Vérfürdő a kriptopiacon, 54 000 dollár alatt a Bitcoin árfolyama!

A várt felfutással ellentétben jelentős vérfürdővel kezdődik a július a kriptopiacon. Az alapvetően pozitív hónap a Mt. Gox-botrány következtében esedékes kifizetések és az azonnali ETF nettó kiáramlása egyelőre nem alakul jól a digitális eszközök számára annak ellenére, hogy a hagyományos tőzsde napról napra döntögeti az új csúcsokat.

Éjszaka további 8,5%-kal esett a Bitcoin árfolyama és több mint fél milliárd dollárnyi pozíciót likvidáltak a származtatott termékek piacáról, melynek következtében a Bitcoin beesett 54 000 dollár alá. Előfordulhat, hogy egy újabb fontos támasz esik el.

54 000 dollár alatt a BTC árfolyama

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama ismét felküzdötte magát 54 000 dollár fölé, ugyanakkor péntek hajnalban 53 400 dollár környékén tapasztalhattuk a lokális minimumot. Ezzel zsinórban negyedik napja generált piros gyertyát az eszköz, és utoljára február végén látott szintekre esett vissza.

Mindeközben a teljes kriptopiaci kapitalizáció beesett 2000 milliárd dollár alá, amelyre szintén nem volt példa az elmúlt hónapokban. Az esés következtében az Ether ismét 2900 dollár alatt kereskedik egy 10,5%-os értékcsökkenést követően, a BNB 470 dollár körül talált támaszt egy közel 12%-os értékcsökkenés után, de számos altcoin 15-20%-os esésen van túl. A CoinGlass adatai alapján 680 millió dollárnyi pozíció likvidálódott az elmúlt 24 órában, melyből 230 milliót tett ki a BTC és további 166 milliót az Ether.

CoinGlass likvidációs hőtérkép az elmúlt 24 órából, forrás: CoinGlass

Ezzel az eséssel a Bitcoin egyre közelebb az 52 000 dollárnál található támaszhoz, melynek megtartása kulcsfontosságú lenne a bikás trend folytatását illetően.

A Bitcoin árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban, forrás: TradingView

Mt. Gox-kifizetések és a németországi akció

Tegnap július 4-e miatt az amerikai tőzsde zárva tartott, ezért az esés hátterében nem az azonnali ETF nettó kiáramlása állt, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy az utóbbi hetekben az is gyengélkedik.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Mt. Gox elkezdte hitelezőit kárpótolni a tíz évvel ezelőtti csődöt követően. Az Arkham Intelligence blokklánc-elemző cég adatai szerint a Mt. Gox tőzsde 2,6 milliárd dollár értékű BTC-t helyezett át hardveres tárcájából egy új címre, és kezdeményezett egy 85 millió dollár értékű BTC-átutalást a Bitbank tőzsdére. A kifizetés mértéke napról napra változik, de a legújabb információk szerint közel 9 milliárd dollárnyi BTC kerülhet átutalásra a hitelezők számára, akik tíz éve várják eszközeiket.

A jelenlegi helyzetet súlyosbítja Németország Bitcoin-ellenes magatartása. Az európai állam ugyanis 2013 óta 2,3 milliárd dollár értékben foglalt le Bitcoin-t különböző intézkedések kapcsán, melyek illegális tevékenységekből származnak. A német BKA pedig fejébe vette, hogy ezt a több mint 40 ezer BTC-t kisebb lépésekben, de értékesíti. Július elsején 6500 darab BTC-t mozgatott át a Német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség a Kraken, Coinbase és Bitstamp tőzsdékre, most pedig újabb 170 millió dollárnyi BTC-t mozgattak át központosított tőzsdékre. Az értékesítések nem piacon kívül (OTC) történnek, ez pedig jelentős hatást gyakorolt az eszköz árfolyamára.

Várakozások a Bitcoin árfolyamáról

Megnyugvásra ad okot, hogy az elmúlt hetekben látott korrekció nem egy black swan eseményhez, vagy fundamentális értékcsökkenéshez köthető, hanem egy alaposan megtervezett kártérítési kampányhoz, és egy kormányzati akcióhoz. Ennek ellenére a Bitcoin árfolyama az elmúlt hónapban közel 25%-ot esett.

Egyesek szerint 50 000 dollár körül pattanhat vissza a Bitcoin árfolyama, mivel azon a szinten húzódik egy erősebb támasz, és számos befektető vett fel vásárlási pozíciót a lélektani határ környékére.

A Bitcoin technikai elemzése, forrás: TradingView

Az biztos, hogy az elkövetkezendő napokban, hetekben nem fogunk unatkozni, és érdemes figyelni a piac minden rezdülését.