Bitcoin a Harry Potter univerzumban

J.K. Rowling a Twitteren érdeklődött a bitcoin iránt. Azonban mivel sokadjára sem jött át neki, mi is az a kriptopénz, a rajongói a saját Harry Potter univerzumán keresztül mutatták be, hogyan is működik a bitcoin és mire jók a kriptopénzek.

Az alábbi analógia még hasznos lehet másoknak is, amennyiben egy nem túl erős technikai háttérrel rendelkező egyénnek próbálunk mesélni a bitcoinról, aki amúgy járatos a Harry Potter univerzumban.

Bitcoin, mint a bölcsek köve

A bölcsek köve képes bármely fémet arannyá alakítani és halhatatlanná tevő főzet is készíthető belőle. A bitcoin veszi a számítógépekben lévő fémet és szilikont, amit átalakít értékké, arannyá. Az intelligens kialakításának köszönhetően egy olyan dolgot hozott a világba, ami egyfelől teljesen digitális, másfelől az arany tulajdonságaival bír. Az arany véges mennyiségben áll rendelkezésre, tartós és tiszta, ezek miatt a tulajdonságai miatt pedig tökéletesen működik mint értékmegőrző, elszámolási egység és mint csereeszköz. Éppen ezért is használtak aranypénzeket sokáig a történelem során, most pedig bitcoin képes ezeket a tulajdonságokat hozni a digitális világban.

A bankrendszer, mint a titkok kamrája

A hagyományos bankrendszer olyan, mint a titkok kamrája. Kiváltságos emberek építették a rendszert kiváltságos embere részére. A világ nagy része pedig kiszorul a hagyományos bankolásból emiatt.  A titkok kamrája egy sötét hely, ahol sok sok generációnyi csalás, korrupció és bűncselekmény őrzi a titkot a világ vagyona kapcsán. A bitcoin ezt a problémát oldja meg, hogy a zárt szervezet helyett teljesen transzparens módon elérhető a blokklánc és az azon keresztül küldött tranzakciók.

A kriptopénz olyan, mint az azkabani fogoly

Sirius Black egy olyan gyilkosság miatt ült börtönben, amit nem ő követett el. A kriptopénzeket is hasonló koholt vádak miatt ítéli el sok média, amikor arról beszélnek, hogy a bitcoin csak az online bűnözők, drog dílerek, pénzmosók és pornósok pénze. Valójában megjelenésének idején pontosan ezekkel vádolták magát az internetet is. Pedig a bitcoin helyett az igazi pénzmosás valójában a hagyományos bankrendszeren keresztül és készpénzben történik.

A bitcoin olyan, mint a tojás a tűz serlegében

A bitcoin olyan, mint a tojás, ami érthetetlen hangot ad ki, amikor Harry Potter először kinyitja. Azonban amikor víz alatt nyitja ki, akkor pontosan érti az üzenetet. Innen ered a kriptopénz elnevezés is, ahol a matematika, azaz a kriptográfia segítségével titkosítják és biztosítják a felhasználók pénzét és tranzakcióit. A kriptográfia segít egy titkos üzenetet küldeni a nyilvános hálózaton keresztül. Ha valaki privát kulcs nélkül próbálja meg dekódolni az üzenetet, akkor csak zajt hall. Ha azonban a zajt a privát kulcs segítségével megfejtjük, akkor megkapjuk az üzenetet. A bitcoin esetében ez az üzenet, az érték, amit az egyik tárcából a másikba lehet küldeni.

A híres seb

Végezetül pedig, csakúgy mint Harry Potter esetében, akinek a homlokán a seb a múltra emlékeztet, a bitcoin is a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válságra emlékeztet. Nem véletlen, hogy 2009-ben jött létre a bitcoin, a világ legnagyobb pénzügyi krízisében.

Érdekes, hogy pont most kérdezett Rowling a bitcoinról. A bitcoin ugyanis éppen idén lett 11 éves, ugyanannyi idős, mint Harry Potter az első könyv idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük