Egy cég bitcoin automatákkal profitált a különféle kriptos csalásokból

Egy bitcoinnal foglalkozó technológiai cég három vezetőjét nemrégiben vád alá helyezték az Egyesült Államokban. Azzal vádolják őket, hogy engedély nélküli kriptoautomatákat üzemeltettek Ohióban és így szándékosan hozzájárultak ahhoz, hogy ügyfeleik kriptos csalások áldozatai legyenek. Az S&P Solutions vagy Bitcoin of America néven is ismert cég alapítóját, Sonny Merabant, vezetőjét, Reza Merabant és a cég jogászát, William Surianót vádolták meg nemrégiben pénzmosással, csalással és egyéb bűncselekményekkel, amelyek 50-nél is több kriptos automata üzemeltetéséhez kötődtek. A három vádlottat még előző héten vették őrizetbe és házkutatást is tartottak floridai valamint Illinois államban található ingatlanjaikban.

A Bitcoin of America a hatóságok szerint elősegítette a csalásokat

Az ügyész szerint magukat hatósági személyeknek kiadó csalók vagy robot hideghívásokat bonyolító csalók használták ki azt, hogy a Bitcoin of America rendszereiben nem voltak pénzmosás elleni védelmi eszközök. Konkrétan az ügyész azt mondta, hogy “ezek az ATM-ek konkrétan hívták a csalókat”. Alapvetően a csalások elég egyformák voltak. Az általában idősebb vagy más szempontból sérülékeny áldozatokat egy Bitcoin of America ATM-hez rendelték, ott pedig vásároltattak velük BTC-t egy olyan tárcába, amiről csak úgy hitték, hogy az övék. Volt egy idős ohiói bácsi, aki 11250 dollárt veszített el ily módon egyetlen óra alatt.

A cég pedig minden egyes tranzakció után 20%-os tranzakciós díjat számolt fel, a vádak szerint még akkor is, amikor már megtudták, hogy mire használják az eszközöket. Az ügyészség szerint a cég a tevékenységét nem jelentette be megfelelően a hatóságok számára, így konkrétan jogszerűtlenül üzemeltethették az automatákat. 52 ATM-et foglaltak le múlt héten és rövidesen a cég összes automatáját leállítják. A Bitcoin of America 3,5 millió dolláros profitot könyvelhetett el ebből az 52 darab ATM-ből csak 2021-ben. A vádak szerint a cég már 2018 óta működött a különféle szabályok be nem tartásával. Az amerikai hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a kriptoautomatákkal jobb óvatosnak lenni, mert a csalók célkeresztjébe kerültek már egy ideje.