Bezárta kapuit a darkweb legnagyobb, adatokra specializálódott piactere

A darkweben a leginkább látogatott oldalaknak mindig is a különféle piacterek számítottak, többről írtunk is korábban. Vannak, amelyek legális dolgokra specializálódnak, de többségében azért egyértelműen az illegális tartalmak jelentik a fő kínálatot. Ezek között ott vannak a drogok, fegyverek és a lopott adatok is. Nemrégiben jött hír róla, hogy a darkweb legnagyobb, lopott adatokra és hitelkártya-információkra specializálódott piactere, a Joker’s Stash bezárta kapuit. A bezárás már megtörtént több napja, de igazából csak most kapták fel a különféle portálok a hírt. Azzal a főcímmel tűntek fel blogposztok mindenfelé, hogy működése során 1 milliárd dollárnak megfelelő kriptovalutát termelt a darkweb legnagyobb, adatokra specializálódott piactere.

A darkweb legnagyobb adatértékesítő oldalának bezárása

Az amerikai és az európai hatóságok már több ízben megpróbálták leállítani az oldalt. De annak ellenére, hogy múlt héten lefoglaltak néhány szervert, a piactér üzemelt tovább. 2014 óta működött az oldal, végül januárban jelentették be az üzemeltetők, hogy februárban leállnak. A blokklánc-elemzéssel foglalkozó Elliptic számolt be róla nemrég, hogy 1 milliárd dollárnyi kriptót termelhetett működése során a piactér. Az is kiderült az elemzésükből, hogy ez még csak egy visszafogott elemzés, a forgalmat és a különféle díjakat figyelembe véve ez alatt a 7 év alatt. Aztán végül a Joker’s Stash a bejelentettnél előbb, február harmadikán lehúzta a rolót. Valószínűleg egyébként a háttérben az állt, hogy a rendőrség is elkezdte szorítani a hurkot az üzemeltetők körül, valamint az sem tett jót neki, hogy a tulajdonos hét napra kórházba került koronavírus-fertőzés miatt.

2020 közepétől kezdve indult meg a lejtőn az oldal, egyre több olyan lopott adatcsomag jelent meg a piactéren, amelynek megbízhatósága megkérdőjelezhető volt. A képen is látható, hogy a CNP (kártyanélküli adatok) és CP (kártyás) adatok megjelenése folyamatosan csökkenésbe kezdett. A hatóságok tavaly december 16-án le is foglaltak néhány szervert Európában, amelyet a Joker’s Stash használt, de igazából ez nem sokat számított, hiszen szinte azonnal indult az új infrastruktúra. Mindenesetre a mostani bejelentés szerint az oldal végleg lehúzta a redőnyt. Az oldal, amelynek neve az elmúlt hat évben többször igen komoly ügyekben tűnt fel. Idekerültek adatok a Whole Foods, a Saks Fifth Avenue vagy éppen a Hilton Hotels ellen végrehajtott támadásokból is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük