A bitcoin ATM-üzemeltető fellendülést vár a piacon

Brandon Mintz, a bitcoin (BTC) ATM-üzemeltető Bitcoin Depot vezérigazgatója a Bitcoin ATM-ek telepítésének globális növekedését jósolja a bitcoin felezést követően.

Mintz arra számít, hogy a felezés utáni időszak, amikor a kripto FOMO (félelem a kimaradástól) jellemzően felerősödik, a bitcoin ATM-ek iránti kereslet növekedését fogja elősegíteni.

2023-ban a kriptovaluta ATM-ek telepítése egy évtized után először visszaesett, valószínűleg a medvepiac miatt, miközben több kriptovállalat is csődöt jelentett. A 2024-es év kezdete azonban máris ígéretes jeleket mutat. A CoinATMRadar adatai szerint csak az első három hónapban 1469 kripto ATM-et telepítettek, szemben a 2023-as év ugyanezen időszakában leszerelt több mint 3000-rel.

A FOMO a bitcoin ATM-ek felé tereli a felhasználókat

Mintz arra számít, hogy a FOMO és a kriptovaluták fokozott elterjedése több ügyfelet fog a bitcoin-automatákhoz terelni.

“Nagyon pozitívnak tűnik, hogy az iparágban továbbra is nagymértékű növekedés tapasztalható a kioszkok iránt.”

Úgy véli azonban, hogy még a ciklus elején járunk, mivel közeledik az április végére tervezett felezési esemény. Az elmúlt évekre visszatekintve a bitcoin elfogadás növekedése és az ATM-használat fellendülése általában a feleződés után következik be, amikor a bitcoin árfolyama jelentős növekedést tapasztal.

Miközben az utóbbi időben nőtt az automaták száma, Mintz megjegyzi, hogy az elmúlt 18 hónapban az ATM-üzemeltetők száma valójában csökkent.

A Coin Cloud, az 5000 ATM-et üzemeltető nagy csődje volt az egyik figyelemre méltó áldozat. Mintz a csökkenést az FTX kriptotőzsde 2022 novemberében bekövetkezett összeomlásának tulajdonítja, ami jelentős hatással volt a kriptopiacra.

A Bitcoin Depot a 2023-as negyedik negyedéves és egész éves eredményeiben 7%-os bevételnövekedésről számolt be az előző évhez képest.

A vállalat úgy véli, hogy a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) jóváhagyása az Egyesült Államokban nem lesz negatív hatással a Bitcoin ATM-ekre.

A bitcoin ATM-es csalások egyre gyakoribbá válnak

Egyre gyakoribbak a Bitcoin ATM csalások, amelyek következtében a gyanútlan felhasználók jelentős pénzösszegeket veszítenek.

Tavaly a General Bytes nevű nagy bitcoin-automatákat gyártó cégnél a biztonság megsértése miatt 1,5 millió dollár értékű BTC-t loptak el több kriptoautomata üzemeltetőjétől.

Akkor a General Bytes alapítója, Karel Kyovsky elmondta, hogy egy hacker képes volt feltölteni a saját Java-alkalmazását a vállalat bitcoin-automatáira, ami lehetővé tette számára, hogy kiolvassa és visszafejtse az API-kulcsokat, hogy hozzáférjen a tőzsdéken és a forrótárcákon lévő pénzeszközökhöz.

2022 augusztusában a General Bytes is beszámolt egy hackelésről, amely az ATM-eknél elhelyezett bitcoinok ellopásához vezetett, melynek következtében mintegy 16 000 dollárt loptak el.