Mikor lesz 188 ezer dollár a bitcoin?

Keserédes prognózisok érkeztek a bitcoin idén várható árfolyamára, amelyek szerint várhatóan nem haladja majd meg a 30 ezer dollárt. Sőt valószínűleg 2025-ig kell várni az új rekordra egy 56 elemző bevonásával készült felmérés szerint. Ám ugyanez optimista szemüveggel nézve: 2025-ben már háromszor annyiba kerülhet a bitcoin, mint most…

Majdnem pontosan harmada most a bitcoin árfolyama (23 ezer dollár) a 2021 novemberi csúcsnak (68 789 dollár). Egy 56 kriptodeviza-piaci elemzőt bevonó felmérés szerint a bitcoin 2023-ban épphogy el fogja érni a 29 ezer dollárt, és 2025-ig nem fogja újra látni a korábbi rekordot – derül ki a Finder.com által készített körkérdésből. Az elemzők egyúttal 13 ezer dolláros mélypontot is megjósoltak erre az évre.

Örülhetünk, ha sávozik a bitcoin?

A bitcoin árfolyama 2023 nagy részében inkább sávozni fog – mondta Vetle Lunde, az Arcane Crypto befektetési cég vezető elemzője. A magasabb megélhetési költségek és a kihívásokkal teli gazdasági háttér ugyanis csökkenteni fogják a befektetők képességét, hogy tőkét allokáljanak az első számú kriptóérmébe.

Friss bitcoinárfolyam itt

A CoinFlip bitcoin ATM-szolgáltató elnöke, Daniel Polotsky szerint azonban “közel lehetünk a bitcoin és a kriptópiac mélypontjához. Hozzátette:

Most jó alkalom lehet arra, hogy a mélyponton betárazzunk.

Mérsékelt volt a lelkesedés az év elején

A CNBC kicsit korábbi felmérése sokkal szélesebb sávban szóródó előrejelzéseket talált január elején. A Standard Chartered Bank elemzői a “potenciális pénzügyi piaci meglepetések” éves listájára tették a bitcoint, és az 5000 dollárt is lehetségesnek tartották, igaz, egyben “nem túl valószínűnek” nevezték. A másik véglet a mindig túláradó optimizmusáról híres milliárdos és bitcoin-bika, Tim Draper volt. A 2000-es internetes boom idejéből ismert kockázati tőkés egyenesen 250 ezer dolláros árfolyamot jósolt az év végére.

A bitcoin árfolyama. (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama. (Tradingview.com)

1400 százalékos ugrás, vagy 70 százalékos zuhanás jön?

Kijöttek a legmerészebb jóslatok, 1400 százalékos emelkedés és 70 százalékos beomlás is benne van a pakliban – írta a CNBC. A listán van még Mark Mobius egy 10 ezer dolláros jóslattal és Carol Alexander 50 ezer dollárral.

Másik cikkükben Anthony Scaramucci (SkyBridge Capital) 50 és 100 ezer dollár közötti árakat jósol, de csak 2-3 év múlva várja ezt. Ezt az évet csak a felépülés (recovery) évének nevezte. Meltem Demirors pedig (CoinShares) sávozásra számít az idén, amelynek alja 15 ezer és 20 ezer, a teteje 25 ezer és 30 ezer dollár között lehet.

Mikor lesz 188 ezer dollár a bitcoin?

A Finder szakértői szerint ezzel szemben a bitcoin legkorábban 2030-ban érheti el a 188 ezer dollárt. A mezőny fele úgy véli, már itt az ideje bitcoint tartani, kétharmaduk pedig alulárazottnak nevezte az érmét.

A bitcoin árfolyama, öt év. (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama, öt év. (Tradingview.com)

Háromnegyedük azt jósolta, hogy a létfontosságú intézményi befektetői szektor nem fog lemondani a bitcoinról a sorozatos botrányok és összeomlások ellenére sem. (Botrányok, mint a Terra és az UST stabilcoin, a Three Arrows Capital fedezeti alap, számos más kriptohitelező csődje és az FTX kriptotőzsde összeomlása.) Másrészt viszont több mint 20 százalékuk mondta, hogy azt látja, a nagy intézményi befektetők elhagyják a bitcoint és a kriptót.

Kapcsolódó cikkeink:

Friss bitcoinárfolyam

Minden, amit a hazai bitcoin ATM-ekről tudni akartál

5 fantasztikus kriptovaluta-előrejelzés, amelyek bekövetkezésére még várni kell

7 izgalmas módszer – mennyit ér a bitcoin valójában?

Angol nyelvű források:

Coinmarketcap, Forbes, CNBC, CNBC

Címlapkép forrása: Pixabay.com