Elfogadták Biden 1 billió dolláros infrastruktúra törvényjavaslatát

A Biden adminisztráció által beadott új infrastruktúra törvényjavaslat elsődleges célja az ország közlekedési hálózatának és internet lefedettségének a javítása.

Az Egyesült Államok Képviselőháza elfogadta az 1 billió dolláros, kétpárti infrastruktúra törvényjavaslatot. Ha Joe Biden elnök aláírja, és a törvény érvénybe lép, akkor a kriptoadó bevallásokkal kapcsolatban is változások lesznek, ami minden amerikai állampolgárt érinteni fog, aki kriptovalutákhoz kapcsolódó jövedelemmel rendelkezik.

A Biden-adminisztráció által beterjesztett infrastruktúra törvényjavaslat elsősorban az országos közlekedési hálózat és az internet lefedettségének javítását tűzte ki célul. Azonban emellett tartalmaz kisebb jelentőségű jogszabály változásokat is. Ezek közül az egyik, hogy szigorú jelentéstételi követelményeket ír elő a kriptovaluta közösség számára. Ez alapján minden 10 000 dollárnál nagyobb digitális eszköz tranzakciót jelenteni kell az IRS-nek, az USA adóhivatalának.

A törvényjavaslatot a Szenátus először augusztus 10-én hagyta jóvá 69-30 szavazattal, amit egy hatfős szenátorcsoport – Pat Toomey, Cynthia Lummis, Rob Portman, Mark Warner, Kyrsten Sinema és Ron Wydena kompromisszumos módosító javaslatával fogadták el.

Pat Tommey szenátor hozzátette:

“Ez a jogszabály hibásan van megfogalmazva, és bizonyos esetekben végrehajthatatlan kötelezettséget ír elő a kriptovaluta adózással kapcsolatban, amely veszélyezteti a jövőbeli technológiai innovációt.”

Mindenkinek kriptoadót kell fizetni az infrastruktúra törvényjavaslat szerint

Habár a törvényjavaslat nyelvezete nem igazán pontos, ez szerint a kriptoközösség szoftverfejlesztőinek, a tranzakciós validátoroknak és a node operátoroknak is a hagyományos pénzügyi brókerekhez hasonló adózási követelményeket írnak elő.

A képviselőház végül 228-206 szavazattal megszavazta a vitatott tinfrastruktúra törvényjavaslatot. A kriptovaluta közösség rögtön aggodalmát fejezte ki a „bróker” szó homályos leírása miatt, amely következésképpen irreális adóbevallási követelményeket írhat elő az olyan kriptoközösségek számára is, mint a kriptobányászok. A törvényjavaslat szerint adózási szabálysértésként és bűncselekményként kezelik, ha nem hozzák nyilvánosságra a kriptovaluta bevételeket.

Jogi szakértők módosítást is javasoltak az infrastruktúra törvényjavaslathoz. Ő szerintük nem kellene bűncselekménynek tekinti a digitális eszközökkel kapcsolatos tranzakciók bejelentésének elmulasztását.

Abraham Sutherland, a University of Virginia School oktatója aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok kormányának azon döntésével kapcsolatban, hogy a kriptovaluta közösségeket brókerként kezelik:

„Ez rossz a digitális eszközök minden felhasználója számára, de különösen rossz a decentralizált pénzügy számára. A törvény nem tiltaná meg közvetlenül a DeFi-t. Ehelyett olyan bevallási követelményeket ír elő, amelyek a DeFi működését tekintve lehetetlenné tennék a betartását.”