Bíróságra viszi az ügyet a szeméttelepen 7500 bitcoint kereső walesi férfi

James Howells, egy walesi bitcoin rajongó még 2013-ban hagyott el egy 7500 BTC-t tartalmazó merevlemezt. A férfi már 10 éve próbál engedélyt szerezni a merevlemez felkutatására a newporti szeméttelepen, most pedig úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz a városi tanács ellen.

A most 38 éves volt informatikus tíz hosszú éven át állt szemben Newport város tanácsával, a város azonban mindig megakadályozta az erőfeszítéseit, hogy felkutassa a 2013-ban eltűnt merevlemezt. Howells most egy 16 fős csapatot toborzott össze, hogy visszaszerezze a 199 millió dollár értékű meghajtót.

Howells korábban már az eltűnt bitcoin 25%-át is felajánlotta a városnak

A newporti városi tanácshoz szeptember 4-én eljuttatott levélben Howells csapata szoros határidőt szabott: szeptember 18-ig meg kell adni neki a kutatási engedélyt, különben jogi lépéseket fog tenni a város ellen. A dél-walesi férfi állítása szerint nagyon elszánt, és bírósági felülvizsgálatot sürget a tanács elutasító határozatai miatt, amelyekben megtagadták tőle a hulladéklerakó átkutatását. Howells a Telegraph riporterének, Madeleine Rossnak elmondta:

„10 éven keresztül mindent megpróbáltam, amit csak tudtam, de nem akartak együttműködni, így most a jogi utat kell választanunk…”

Howells már régóta vitában áll a várossal, 2021 januárjában pedig még ajánlatot is tett a tanácsnak, nem is akármilyet. A férfi ugyanis a bitcoin értékének 25%-át a városnak adta volna, ha megengedték volna neki, hogy átkutassa a szeméttelepet, Howells ajánlata azonban süket fülekre talált.

Nehéz feladat lenne helyreállítani a merevlemezt

A walesi férfi a városi tanácsnak írt levelében azt is vállalta, hogy az összes költséget ő állja, és valamennyi hozzájárulást is ígért a város közösségének.

„Óránként 10 ezer fontot akarnak költeni arra, hogy megakadályozzák, hogy ássak egy gödröt? Hogyan lehet ezt megmagyarázni a newporti adófizetőknek a jelenlegi helyzetben?” – tette hozzá Howells.

2021 júliusában egyébként a médiának azt is elárulta, hogy röntgen, illetve mesterséges intelligencia segítségével találná meg a 7500 BTC-t tároló merevlemezt. És bár annak az esélye kicsi, hogy ennyi idő után helyreállítsák a merevlemezt, szakértők szerint mégsem teljesen kizárt, hogy Howells visszaszerezze a 199 millió dollárt érő bitcoint.

Ha valamilyen csoda folytán a merevlemez olyan helyre került, ahol csak minimális nedvesség és vegyi anyagok érték, és nem volt kitéve nagyobb hőmérsékletnek vagy nyomásnak, akkor a meghajtó többé-kevésbé épségben maradhatott. Viszont még ha a merevlemez megfelelő fizikai állapotban kerül is elő, a rajta tárolt kriptovaluta kinyerése további kihívást fog jelenteni.