Betekintés az FTX összeomlásába egy volt alkalmazott szemszögéből

Közel egy évvel az FTX és az Alameda hangos összeomlása után az utóbbi cég egykori mérnöke jelentkezett, és megosztotta a részleteket arról, hogyan került a luxus lakosztályoktól és világkörüli utaktól odáig, hogy az összes megspórolt pénzét elveszítse.

Baradwaj elmesélte a történetet, amely azzal kezdődött, hogy a Google-nál betöltött pozíciójából kilépve belépett az Alameda Researchbe. Ezen lépését bizonyára mélységesen meg is bánta. A férfi ugyanis úgy fogalmazott, hogy Bankman-Fried “egész élete megspórolt pénzét” lopta el.

Aditya Baradwaj bejegyzésében eleven képet fest az FTX felemelkedéséről és bukásáról, feltárva az ellentmondásokat, a nagyszabású elképzeléseket és a szívszorító következményeket, amelyek ebből fakadtak.

Az Alameda egykori mérnöke szerint az első találkozása Bankman-Frieddel meglehetősen szokatlan volt, mivel SBF éppen egy videojátékkal játszott, miközben egy üzleti hívás közepén volt. (Talán itt már sejteni lehetett volna, hogy valami nem okés a fickóval).

Emellett furcsának találta azt is, hogy az alapító körül nem volt sajtóvisszhang, valamint az Alameda és az FTX állapota is viszonylag ismeretlen volt. Idővel rájött, hogy miközben SBF a decentralizált pénzügyek mellett érvelt, birodalma a központosított letétkezelő platformokon épült. Ez a paradoxon később emblematikussá vált a férfi módszereiben.

Az egykori alkalmazott továbbá kiemelte az Alameda és az FTX közös működését, bemutatva az összefonódó kapcsolatok hálóját, a közös tereket és a vezérigazgató kriptotőzsdén és kripto-tevékenységeken túlmutató vízióját.

SBF víziói a Bahamákról

Baradwaj lefestette Bankman-Fried merész álmait a Bahamák átalakításáról, ahol az FTX akkori bevétele az ország GDP-jének jelentős részét, több mint 10%-át tette ki. Főnöke személyesen mesélte el elképzeléseit a sziget átalakításáról, és úgy tűnt, tudja miről beszél.

A tervben többek között szerepelt egy vakcinagyár a lassú FDA-jóváhagyások elleni küzdelem érdekében (az FDA az amerikai élelmiszer-ellátás mintegy 75 százalékát szabályozza. Ez magában foglal mindent, amit megeszünk, kivéve a húst, a baromfit és néhány tojásterméket). A tervben szó volt továbbá még politikai adományokról, sőt, még biotechnológiai fejlesztésekről és olyan humanitárius ügyekről szóló elmélkedésekről is, mint a malária megállítása és a vegánság.

Baradwaj elmondta, hogy élete olyan módon kezdett megváltozni, amit el sem tudott volna képzelni. Munkájának köszönhetően luxuslakásokban élhetett, világkörüli utazásokra mehetett, és hírességekkel, sportikonokkal cseveghetett szabadidejében.

 

Az álom-élet szertefoszlása

Sajnos arról, ami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, legtöbbször kiderül, hogy köze nincs az igazsághoz. Mérnökurunk hamarosan tudomást szerzett az FTX meggondolatlan kockázatkezeléséről és adósságáról, ami aláásta a vállalat pénzügyi stabilitását. SBF víziója, amelyet a “jót szolgáló erőként” hirdettek, végül összeomlott és a befektetők és alkalmazottak egy életre elvesztették a cégbe vetett bizalmukat (és pénzüket).

“Persze Sam végül nem épített vakcinagyárat, és a maláriát sem irtotta ki. Ügyfelei, befektetői és alkalmazottai – akik a leginkább bíztak benne – anyagilag tönkrementek. A félig felépített FTX székház romjai pedig szétszóródva hevernek Nassau partjainál.”

A hatalmas sikereket elérő és még hatalmasabbakat ígérő FTX vége bizony az lett, hogy a cég központja azóta is elhagyatottan áll, Sam Bankman-Fried pedig maga is börtönbüntetéssel néz szembe, miután megszegte a házi őrizet feltételeit. Ezzel is tökéletesen alátámasztva, hogy képtelen volt betartani a szabályokat, amelyekről oly gyakran prédikált.

Mindeközben Baradwaj megígérte, hogy további betekintést nyújt majd az internet népének az FTX és az Alameda helyzetéről, és átláthatóságot biztosít a 2 vállalat belső működésével kapcsolatban.

 

Kapcsolódó cikkeink: