Bezárhat a Bithumb egy csalással kapcsolatos nyomozás miatt

A Bithumb többségi részvényesével szemben indított csalással kapcsolatos nyomozás megnehezítheti Dél-Korea második legnagyobb kriptotőzsdéjének azt, hogy az ország új banki szabályainak eleget tegyen. Ha hat hónapon belül nem sikerül a helyzetet tisztázni, és a pénzügyi hatósági regisztrációját megszerezni, akár bezárás is fenyegetheti a közismert kriptováltót.

 The Korea Herald egyik cikke szerint akár be is zárhat a Bithumb, ha nem sikerül tisztáznia a kriptotőzsde többségi részvényesének (65%) Lee Jung-hoon-nak a helyzetét.

A tőzsde közleményében azt írta:

“Felmerülnek aggályok a vállalat stabil működésével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban is, hogy átmegy-e az üzleti regisztráción a pénzügyi hatóságoknál a többségi tulajdonossal szemben indított csalási vádak miatt” – közölte a tőzsde.

Társulj egy bankkal, különben megütöd a bokád

Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, 2021. márciusától a Koreai Bankszövetség (KFB) hat hónapot adott a tőzsdéknek, hogy partnerbankot találjanak a pénzmosás elleni szabályok betartása érdekében. Ezek a szabályok arra szolgálnak, hogy segítsenek felmérni a tőzsde vagy annak felhasználói által végzett kockázatos, illetve illegális tevékenységeket.

A Bithumb az NH Nonghyup Bankkal áll partnerségben, mely együttműködést évente kétszer újít meg. Az KFB új szabályai azonban most veszélybe sodorhatják ezt az évek óta tartó kiváló kapcsolatot. A koreai bankoknak mostantól alaposan meg kell vizsgálniuk azokat a tőzsdéket, amelyekkel együttműködési megállapodást kötnek. Kötelesek ellenőrizni, hogy a partnercég vezetői vagy alkalmazottai ellen felmerült-e a csalás gyanúja. Itt kerül a Bithumb nehéz helyzetbe, ugyanis a tőzsde anyavállalatának korábbi elnöke, Lee Jung-hoon állítólag 2018-ben egy tőzsdén nem jegyzett kriptovalutát adott el különböző befektetőknek.

Jung-hoon azt ígérte a befektetőknek, hogy a BXA nevű kriptót a Bithumbon fogják listázni, de ez soha nem történt meg. Jung-hoon a Bithumb szerint már nem vesz részt a platform irányításában, ettől függetlenül a Bithumb szöuli székhelyén 2020. szeptemberében razziát tartottak a hatóságok, miután a tokenértékesítésből a férfi 25 millió dollárt gyűjtött össze.

A Bithumb pénteki közleményében próbált elhatárolódni a kétes kriptó ügyétől. “A Bithumbnak nincs köze a BXA-hoz, amelyben egy bizonyos részvényes érintett.”

Dél-Koreában sok kis tőzsdét fenyeget a bezárás, mert nem tudnak partnerbankot találni. Most a csalással kapcsolatos nyomozás miatt azonban, ugyanezzel a problémával nézhet szembe a Bithumb is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.