Binance CZ állna a csökkenő bitcoin árfolyam mögött?

Nemrégiben Changpeng Zhao (azaz CZ), a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének vezérigazgatója, a BTC és a BNB árfolyamának ügyében került a bírálatok kereszttüzébe. Azzal vádolják a Binance társalapítóját, hogy szabályozói nyomás hatására manipulálta a bitcoin vételárának alakulását. A bennfentes források szerint mindezzel az a célja, hogy a binance coin árfolyamát felpumpálja.

Mike Alfred, jól ismert befektető azt állítja, hogy Zhao annak érdekében vált meg nagyobb bitcointól, hogy feltornázza a Binance natív tőzsdetokenjének árát. Alfred szerint az üzletember az árjegyzés mechanizmusán keresztül igyekszik léket ütni a kriptovaluták zászlóshajóján. Hozzáteszi a tapasztalt befektető, hogy még ez sem lesz elég ahhoz, hogy orvosolni tudják BNB kártyavárra épült eredménytelenségét.

A cikk írásának időpontjában a Binance Coin árfolyama 216,2 dollár és a BNB a tegnapi napon benézett egy kis időre a 212 dolláros lélektani támasz alá is, ahol utoljára 2022 júniusában járt.

Alfred gondolatmenetével egy másik közkedvelt trader, Peter Brandt is egyetért, akinek korábbi piaci előrejelzései gyakran bizonyultak validnak.

„Már évek óta mondom, hogy Changpeng Zhao és a Binance egy globális átverés, a BNB pedig egy ócska fiat pénz. A szemünk láttára fog romba dőlni”, írta egy tweetjében Brandt.

A MartyParty névre hallgató piaci elemző is azon az állásponton van, hogy CZ áll a bitcoin gyengülése mögött. Feliratkozóival meg is osztotta, hogy véleménye szerint miképpen próbál Zhao ügyeskedni:

Szerinte CZ a bc1qm34lsc65zpw79lxes69zkqmk6ee3ewf0j77s3h tárcán keresztül értékesít BTC-t TUSD stabilérmékért, amikből utána BNB-t vásárol. Így próbálja szinten tartani a Binance natív érméjének árfolyamát.

Arról is szól a pletyka, hogy CZ-t az amerikai kormány tartja sakkban, így döntenie kellett, hogy a bitcoin vagy a BNB bukását nézi végig, de ez már kicsit vad összeesküvés lenne, mert hiába a Binance a világ legnagyobb kriptotőzsde a világon, attól a Bitcoin jelentette elfogadottsággal, reputációval, hálózati hatással és fundamentumaival még a Binance se tud versenyezni. Maximum pár hónapra lent tudja tartani az árfolyamát, ha valóban ilyen vad ötleteknek hitelt adunk, de hosszú távon csak maga alatt vágná ki a fát egy ilyen konspirációval a Binance. Mindenesetre köztudott, hogy a SEC, további amerikai szabályozó szervekkel karöltve, már jó ideje feni a fogát a Binance-re.

Egy teória szerint jónéhány amerikai politikus vagyona úszott el az FTX összeomlása alkalmával, amit Zhao borúlátó elszólása indított útnak. Talán ez lenne a bosszú?

MartyParty prognózisa alapján a Binance könnyen az FTX sorsára juthat – a kriptotőzsde csökkenő piaci részesedése sem enged túl sok jóra következtetni.