Kelet-Európa egyik legnagyobb kripto-szolgáltatása a darkweb piac

A Hydra Kelet-Európában a hatodik legnagyobb kripto-szolgáltatás. Népszerűbb a Kraken, az OKEx és a Poloniex kriptotőzsdéknél is.

A Chainalysis blokklánc-elemző vállalat éves tanulmányából az derült ki, hogy Kelet-Európában a kriptovalutával működő feketepiac az egyik legnagyobb kriptovaluta szolgáltatás.

A 2020-as kriptovaluta-jelentésben, amely egy részét tegnap tette közzé, megállapította az elemző cég, hogy a Hydnet darkweb piac a térség hatodik legnagyobb kripto-szolgáltatása, amelyhez többek között Oroszország és Ukrajna is tartozik. A darkweb piacok olyan online feketepiacok, ahol drogokat, hamis útleveleket és más tiltott termékeket és szolgáltatásokat lehet vásárolni és eladni kriptovalutáért cserébe.

Egyetlen másik régióban sincs a darkweb vagy más tiltott szolgáltatás az első tíz kripto-szolgáltatásban”, írta a Chainalysis kutatócsoportja.

A Chainalysis megállapította, hogy a világ darkweb piacain történő tevékenység 21%-a ebben a régióban kerül lebonyolításra. Összesen 41 milliárd dollár kerül illegális szervezetekhez a kelet-európai országból. A blokklánc-elemző vállalat olyan szoftverrel rendelkezik, amely képes a kriptovaluta tranzakciókat nyomon követni az egész világon. Ez a technológia segíti a Chainalysis-t a darkweb piacterek azonosításában, illetve az ezen végbemenő szolgáltatásokat kínáló és igénybevevő tárcák nyomon követésében.

“Ennek eredményeként láthatjuk, hova kerül az összes pénz, amikor elhagyja a darknet piactereket”, mondta a Chainalysis kutatási vezetője, Kim Grauer.

Grauer azt nyilatkozta, hogy például az orosz nyelvű reklámok is nagyban segítették a Chainalysis munkáját a tárcák és a tranzakciók helyének beazonosításában.

Zsarolóvírusok tekintetében is élen jár a régió

A Chainalysis továbbá azt is megállapította, hogy Kelet-Európa világelső a ransomwareek (zsarolóvírusok) terén is. A zsarolások során az áldozatok 23%-a kelet-európai címre küldi a csalók által kikövetelt pénzt/kriptovalutát. A blokklánc-elemző cég úgy véli, hogy ez azért is van így, mert az orosz iskolák már középiskolában kódolni tanítják a diákokat, akik később tudásukat felhasználva könnyen hackerré válhatnak.

A darkweb kiterjedt használata ellenére általánosságban véve a kriptobűnözés csak egy kis része zajlik Kelet-Európában. A Chainalysis szerint Ukrajna és Oroszország a kriptovaluta elfogadottsági lista tetején áll. Az előző évi becslések szerint Oroszország több mint 16,8 milliárd dollárt küldött kriptovalutában, és 16,6 milliárd dollárt kapott. Ukrajna 8,2 milliárd dollárt küldött és 8 milliárd dollárt kapott.

“Noha ezek a számok jóval alacsonyabbak azoknál az összegeknél, amelyeket Kína, az Egyesült Államok és más vezető országok esetében látunk, sokkal magasabb szintű elfogadottságra utalnak, ha figyelembe vesszük mindkét ország népességének és gazdaságának méretét,” tette hozzá a jelentés.

Feltételezhetően az orosz bankrendszerben való bizalom megingása is hozzájárul ahhoz, hogy a kriptovaluta használat egyre népszerűbb. “A kriptovaluta olcsóbb, megfizethetőbb és mindenütt jelen van Ukrajnában és Oroszországban. Ez különösen igaz a határokon átnyúló fizetésekre”, jelentette ki Grauer.