CBDC) tranzakciókat dolgoz fel. Nem akarta felvállalni a valódi nevét, mert attól tart, hogy megjegyzései visszahatást válthatnak ki a befektetőkből. Elmondása szerint 2022 közepén élete “lefelé tartó spirálba” került, és ekkor döntött úgy, hogy segítséget kér.

Hogyan néz ki a “kriptoleszoktató” kezelés?

“A kriptofüggőség kezelése hasonló a többi függőséghez” – mondja Anna Lembke, a Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora és a Stanford Addiction Medicine Dual Diagnosis Clinic vezetője.

“Ez egy biopszichoszociális betegség, így biopszichoszociális beavatkozást igényel: bizonyos esetekben gyógyszereket, egyéni és csoportos pszichoterápiát, a szokások és a környezet megváltoztatását, (vagy) egészségesebb helyettesítő tevékenységek bevezetését.”

A férfi a kezelés alatt egy magánvillában élt, ahol saját komornyikja és szakácsa gondoskodott róla. Kezelése terápiából, valamint olyan rekreációs elfoglaltságokból állt, mint a masszázs, jógázás és biciklitúrák. Mindezt egy borsos számla kísérte: több mint 75 000 dolláros végösszeggel.

túlzott kriptokereskedés

Tény, hogy a folyamatos, mániákus árfolyam-figyelés és kereskedés problémát jelent és valamilyen szinten függőséget okozhat. Azonban hogy valóban egy több tízezer dollárba kerülő terápia az, ami az egyetlen megoldást jelentené erre, azt mindenki saját véleményére bízzuk.

Mit gondolnak a “szakértők”?

“Más függőségekhez hasonlóan a kriptofüggőség kezelését is az absztinenciával és az elvonási tünetek kezelésével kell kezdeni, amelyek közé szorongás, ingerlékenység és álmatlanság is tartozhat” – mondta mondta Anna Lembke, a Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora és a Stanford Addiction Medicine Dual Diagnosis Clinic vezetője. “Legalább négy hétig nincs kriptokereskedés vagy -nézegetés, ami esélyt ad az agynak arra, hogy újraindítsa a jutalmazási pályákat. Az [elvonási] tünetek általában időben korlátozottak, és kezelhetők érzelmi támogatással és azzal a megnyugtatással, hogy végül elmúlnak.

“Hosszú távon a kezelés magában foglalná a pénzügyi befektetések egészségesebb lehetőségeit is” – tette hozzá.

A kriptofüggőség kezelése még kialakulóban lévő üzletág, így még nem igényel speciális minősítéseket. A BBC által megszólaltatott terapeuták és rehabilitációs központok vezetőinek többsége mentális egészséggel és különféle függőségekkel foglalkozó, az alkoholtól a kábítószerrel való visszaélésen át a szerencsejátékokig terjedő függőségekkel foglalkozó képzett tanácsadóként írja le magát.

Nem ez az első intézmény, mely betegségként kezeli a kriptó függőséget

Körülbelül másfél éve írtunk egy skóciai klinikáról, amelyet kifejezetten a függő kirptovaluta-kereskedők számára létesítettek. A skóciai Castle Craigben azokat kezelik, akik képtelenek ellenállni a kriptovalutáknak, és bármiféle rizikós ügyletbe is képesek belemenni, csakhogy kriptót vehessenek.