Elsötétült a darknet legnagyobb piactere, eltűntek az adminisztrátorok

Az Empire Market darknet piactér már 4 napja elérhetetlen, többen arra gyanakodnak, hogy az oldal adminisztrátorai leléptek az ügyfelek pénzével, mintegy kilenc milliárd forint értékű bitcoinnal.

A Darknetstats cikke szerint augusztus 22-én sötétült az underground web legnagyobb illegális termékek adásvételére specializálódott piactere, az Empire Market.

Augusztus 22-én a statisztikák alapján mintegy 2 638 bitcoint tároltak az oldal escrowjában, mialatt az is kiderült, hogy a leállást megelőzősen komolyabb bitcoin mozgások történtek.

Az Empire Market egyik vezető moderátora, “Se7en” megerősítette a hírt miszerint a piactér elérhetetlen. Se7en szerint azonban nincs szó arról, hogy az adminisztrátorok leléptek volna az ügyfelek pénzével mivel az angol exit scam-nek nevezett ‘fogd a pénz és fuss’ esetek gyakran először a kiutalások letiltásával és a letételhelyezések zavartalan folytatódásával járnak.

A Darknetstats nem ért egyet a moderátor elméletével és inkább egy égből pottyant exit scam-re gyanakszik, mivel a bitcoin kiutalások még 22-én is rendben voltak, aznap mikor az oldal elsötétült.

“Dark.fail,” nevű anonim darknet blogger tweetje szerint az underground piacok felhasználói a “bizalom aranykorát” élték meg a weben, de ez könnyen változhat és a következő évekre újabb exit átveréseket jósol.

Dark.fail szerint nincs gond az ultraszabadpiaci ideológiával, ami csoportokat/egyéneket darknet piactér építésére ösztönzi, de ahogy emelkednek a tétek és egyre nagyobb a forgalom rajtuk, úgy válnak a kapzsiság melegágyaivá is.

Mások szolgáltatásmegtagadással járó támadással (DDoS) magyarázzák az Empire hirtelen eltűnését, ami az üzemeltetőket az oldal végérvényes lekapcsolására késztette.

Amennyiben igaz az utóbbi, akkor az Empire nem először válna DDoS támadás áldozatává. A források szerint a 2018-as indulás óta heti 10 000 – 15 000 dollárnyi védelmi pénz kellett átcsatornáznia hackereknek, hogy azok ne lőjék le az oldalt végérvényesen.

Kapcsolódó: