Tovább zuhan a Bitcoin hálózat hashrátája

Mivel a Bitcoin árfolyama alacsonyabb volt, mint egy coin előállításának becsült költsége, a hálózat teljes hashrátája november közepe óta nagyot esett. Jelenleg a Bitcoin hálózat teljes hashrátája 236 exahash/másodperc (EH/s) érték körül alakul. Hat nappal ezelőtt azonban már 200 EH/s-os tartomány alá is beesett.

A Bitcoin hashrátája csúszik lefelé a lejtőn

2022. novemberének első hete brutális volt a digitális valuták számára, mivel az FTX összeomlása negatív hullámként végigcsapott az egész iparágon. Az FTX bukása előtt a Bitcoinnal a 20 000 dolláros zóna felett kereskedtek, és a hálózat teljes hashrátája a robbanás előtt nagyjából 270-290 exahash/másodperc (EH/s) érték között volt.

bányászati nehézség 2022 november

Az FTX csődbejelentését követő napon egy gyors kiugrással hirtelen megnőtt a hashráta. Ekkor a BTC teljes hashrátája 2022. november 12-én minden idők legmagasabb értékét érte el. A 762,845-ös blokkmagasságnál a bitcoin bányászoknak sikerült elérniük, hogy a hashráta rövid időre elképesztő 347,16 EH/s értékre emelkedjen. Azóta a hashráta zuhanórepülésbe kezdett, és november 26-án a 200 EH/s-os tartomány alá is becsúszott.

A napokban a Bitcoin bányászoknak sikerült a 200 EH/s-os lélektani határ fölé emelniük a hashrátát, és 2022. december 2-án 10:15-kor (ET) 236 EH/s-ra húzták fel. A hashráta általános csökkenése azonban azt jelzi, hogy a veszteségesen működő bányászfarmok kénytelenek voltak leállítani a gépeket és csak a likvid pénzeszközökkel rendelkező üzemeltetők maradtak online.

A cikk írásakor a Bitcoin előállításának becsült költsége (16 956 dollár) nagyon közel van a vezető kriptoeszköz azonnali piaci árfolyamához (16 897 dollár). Korábban, november 30-án a Bitcoin előállítási költsége 18 313 dollár volt. Ez akkor jelentősen magasabb volt, mint a BTC spot piaci értéke. A Bitcoin becsült előállítási költségeinek csökkenésével azonban a még talpon lévő szereplők számára könnyebbé válik a túlélés.

A Bitcoin bányászok 2022. december 5-én vagy annak környékén a mai nehézségi besorolásnál 6,56% és 7,9% érték közötti, jelentős bányászati nehézség csökkenésre is számítanak. Jelenleg ez a becsült bányászati nehézség változás lehet az idei évben a legnagyobb nehézség csökkenés a hálózaton. November 30. és december 2. között nagyjából 80 exahash értékű hash teljesítmény tűnt el a Bitcoin hálózat teljes hashrátájából.