Biden támogatja a pénzügyminiszter álláspontját a kriptovaluták szabályozásának kérdésében

A Fehér Ház szóvivője szerint az elnök egyetért a januárban kinevezett új pénzügyminiszter, Janet Yellen szabályozást sürgető nézeteivel a kriptók vonatkozásában. Meg kell akadályozni, hogy illegális tevékenységekre használják ezeket a digitális eszközöket.

Korlátozni kell a kriptovaluták használatát

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Joe Biden a kriptovaluták szabályozásának kérdésében támogatja a pénzügyminiszter álláspontját. Yellen a korábbi nyilatkozatai alapján egyértelműen további szabályozást szeretne a kriptovaluták vonatkozásában és most úgy tűnik, hogy ezzel Biden is egyetért. Az azonban, hogy ez pontosan mit is jelent, majd csak a későbbiekben fog kiderülni.

Mindenesetre a pénzügyminiszter még januárban hívta fel a törvényhozók figyelmét arra, hogy a kriptovaluták használatát minél előbb korlátozni szükséges. Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehetne biztosítani azt, hogy az emberek törvényes tevékenységekre és ne illegális tevékenységekre, például pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására használják a kriptovalutákat.

Yellen kritizálja a Bitcoint, de támogatja a digitális dollárt

Yellen februárban nagy port kavart egy Bitcoinnal kapcsolatos kijelentésével. Február 22-én ugyanis a Bitcoin hatékonyságát kritizálta. A pénzügyminiszter szerint a Bitcoin abszolút nem hatékony, mivel túl sok energiára van szükség az egyes tranzakciók végrehajtásához. Ez pedig komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet.

De ha ez még nem lenne elég, a Bitcoint egy rendkívül spekulatív eszköznek is nevezte és még egyszer felhívta a figyelmet arra, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységek finanszírozására is felhasználhatók. Továbbá aggodalmát fejezte ki a tekintetben, hogy a Bitcoin rengeteg veszteséget okozhat a befektetőknek a volatilitás miatt.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy Yellen elismeri, hogy a digitális valuták esetlegesen hozzájárulhatnak a fizetések folyamatának felgyorsításához és olcsóbbá tételéhez is. Épp ezért is érdemes véleménye szerint a Federal Reserve-nek a digitális dollár bevezetésén munkálkodnia. Akkor legalább szabályozott körülmények között élvezhetnék az állampolgárok a digitális eszközök előnyeit.

Borítókép: Andrew Harnik

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük