Bill Gates műhússal mentené meg a Földet, ő lehet az új Superman

Bill Gates, a Microsoft alapítója mentheti meg a Földet a kipusztulástól, mivel folyamatosan drasztikus és „alapvető” változásokat hajt végre a gazdaságban. Szén-dioxid-kibocsátás megállítása, műhúsok mindenek felett, szél- és napenergia felhasználása… Vajon mindezt a világért, vagy az „emberiséggel kapcsolatos beteges terveiért” teszi a milliárdos?

A mai világban már szinte észre sem vesszük, hogy mekkora károkat okozunk környezetünkben, és az üvegházhatású gázok – elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás – előbb-utóbb drasztikus környezeti katasztrófákhoz fognak vezetni. Pánikra azonban semmi ok, hisz a milliárdos Bill Gates  rámutatott, hogyan lehetne megmenteni a Földet. Elmondása szerint évente 35 milliárd dollárt kell elkülöníteni az éghajlattal és a tiszta energiával kapcsolatos kutatásokra. Elektronizáljunk mindent, amit csak lehet, és vegyük kezünkbe az irányítást. Ne feledkezzünk meg a műhúsok gyártásáról sem, hiszen a tehenek teszik ki az összes üvegházhatású gáz 4%-át. Az acél- és cementipar újra tervezése pedig szinte elengedhetetlen, mivel Gates szerint ezen termékek gyártása az összes szén-dioxid-kibocsátás 16%-át teszik ki. Mindemellett pedig szerinte rendkívül fontos a következő generációs atomenergia széleskörű elterjedése a szél- és a napenergia kiegészítésével.

Műhús – hogy mi van?!

Igen, jól olvassuk. A tudósok nemrégiben megpróbáltak előállítani egy igazi húsra hasonlító műhúst úgy, hogy ne kelljen állatok tömegeit lemészárolni hozzá. Gates pedig nagy rajongója ennek a folyamatnak, és támogat is egy olyan céget, amely gombák (mikrobák) felhasználásával kolbászt és joghurtot készít, mivel a milliárdos ezt „egyszerűen csodálatosnak” gondolja. Végül is, lassan már hozzászokunk, hogy már semmi sem természetes – ahogy az a hús sem, amit manapság eszünk.

Gates lehet az új Superman

Gates nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik, hanem a légköri szén-dioxid közvetlen befogására is. Néhány vállalat pedig már erre a technikára szolgáló óriási ventilátorokat használ, Gates pedig örömmel támogatja őket anyagilag. Legtöbb idejét és pénzét azonban a nukleáris energia projektjébe fekteti, mivel szerinte ez megteremtené a várva várt szén-dioxid-mentes jövőt. Gates nagy rajongója a szél- és a napenergiának, melyek szerinte egy város akár 80 százalékát képesek lennének bebiztosítani villamosenergiával. Az új reaktorok pedig ötvöznék az atomerőművek stabilan nagy teljesítményen való üzemelését energiatárolással és nagyobb rugalmassággal. A tervek szerint az első ilyen reaktort 2027-ben fogják tudni leszállítani.

Gates elismerte, hogy valóban „képmutatóan” viselkedik, mivel rengeteget utazik magánrepülőgépével, így nagyban hozzájárul az üvegházhatáshoz. A milliárdos azonban növényi repülőgép-üzemanyaggal, elektromos autók és napelemek használatával, valamint karbonkreditek vásárlásával próbál egyensúlyt teremteni, mely évi 7 millió dollár kiadással jár.

Ugyan Gates valóban akarata nélkül is nagy mértékben szennyezi a környezetet, klímabűnét a média egyáltalán nem rója fel neki. Sőt, a sajtó előszeretettel dicséri a milliárdos tetteit, és a „világ megmentőjeként” emlegeti. A Wired Magazine nemrégiben megjelent jelentésében például arról számol be, hogy Gates hogyan tervezi elérni a „nulla szén-dioxid-kibocsátású” világot, valamint a milliárdos új könyvét is népszerűsíti. Összességében tehát sokan vetik hitüket a népszerű Microsoft alapítójának világszemléletébe, aki már egy új szuperhős szerepét tölti ki a médiában.

Gates, a megmentő – vagy mégsem?

Gates elmélete a jobb jövőről nemcsak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében merül ki, de nagy mértékben veszélyezteti a nyugati életszínvonalat is. Az amerikaiak nemrégiben azt állították, hogy búcsút mondhatunk a földszerzéssel járó problémáknak, hiszen Gates és több más milliárdos hatalmas termőföldeket vásárol fel. A Forbes jelentése szerint Gates rendelkezik a legtöbb termőfölddel Amerikában.

Míg a mainstream média odáig van a milliárdos elméleteiért, sokan egyáltalán nem rajonganak érte. Robert F. Kennedy, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokaöccse például nemrégiben megvádolta a milliárdost, aki szerinte az új feudalizmus megteremtésén dolgozik. Kennedy szerint Gates annak érdekében, hogy „jóindulatú szándékkal leplezze az emberiséggel kapcsolatos beteges terveit, Gates a fenntarthatóság lehetőségét, a biológiai sokféleséget, az emberekről való gondoskodást és az éghajlat körül forgó problémákat  használja fel.” Továbbá elmondta azt is, hogy a milliárdos megpróbálta monopolizálni és uralni az élelmiszer-termelést is. Kennedyt ezt követően letiltotta az Instagram. Úgy látszik, túl nyersen (vagy őszintén) fogalmazott.

Láthatjuk tehát, hogy míg sokan Gates terveiben látják a jövőt, sokak szerint a milliárdos rossz dolgokban sántikál. Mindenesetre abban teljességgel igaza van, hogy a széndioxid-kibocsátás valóban tönkre teheti a jövőnket, ha nem teszünk ellene sürgősen valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.