Bezuhantak a kínai tech cégek részvényei a korlátozások miatt, a bitcoin jól járhat

A bitcoin ára az elmúlt egy hétben csaknem 25%-os növekedést tudott produkálni. Az emelkedés az elmúlt napokban magyar idő szerint hajnalban következett be, nagyjából akkor, amikor Sanghajban a tech cégek részvényei bezuhantak. A bányászkorlátozások ellenére így mégiscsak Kína hajtaná fel az árfolyamot?

Sötét nap a kínai részvénypiacon

Kína és a bitcoin kapcsolata kissé viharos volt az elmúlt hetekben, hónapokban, miután a kormány a bitcoin bányászat és a legnagyobb bitcoin bányászfarmok ellen fordult. Magát a kereskedelmet azonban nem korlátozta Kína; az OTC kereskedők pedig, úgy tűnik, az elmúlt napokban egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak a kriptovaluta felé. De miért is?

Az egyik ok, hogy a kínai befektetők újabb alternatívák után kutatnak, miután a CSI 300 Index, amely a top 300 céget követi Sanghajban és Sencsenben tegnap és ma is több, mint 3%-ot zuhant. De a Hang Seng Index is kifejezetten rosszul élte meg a tech cégek részvényének zuhanását. Az elmúlt öt napban csaknem 9%-ot esett.

Bezuhantak a kínai tech cégek részvényei a korlátozások miatt, a bitcoin jól járhat
A CSI 300 Index is 7%-ot zuhant a napokban. Forrás: Google

A kínai jüan is esett a dollárhoz képest. (A májusi 6,38-as árfolyam után most megint a 6,5 CNY közelében áll ez).

A kormánynak elege lett a kínai tech cégek monopóliumából

Mindezek mögött azonban egy nagyobb váltás húzódik, ahogy a kínai párt egyre erősebb korlátozásnak veti alá a tech szektort, azzal a felkiáltással, hogy a tech piacon kialakult monopolisztikus helyzetet végre felbontsák. Ebbe beletartozott eddig többek között Jack Ma Ant Groupjának korlátozása, de a Tencent, a DiDi (nagyjából a kínai Uber) és a Meituan ételkiszállító is a kormány kereszttüzébe került a napokban.

Ezek az utóbbi néhány évben robbanásszerűen felfutó tech vállalatok eddig meglepő szabadságot élveztek Kínában. Ennek a szabadságnak azonban most minden jel szerint vége szakad. A korlátozások hatására a Meituan részvénye ma 16%-ot zuhant (a hétfői 14% után). A Tencent 7%-ot, az Alibaba pedig a hétfői 6% után ma egy újabb 4,6%-ot esett.

A tech szektor monopóliumának lebontása több szakértő szerint jót tehet Kínának hosszú távon. A Bloombergnek nyilatkozó Andy Tian szerint, aki egy pekingi startup, az Asian Innovations Group CEO-ja, a leszámolás „pozitív lesz az innováció számára”, hiszen a verseny ezáltal erősebb lehet Kínában, mint amit az USA-ban láthattunk a tech cégek esetében.

Az biztos, hogy a kriptovaluták, és főként a bitcoin számára, rövid távon jól jöhet a kínai szigorítás. Ezt a nagyjából 25%-os árfolyamemelkedés is bizonyítja az elmúlt egy hétből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük