Minden, amit a hazai bitcoin ATM-ekről tudni akartál

Budapesten bitcoin-automatából vásárolni tesztünk szerint egy kész kalandtúra, mert az internetes források nem mindig frissülnek, a gépek néha elromlanak, és az ügyfélazonosítás, regisztráció sem mindig egyszerű. Igazán nagy hátast azonban a költségektől dobtunk – pár tízezer forinttal jobb, ha eszedbe sem jut próbálkozni.

Amikor megfogalmazódott a feladat, hogy készítsünk a “terepen”, élőben összehasonlító tesztet a magyarországi bitcoin-automatákról, kezdetben egyszerűnek látszott. A Coinatmradar.com térképe, meg a cégek honlapja alapján kibogoztuk, hogy négy cégnek van automatája az országban. Valamint történetesen mindnek van egy a lakhelyünkhöz közel is, a Nyugati pályaudvar pár száz méteres körzetében. Nosza, vegyünk hát mindegyikből 20 ezer forintért bitcoint, és nézzük meg, mibe kerül ez, illetve milyen egyéb buktatók, tudnivalók vannak.

Kovács úr tehát egy szép ködös csütörtökön úgy döntött, hogy kipróbálja a Nyugati pályaudvar körzetében jelzett mind a négy féle bitcoin-automatát.

Móricka magyar bitcoin-automatái

Ahogy azt Móricka elképzeli. Az első kísérlet, hogy összevadásszuk ezeket, 75 százalékban kudarcba fulladt.

Nem csak bitcoin kapható.
Nem csak bitcoin kapható.

1. MrCoin

A Barcraft szórakozóhelyen, ahol a MrCoin honlapja szerint egy MrCoin automatának kellett volna lennie, nem volt. (A Coinatmradar éppenséggel nem jelezte.)

Ó, bitcoin-automata? Az már régen nincsen nálunk. Igen, tudjuk, hogy még fent van az interneten, már többször jeleztük is nekik, de nem vették le mondta a felszolgáló.

Később rá kellett jönnünk, hogy a MrCoin már rég beolvadt a CoinCash-ba, és alighanem az utolsó bitcoin-automatáját is lecserélték CoinCash-re. Kár, mert valamivel nagyobb választék és alacsonyabb értékhatár volt ott megadva, mint a többinél (lásd az első táblázatot).

2. iCoin

A Szent István körúton levő Édenkert ABC-ben is hasonló beszélgetés zajlott le:

  • Bitcoin-ATM? Az most nincsen.
  • De azért szokott lenni egyébként?
  • Szokott lenni, csak most elromlott, ma vitték el, mert elromlott a pénz… (érthetetlen hadarás) részegysége.
  • És mikor?
  • Nem, nem tudjuk, mikor hozzák vissza.

(Az eladó egyébként némileg bosszúsnak vagy nyugtalannak tűnt az automata említése nyomán.)

3. CoinCash

A Westend, Konzolvilág üzletben: Végre, kapás. Megvan, és működik. Mivel 300 ezer forint alatt csak telefonszámos azonosítás van (afelett kell igazolvány is), viszonylag flottul ment a dolog. Fűtött hely, tisztaság, és pár perc alatt bitcoin-számlánkon volt a pénz.

4. BlockChange Kft.

A Nyugati téren egy pénzváltónál jelzett BlockChange-automatát az első alkalommal nem találtuk meg – pedig ott van. Az eltévedésben, bár nem akarjuk teljesen rákenni, a Google Maps is hathatós segítségünkre volt.

BlockChange-automaták
BlockChange-automaták

Az érzéketlen bitcoin-ATM

A második alkalommal valamivel jobban felszerelkezve, több címmel, A és B tervekkel indultunk neki, hogy a BlockChange és az iCoin automatáit végre levadásszuk. A BlockChange Erzsébet körúti gépe, szintén egy pénzváltó helyiségében azonban érzéketlen maradt próbálkozásunkra. Szó szerint. Hiába tapogattuk ugyanis a képernyőt és más alkatrészeit, nem reagált rá. Csak egy hasítékon szűrődött ki némi kékes fény belőle, ami jelezte, hogy egyébként áram alatt van. A pénzváltó pénztárosa azt mondta, fogalma sincs, él-e a masina, vagy hal, semmit nem tud róla, nem is lát rá a helyéről.

1. Táblázat: Bitcoin-ATM-ek és szolgáltatók összefoglalása
1. Táblázat: Bitcoin-ATM-ek és szolgáltatók összefoglalása

A telefonos ügyfélszolgálaton azután egy kedves hölgy megnyugtatott, hogy az ő számítógépes rendszere is hibát jelez a szóban forgó ATM-re. Biztosított azonban arról, hogy a Nyugati téri működik. Hát irány újra a Nyugati térre. Ezúttal meg is lett a hely, és rendben működött a gép.

A jéghideg bitcoin-ATM

Az iCoin második belváros közeli bitcoin-ATM-je szintén a helyén volt, egy Akácfa utcai “automata-parkban” (Vendo Box), üdítőital-, kávé- és kajaadagoló robotok között. A hátulütője, hogy míg a másik két helyen a telefonszámos (CoinCash), illetve telefonszámos+szelfis (BlockChange) ügyfélazonosítás elég volt kis összegnél, itt az igazolvány is kellett. Amit nagyon nehezen tudott kellő élességgel lefényképezni a gép, vagy tucatszor kellett próbálkozni. Az adatokat pedig központilag ellenőrzik, így 15 perces várakozási időt jeleztek előre.

A három tranzakció bizonylatai.
A három tranzakció bizonylatai.

Ez januárban, esőben, fűtetlen, nyitott ajtajú helyiségben nem volt vidám dolog, és még a védőitalként vásárolt olcsó gépi kávé is hűvös volt és ízetlen. Végül 15 helyett mintegy 20 perc alatt, de megjött az értesítés, hogy gratulálnak a sikeres regisztrációhoz. (Az ügyfélszolgálatot hívtuk 15 perc után, de nem vette fel.)

Hűvös automata-park.
Hűvös automata-park.

Törpök, hobbitok kíméljenek

Egyébként ha nem vagy legalább 165 centi, vagy nincs sámlid, esetleg extramagas sarkú cipőd, ne menj Budapesten sehová automatából bitcoint vásárolni. Mindhárom tesztelt cég ugyanolyan gyártmányú gépeket használ, és már 171 centis emberként is nehéz úgy pipiskedni, hogy a szelfikészítésnél a kamera befogja az arcod. (Vagy messzire hátrálsz, és hangya leszel.)

A költségektől dobtunk igazán nagy hátast

De nemcsak a működő kriptoautomaták fellelése nehéz. Az még inkább, hogy megfizesd a műveletek költségét. Amint a második táblázatból kiderül, két cégnél is 24 százalék körüli a levonás, vagyis 20 ezer forintnyi készpénzért majdnem negyedével kevesebb, alig több mint 15 ezer forint értékű bitcoint kapsz. (Az adott percben érvényes világpiaci bitcoin-árfolyamon és bankközi USDHUF árfolyamon számolva, a Tradingview.com percnyi pontosságú grafikonjai alapján.) A harmadiknál, a Coincash-nél  pedig “csak” mintegy tíz százalék a levonás.

2. Táblázat: Bitcoin-vételek kriptodeviza-ATM-ekből.
2. Táblázat: Bitcoin-vételek kriptodeviza-ATM-ekből.

Ennek a magas költségszintnek azonban részben az is lehet az oka, hogy az alkalmazott összeg viszonylag csekély, két cégnél is 20 ezer a lehetséges minimum. Eközben mindhárom cégnél van egy fix összeg, 1-4 ezer forint közötti értékekkel. (Van, ahol a bizonylaton is feltüntetik ezt, van, ahol csak a gép képernyőjére írják ki a tranzakció jóváhagyása előtt.)

A minimumösszeg az iCoin kriptóautomatájában.
A minimumösszeg az iCoin kriptoautomatájában.

Ha ez a fix összeg nem lenne, akkor sem lenne olcsó, két cégnél öt, egynél kilenc százalék körül lenne a levonás. De 24 százalékos költséget nyilván nem érdemes vállalni. Nagyobb összegeknél, ha tényleg öt százalék körüli költséghányad jön ki, már el lehet gondolkodni az automaták igénybe vételén. (Összehasonlításképpen, a Binance kártya használatánál, hasonlóan kisebb összegeknél 1-3 százalékos díjakkal találkoztunk.)

Akkor hát mire jó a bitcoin-ATM?

Mire jó a akkor a bitcoin-automata, ha ennyire nehéz velük dűlőre jutni? A hagyományos készpénzfelvételhez, a fiat-ATM-ekhez képest számos nehézséget tartogat. A bitcoin-árfolyam és a devizaárfolyam kettős ingadozása (volatilitás), a magas költségek, a nem működő vagy eltűnt automaták, az adózási komplikációk réme, sok minden szól ellenük.

Bitcoin (éppen nem) kapható.
Bitcoin (éppen nem) kapható.

Egy pozitív dolog azonban biztos, hogy felhozható mellettük: Jó, hogy vannak. Egyrészt rendkívüli esetekben életmentők lehetnek. Ha valakinek nagyon gyorsan készpénzre vagy fiat-pénzre van szüksége, akkor felvehet belőlük. (Legalábbis ha nincs kriptokártyája, ami azért olcsóbbnak látszik.) Ha pedig éppen van egy “flash crash”, hirtelen beomlás, tehát jóárasítják a bitcoint, és neked csak készpénzed van, akkor vehetsz gyorsan egy adagot.

Sohase mondd, hogy soha

Hosszabb távon pedig lehet, hogy javulnak majd azok a tényezők, amelyek most a bitcoin-ATM-használat ellen szólnak. Egyszerűsödhet az adózás (megemelhetik az adómentes határt, például), csökkenhet a kriptodevizák volatilitása. A növekvő elfogadottsággal nőhet az ATM-ek elterjedtsége, és nem kell majd vadászni rájuk. A nagyobb forgalom és verseny, reméljük, lehetővé teszi majd a költségszint csökkentését.

A CoinCash észrevételei

Az egyik szolgáltató, a CoinCash levelet küldött különböző pontosításokkal és kiegészítésekkel, és bár nem mindenben értünk egyet, hasznosnak láttuk ezek egy részét szó szerint közölni.

  • A táblázatban az szerepel, hogy a CoinCash 10,26 százalékot von le a váltás után. Ez nem valós: a cégünk csak 6,2 százalékot számol fel az ATM-eknél, a többi a fix költség ami tőlünk kvázi független. A BTC esetében 1000 forint fix kiküldési díj, az ETH esetében 1000 forint fix kiküldési díj, ami a hálózat leterheltségétől független.
  • Az ATM-es azonosításhoz nem kell feltétlenül személyi igazolvány, elég egy fényképes igazolvány is (jogosítvány vagy útlevél).
  • A minimum vásárlás ötezer forint, az első ötezer forint után már lehet kisebb bankjegyeket, például 500-asokat használni.
  • Még annyit tennénk hozzá, hogy a cikk szerint probléma az automatáink magassága. Több videónk is van az ATM-ek használatáról, a 160 centi környéki kollégák is kényelmesen tudják használni az ATM-et, nem érezzük annyira helytállónak a mérettel kapcsolatos problémát.

Kapcsolódó cikkeink:

Képek: Saját készítés.