Bilincsben a Bitfinexhez köthető Crypto Capital elnöke

A lengyel rendőrség pénzmosás vádjával letartóztatta Ivan Manuel Molina Lee-t, a Crypto Capital elnökét.

A W Polityce lengyel újság és az RMF24 hírportál jelentése szerint a kriptovállalkozót rendőri kísérettel adták ki Varsónak. A lengyel hatóságok azt állítják, hogy Molina Lee Lengyelországban 1,5 milliárd złotyt azaz mintegy 390 000 000 dollárt mosott tisztára.

A hatóságok azt írták, hogy Molina Lee bűncselekményei között szerepel az is, hogy kolumbiai kábítószer kartellek számára, illegálisan szerzett pénzüket mosta tisztára, különböző kriptovaluta tőzsdéket használva.

A lengyel ügyészek azt állítják, hogy a Crypto Capital számlákat tartott fenn a lengyel Skierniewice városában található Spółdzielczy bankban, ezenfelül Molina Lee és a Bitfinex illegális bevételeit mosták tisztára az országban.

A társaságra már korábban felfigyeltek a hatóságok. Idén áprilisban Molina Lee az Amerikai Igazságügyi Minisztérium látókörében is felbukkant. Állítólag két személlyel együtt “árnyékbanki” szolgáltatást nyújtott, azaz különböző bankszámlákat kínált kriptovállalkozások számára. Cége, a Crypto Capital a feltételezések szerint, 850 millió dollárt veszített a Bitfinex pénzéből, ami után kényszerült a Bitfinex a LEO tokenértékesítés lebonyolítására amivel 1 milliárd dolláros bevételt ért el.

Az ügyben a lengyel Polisha és a nemzetközi különleges erők együttesen léptek fel. Az eljárást a Wrocławi Nemzeti Ügyészség Szervezett Bűnözés és Korrupció Főosztály alsó-sziléziai részlegének ügyészei vezették. Hozzájuk csatlakozott az Europol, az Interpol valamint az Egyesült Államok Kábítószer Hivatalának több tisztviselője is.