5 fantasztikus kriptovaluta-előrejelzés, amelyek bekövetkezésére még várni kell

A kriptovaluta-előrejelzéseknek se szeri, se száma, de a csodálatos 2021-es évben sok közülük bejött. Így szuperoptimista új jóslatok születtek 2022-re, amelyeket sokáig komolyan vettek, de a medvepiac mindent romba döntött. Itt az öt legnagyobb melléfogás – ám ha késik is, nem biztos, hogy sohasem következik be, amit korábban vártak.

Öt fontos kriptovaluta-előrejelzést sorol fel a Beincrypto.com, amelyek annak idején egészen hihetőek voltak és sokan komolyan vették, ma azonban eléggé valószínűtlennek látszanak. “Talán soha nem válik valóra” – írják. Persze a legtöbb 2021-ben született, amikor a bitcoin (BTC) és sok más kriptovaluta árfolyama új és új csúcsokat ért el. Mint a 69 000 dolláros történelmi BTC-csúcs tavaly novemberben.

Idén azonban, mint tudjuk, a makrogazdasági bizonytalanság, az infláció és a Fed kamatemelései más kockázatos befektetések mellett nem kímélték a meglehetősen volatilis kriptopiacot sem. A hatalmas árfolyamesések szétzúzták a 2021-es optimista kriptovaluta-jóslatokat.

1. Jóslat: A bitcoin 100 ezer dollár felett lesz

A 69 000 dolláros történelmi bitcoin-csúcs közelében sok hurráoptimista kriptovaluta-előrejelzés született, ott bizony már eléggé közelinek tűnt a hat számjegyű dollárár. A Plan B elemzőtársaság “Stock to Flow” (S2F) modellje 2021-ben 2022-re akár 100 ezer dolláros, 2025-re pedig egymillió dolláros árfolyamot jósolt. A PlanB legrosszabb forgatókönyve is 135 ezer dollár volt 2021 végére, amitől végül messze elmaradt a BTC 45 600 dolláros tényleges éves záróára.

Emellett Willy Woo neves elemző is 162 000 dolláros év végi előrejelzést adott a BTC-re. Sőt odáig ment, hogy a 200 ezer dolláros árfolyamig mindent lehetségesnek tartott. Azt is jósolta, hogy a BTC nem fog az 50 ezer dollár alá esni. (Korábban 20 ezer dollárt is mondott.)

Mostanában Woo kriptovaluta-prognózisa ott tart, hogy a 30 ezer dollár az új 100 ezer dolláros szint, amit a BTC árfolyamának idén “szem előtt kell tartania”.

2. Kriptovaluta-előrejelzés: nem lesz többé medvepiac

Egy 2021-es interjúban Woo továbbá megjósolta, hogy a 2021-es bikapiaci ciklust követően nem lesz teljes körű medvepiac a kriptopénzpiacon, bár a BTC árfolyama valószínűleg továbbra is ingadozni fog. A bitcoin azonban több mint 70 százalékos visszaesést szenvedett el, és a legtöbb vezető kriptopénz két számjegyű, ennél is nagyobb csökkenést mutat a korábbi csúcsokról.

3. Kriptovaluta-előrejelzés: az éter lekörözi a bitcoint

Miközben 2021-ben mind a BTC, mind az ETH új történelmi csúcsokat ért el, az ETH árfolyama jelentősen túlteljesítette a bitcoint. A 2022 szeptemberére tervezett Ethereum-átalakítással, a Merge-el (egyesüléssel) a piac arra számított, hogy az ETH ára ismét az egekbe szökik, beárnyékolva a BTC árfolyamának alakulását is. (Nagyobb lesz a piaci összértéke, azaz a kapitalizációja a bitcoinénak, megtörténik tehát a “flippening”.)

Ez azonban nem történt meg (pontosabban a nyár folyamán volt egy szép emelkedő periódusa az ethernek, de kevéssel a Merge előtt és után esésbe fordult.) Eddig az ether éves hozama –65,48 százalék volt, a bitcoiné –68,30 százalék.

A BTCUSD és az ETHUSD árfolyamok, mintegy két évre. Nem az előrejelzések szerint mentek. (Tradingview.com)
A BTCUSD és az ETHUSD árfolyamok, mintegy két évre. Nem az előrejelzések szerint mentek. (Tradingview.com)

4. Prognózis: Az USDC megelőzi a Tether stabilérmét

Az USDC növekedése az elmúlt évben, amikor a stabilérmék (stablecoins) piaci kapitalizációja elérte az 55 milliárd dollárt. E zmár azt jelezte, hogy az érme megelőzi majd az USDT-t (tether-t). Így a piac legnagyobb stabilérméjévé válik.

Eddig azonban az USDT megőrizte vezető pozícióját, sőt a piaci kapitalizáció alapján a harmadik legnagyobb digitális eszköz (a BTC és az ETH után). Az USDT piaci kapitalizációja 68,4 milliárd dollár volt, míg az USDC-é 45,0 milliárd.

5. Kriptovaluta-előrejelzés: A mémérmék és a metaverzum-tokenek robbanásszerű terjedése

Az olyan mém-coinok, mint a dogecoin (DOGE) és a shiba inu (SHIB) 2021-ben végig a hírekben voltak. Leginkább a kisbefektetők eufóriája vagy az Elon Musk által táplált rali miatt. Egy másik piaci szektor, amely hatalmas közösségimédia-figyelmet kapott, az olyan metaverzum-tokenek voltak, mint a decentraland (MANA) vagy a the sandbox (SAND).

Idén azonban mind a mém-tokenek, mind a metaverzum-érmék elvesztették a varázsukat, a piaci résztvevők, ha egyáltalán valamibe, akkor a legnagyobb kapitalizációjú eszközökbe igyekeztek befektetni.

Kommentár: Sohase mondd, hogy soha

Az idézett cikk eléggé pesszimistának tűnik a “talán sohasem valósul meg” felütéssel. De ezen a piacon hosszú távon megtanulhattuk, hogy “soha ne mondd, hogy soha”. Számos óriási meglepetés született már pozitív és negatív irányban is. A hosszú medvepiacok után eddig mindig volt új bikapiac. Amikor már mindenki pesszimista, és eladott, jöhet az új fellendülés.

Számos okból könnyen lehet, hogy megindul egy új fellendülés. Az amerikai infláció csökkenni kezd és a kamatemelési ciklus lassul, új nagyvállalat száll be a piacra. Vagy kellemes, felhasználóbarát megoldások készülnek, amelyek vonzzák, megmozgatják a tömegeket. Nem lenne meglepő, ha 1-3 év késéssel ugyan, de megvalósulnának a fenti kriptovaluta-előrejelzések, vagy egy részük.

Kapcsolódó cikkeink:

Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

7 izgalmas módszer – mennyit ér a bitcoin valójában?

A kriptovaluta-elemzés vadnyugati szépségei és kolosszális buktái

Címlapkép forrása: Pixabay.com