Oroszország és az USA adja a darkweb forgalmának nagy részét

Oroszország és az Egyesült Államok uralja a globális darkwebet. A darkweb piacterei a tavalyi év folyamán 1,7 milliárd dollárhoz jutottak, áll a Chainalysis legfrissebb jelentésében.

Oroszországban és az Egyesült Államokban több mint 284 millió dollárt költöttek az illegális online piactereken 2020-ban – közölte a Chainalysis blokklánc-kutatócég legfrissebb jelentésében.

A cég hétfőn tette közzé a „2021 Crypto Crime Report” nevű dokumentumát, mely szerint az illegális termékeket, például kábítószereket és hamis személyazonosító okmányokat kínáló online piacterek tavaly rekordmennyiségű kriptovalutához jutottak, összesen 1,7 milliárd dollár értékben. Oroszország, az Egyesült Államok, Ukrajna és Kína adták a platformok globális forgalmának többségét.

A darkweb piacterek a pénzük nagy részét centralizált tőzsdéken keresztül kapták, viszont tavaly nőt a mixer szolgáltatások használata is, amelyek lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a coinjaikat összekeverjék más felhasználók coinjaival annak érdekében, hogy megőrizzék anonimitásukat.

A jelentés 10 olyan országot sorolt fel, ahol az emberek kifejezetten otthonosan mozognak ezen piactereken és a legaktívabbak, már ami az adás-vételt illet. Ezen országok közé tartozik Oroszország, az Egyesült Államok, Ukrajna, Kína, az Egyesült Királyság, Venezuela, Vietnam, Törökország, India és Németország. A felsorolt nemzetek együttesen 538 millió dollárt költöttek és 403 millió dollárt kaptak. Az oroszok körülbelül 169 millió dollárt küldtek a különféle darknet piacterekre, és 119 millió dollárt kaptak ilyen weboldalakról. Az amerikaiak a másodikak lettek, 115 millió dollárt küldtek és 64 milliót kaptak. A harmadik helyen az ukránok állnak, 47 millió dollárt küldtek és 52 milliót kaptak.

“Általánosságban elmondható az, hogy például a kábítószereket Latin-Amerikában és Ázsiában termelik vagy gyártják, de Észak-Amerikában, illetve Észak- és Nyugat-Európában fogyasztják” – olvasható a jelentésben.

A legnagyobb játékos

A mezőny a legnagyobb piaca egyértelműen a Hydra. Az orosz nyelvű többnyire kábítószerre szakosodott piac a teljes globális darkweb bevételének 75%-át tette tavaly zsebre. A darkweb bevételeinek a növekedése az elmúlt évben egyértelműen a Hydra-nak tudható be, míg más piacok jövedelme nem változott jelentősen 2019 és 2020 között.

2019. decemberében a Hydra bejelentette, hogy terjeszkedni akar a világ más régióiba is, ezért digitális tokenek eladásból akart 146 millió dollárt gyűjteni. Ezt a tervet végül keresztülhúzta a koronavírus-járvány. A Bitfury adatelemző cége a Crystal Blockchain információi szerint a Hydra bitcoin tárcacímei jelenleg több mint 521 BTC-t tartalmaznak, ami nagyjából 18 millió dollár. 2011 óta a Hydra-n több mint 439 000 BTC vándorolt át, ez körülbelül 15,2 milliárd dollárnak felel meg.