Lefoglalt Bitcoin-készleteket értékesít a német kormány

A bűnügyi nyomozások és rajtaütések során a hatóságok lefoglalhatják a gyanúsított digitális eszközöket, a privát kulcsok megszerzésével pedig a bűnüldöző szervek átutalhatják a lefoglalt eszközöket saját tárcáikba. A bírósági rendelkezések, hálózati monitorozás és kiberbiztonsági műveletek során, de akár kényszerítő eszközökkel és együttműködésekkel is hozzá lehet jutni bűncselekményekhez kapcsolódó eszközökhöz.

A német állam és Német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség, a BKA, jelentős mennyiségű Bitcoin-hoz jutott hozzá az elmúlt bő tíz évben, most azonban úgy döntöttek, hogy tőzsdére mozgatják ezeket a Bitcoin-készleteket értékesítés céljából.

A hatósági intézkedések célja

A lefoglalt Bitcoin-készletek értékesítése jelentős pénzügyi bevételt hozhat a kormányok számára. Ezek a bevételek felhasználhatók közérdekű célokra, mint például bűnüldözés, infrastrukturális fejlesztés, vagy közszolgálati finanszírozások. Előfordulhat az is, hogy nem a hatóságok szerzik meg a gyanús körülményekből származó Bitcoin-t, hanem a gyanúsítottak együttműködnek a hatóságokkal, és önként átadják privát kulcsaikat.

Ezek a lefoglalt Bitcoin-ok ingadozó árfolyamuk ellenére értékmegőrző célt is ellátnak, de értékesítésük révén a kormányok azonnali bevételhez juthatnak. Bizonyos országokban azonban jogszabályi kötelezettségek előírhatják, hogy a lefoglalt eszközöket azonnal értékesíteni kell, a bevételt pedig be kell fizetni az államkasszába. Az így lefoglalt Bitcoin-készletek gyors értékesítése megakadályozza azt, hogy az eszközök visszakerüljenek az illegális gazdasági körforgásba.

Németország nagy mennyiségben értékesít Bitcoin-t

Németország 2013 óta lép fel az illegális tevékenységekben azonosított digitális eszközök ellen. A Német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség, a BKA, 11 év alatt közel 50 000 BTC-t kobozott el, ezeknek összértéke pedig eléri a 2 milliárd dollárt – számolt be róla a Movie2k.to, egy hírhedt filmkalóz-weboldal üzemeltetője.

A német kormány hetekkel ezelőtt 6500 BTC-t mozgatott át tárcájáról a Kraken, a Coinbase és Bitstamp kriptotőzsdére. A néhány napja eszközölt értékesítés után újabb 1500 BTC-t értékesítettek, 95 millió dollár értékben, ezzel pedig 220 millió dollár értékben értékesített Európa legnagyobb gazdaságának a kormánya digitális eszközöket az Arkham adatai alapján. A tracker-portál beszámolói szerint további 44 692 darab BTC található a német kormány által használt tárcán, melynek értéke meghaladja a 2,8 milliárd dollárt.

Németország Bitcoin-tranzakciói, forrás: Arkham

Németország ezen lépése hasonlít az Egyesólt Államok kormánya által használt eljáráshoz, amely szintén több millió dollárnyi BTC-t utalt be tőzsdékre az utóbbi időkben. Az átutalások mindkét esetben jelentős spekulációt váltottak ki a Bitcoin-közösségen belül a Bitcoin piaci árára gyakorolt lehetséges hatásokról, ugyanakkor ez a mennyiség meg sem közelíti a Bitcoin napi 15-20 milliárd dolláros kereskedési volumenét.

Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price 62 700 dollár körül ingadozik, miután az elmúlt 24 órában 2,5%-kal nőtt az értéke.