Gondot okozhat a csökkenő Bitcoin bányászati jutalom?

Rekord szintre csökkent a tranzakciókból származó Bitcoin bányászati jutalom, ami heves vitákat indított el Twitteren. Nagyon eltérő vélemények kezdtek el terjedni az utóbbi időben arról, hogy ennek milyen jövőbeni hatása lehet. Jelenleg a tranzakciókból származó Bitcoin bányászati jutalom alig az 1 százalékát teszi ki a bányászok bevételeinek. 2021 februárban ez az érték még 10-15 százalék körül mozgott. A bányászok ugyebár alapvetően kétféle módon részesülnek anyagi előnyből a tevékenységük után. Egyrészt új érmék bányászásával, másrészt a Bitcoin hálózaton keresztüli tranzakciók blokkláncba történő beépítésével.

Az utóbbi, vagyis a tranzakciókból származó bevételek már korábban is voltak rendkívül alacsonyak az előbbihez képest. Hasonlóan csupán pár százalékát tették ki a teljes bevételnek 2018 nyarán és 2019 őszén is, tehát a jelenség nem ismeretlen. Bár egyesek egyből vészharangokat kongatnak, nem igazán egyértelmű, hogy miért. Az árfolyamrobbanásnak köszönhetően 2021 augusztusa óta az új érmék bányászásából származó Bitcoin bányászati jutalom soha nem látott szintre emelkedett. Immár 9 hónapja soha nem csökkent havi egymilliárd dollár alá. Szóval összességében nem sok bányász panaszkodik. Igaz, az emelkedő energiaárak egy ideig rontottak a helyzeten, de amióta kitört az ukrajnai háború és hirtelen már senkit nem érdekel a környezetvédelem, egyre több bányász szép csendben szénre és egyéb olcsó energiára kezdett el visszatérni.

Nincs itt semmi látnivaló

De miért ilyen alacsony jelenleg a tranzakciós jutalom százalékos aránya? Ez javarészt a hálózati aktivitástól (a megerősítendő tranzakciók számától) és az egy úgy blokk beépítéséért kapott jutalomtól függ. Aki jártas a témában az bizonyára tudja, hogy a “block reward” négyévente megfeleződik (bitcoinban értve). Ez a Bitcoin blokklánc működésének egyik legalapvetőbb szabálya. Így hát előbb vagy utóbb túlsúlyba fog kerülni a tranzakciós megerősítésért járó jutalom, hiszen csak ez marad a bányászoknak. Ez különösen igaz lesz akkor, miután az összes létező bitcoin kibányászásra kerül, igaz addig valószínűleg még több, mint 100 évet kell várni.

Azt is újra ki kell emelni, hogy a tranzakciós Bitcoin bányászati jutalom aránya még jobb időkben is csak 10 százalék körül mozgott. Igaz pár napig előfordult, hogy 25 százalék közelébe is felcsúszott. Tehát a transaction reward az összes bányászati bevételhez viszonyított arányának ingadozása körülbelül 10 százalék, hiszen 1 és 10 százalék között mozgott az utóbbi években az idő 90 százalékában. Ez pedig (különösen a kriptovaluták világában), nem számít nagynak. A hálózat fentarthatóságát veszélyeztetőnek pedig biztosan nem. Belátható időn belül legalábbis.

Bővebben, angolul.