Biden elnök ismét Jerome Powellt nevezte ki a FED elnökének

Joe Biden amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a FED újabb négyéves elnöki ciklusára. Poweel eltöltött ideje alatt azt mondta, hogy az ügynökség aktívan dolgozik az amerikai CBDC kibocsátásán.

A Fehér Ház hétfői közleményében bejelentette, hogy Biden elnök Powellt jelöli a Federal Reserve élére, miután jelenlegi megbízatása februárban lejár. A végrehajtó hatalom Powell “határozott fellépését” említette a világjárvány okozta gazdasági hatások mérséklésében, valamint az 5,6 millió munkahely létrehozását és a 4,6 százalékos munkanélküliségi rátát.

Biden emellett a FED jelenlegi igazgatósági tagját, Lael Brainardot választotta a hivatal alelnökének. Brainard 14 éve a Federal Reserve tagja, megbízatása 2026-ban jár le, míg Powellé 2028-ban.

“Biztos vagyok benne, hogy Powell elnök és Dr. Brainard arra összpontosít, hogy az inflációt alacsonyan, az árakat stabilan tartsa és teljes foglalkoztatottságot biztosítson, ami minden eddiginél erősebbé teszi gazdaságunkat” – jelentette ki az amerikai elnök. “Együttesen osztják azt a mély meggyőződésemet is, hogy sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozás okozta gazdasági kockázatok kezelése érdekében, és hogy a pénzügyi rendszerünkben felmerülő kockázatok előtt kell járnunk.”

Powell és Brainard: mit jelent ez a kripto számára

Közgazdászok korábban azt állították, hogy a két jelölt álláspontja közötti különbségek – mind a digitális eszközök szabályozásával, mind a gazdaságpolitikával kapcsolatban – olyan csekélyek és finoman árnyaltak, hogy valószínűleg egyik választás sem fog érdemi változást hozni a kriptopénzpiacok számára.

Brainard ugyanakkor a kriptovalutákkal kapcsolatban szókimondóbb, általánosságban mindketten osztják azt a meggyőződést, hogy a kriptovalutáknak nem szabad olyan mértékben korlátlanul növekedniük, hogy veszélyeztessék a meglévő pénzügyi rendszert.

Mindkettőjüket monetáris politikai “galambnak” tekintik, ami azt jelenti, hogy toleránsabbak az inflációval szemben, ami egyébként igencsak elszabadult az Egyesült Államokban. Ez pozitív lehet a bitcoin számára, tekintve, hogy a kriptovalutát sok befektető az emelkedő árak elleni fedezetként veszi. Az elmúlt időszak bizonytalanságai, a gazdasági visszaesés és a COVID-pandémia emberek ezreit terelte a kriptopénzek irányába. Így a tovább növekvő infláció új befektetőket hozhat a kriptotérbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.