Bitcoin: az állam és a pénz különválasztása (VIDEÓ)

Knut Svanholm, a “Bitcoin: függetlenség matematikán keresztül” könyv szerzője közreműködésével egy rövid hétperces videóban foglalta össze a narrátor a kezdő és haladó kriptósok számára miért is hoz apránként forradalmi újítást Bitcoin az életünkbe.

Az angol nyelvű videóban a narrátor azt elemzi, hogy miként sikerült a társadalmaknak a Dunbar-szám túllépése. A felsőbbrendűben való hit és a spiritualizmus volt az egyik ilyen mérföldkő, mert segítségével nagyobb rétegeket lehetett egy egységes közös célra használni és egyben kontroll alatt tartani. A hataloméhes szociopaták ezeket az eszközöket már a szertartásos vallási temetés feltalálásra óta használják az emberek irányítására, mert segítségével lehetővé vált a tömegmanipuláció, illetve motiválni tudták az embereket, hogy egy közös cél érdekében háborúba menjenek más törzsekkel, népcsoportokkal szemben.

Svanholm olvasatában egy közös hiedelemrendszer nélkül képtelenség lett volna a nemzetállamok kialakulása. A mai modern társadalmunkban a jobb túlvilág reményét egy újfajta ígéret váltott fel: a jobb élet ígérete pénz által.

A templomokat leváltották a bankok, azonban a brit filozófus John Locke szerint hiába a szekuláris államberendezkedések, a világ vezetői továbbra is szoros kontroll alatt tartják a gyeplőt, csak nem az isteni kinyilatkoztatások által regnálnak, hanem a pénz erejével. Ezért a fiat pénzrendszer ugyanolyan hiedelemrendszer, mint a felsőbbrendűben való hit.

A bitcoinisták rég felismerték, hogy az emancipációhoz vezető úton először fel kell adni a hatalomba és államba vetett hitünket. Ez az egyetlen mód, hogy a jelenleg fennálló évezredes berendezkedést felváltsa egy békésebb és kiszámíthatóbb rendszer.

Ha megy az angol, javasolt a videó megtekintése:

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.