A legnagyobb bitcoin bányász társaságok

Nincs túl sok hely a világon, ahol sikerre lehet vinni egy bitcoin bányász vállalkozást. A bányászat kezdetben átlagos, otthoni számítógépeken történt, azonban a bányászási nehézség növekedésével ehhez egyre nagyobb- és nagyobb számításkapacitásra van szükség. Ma már az otthoni bányászat nem nagyon fedezi az áramköltségeket sem. Ezért a bányászok mindenekelőtt olyan helyeket keresnek a világban, ahol olcsó az elektromos áram. A munka erre specializált nagy raktárépületekben, adatcentrumokban történik, ahol bányászgépek sokasága dolgozik, amit gyakran neveznek farmoknak is. A bitcoin bányász társaságok pedig a magányos hobbibányászok, és nagy farmok együttes hashrate-jével bányásznak.

Magányos, vagy társas bányászás

Bitcoint bányászhatunk önállóan (solo módban) is. Vagyis nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy csatlakozzunk egy bányász társasághoz. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az önálló bányászat előnye, hogy nem kell megosztanunk a blokkjutalmat másokkal. Ugyanakkor manapság már nagyon csekély az esélye annak, hogy önállóan kibányásszunk egy blokkot. Sokkal nagyobb erre az esély, ha csatlakozunk egy bányász társasághoz. Ez egy viszonylag állandó bevételi forrást is jelenthet, viszont meg kell osztanunk a jutalmat a társaság többi tagjával is, valamint a társaság üzemeltetőivel.

Bányász társaságok alapításának fő szempontjai

Az első nagy bányák bitcoin bányász társaságok Kína északnyugati részén, szénbányák közelében épültek, így olcsó és bőséges áramhoz jutottak. Mások napkollektoros áramforrásokat használtak, és olyan helyre települtek, ahol a lehető legtovább süt a nap. Azonban idővel kiderült, hogy semmi sem versenyezhet a vízenergiával, így manapság a legtöbb bitcoin bányász társaság vízierőművek közelében van. Mindenesetre az olcsó áram önmagában nem elég. A bányászfarmok rengeteg hőt termelnek, így a hűtés megoldása kritikus tényező. A legegyszerűbb megoldás az volna, ha hideg vidékekre települnének. Fontos még a tiszta környezet, a megközelíthetőség, és az olcsó munkaerő is. Nem nagyon lehet olyan helyet találni, ahol mindez egyszerre adott. Például az északi országokban többnyire drága a munkaerő (Skandináv országok, Észak-Amerika), vagy rossz az infrastruktúra (Oroszország északi része).  Így minden bányásztársaság kiválasztja a saját prioritásait. Sokan például úgy próbálják lenyomni a költségeket, hogy jó minőségű használt hardvereket vásárolnak, mivel az új eszközök nagyon drágák.

Bitcoin bánya
Bitcoin bányászat nagy vízi erőművek mellett a legkifizetődőbb

Hol találhatók a legnagyobb bányász társaságok?

Míg az első bitcoinokat valószínűleg a fejlett országok valamelyikében (egyesek szerint Japánban, vagy az Egyesült Királyságban) bányászták, manapság már ezeknek az országoknak nincs helyük az ipari méretű bitcoin bányászatban.

Ma a világ bitcoin bányászatának Kína a központja. Itt vannak a legnagyobb bányásztársaságok is, az Antpool, az F2Pool és a BTCC Pool. Sok kínai bányásztársaság Tibet, vagy Szecsuán tartományok hegyes vidékein találhatók, ahol hűvös a klíma, és olcsó a vízi erőművekben termelt elektromos áram, főleg az esős évszakban.

Az egyik legnagyobb bányásztársaság, a BitFury, Tbilisiben, Grúzia fővárosában épített egy hatalmas adatközpontot. Grúziában olcsó az elektromos áram, és versenyképes a munkaerőpiac.
A grúziai klíma ugyanakkor nem kedvez a bitcoin bányászatnak (a levegő nagyon meleg és párás), de Allied Control céggel karonöltve hatékony hűtési rendszereket építettek ki.

A magas páratartalom, és hőség ellenére Thaiföldön és Malajziában is vannak nagyobb bitcoin bányász társaságok. Sőt, Afrikában is. Az első bitcoin bányásztársaság Ghánában létesült.

Bár Európa többé már nem tartozik a bitcoin bányászat élvonalába, de még mindig van két fontos bányász társaság, a Slush Csehországban, és a KnCMiner Svédországban. Ezen kívül jelentős bányászat folyik még Izlandon is. Az észak-európai országokban a vízi erőművek nyújtotta könnyen elérhető, megfizethető elektromos áram, és a hideg klíma miatt éri meg bányászni.

Észak-Amerikában az észak-nyugati régióban zajlik még jelentős bányászati tevékenység, főleg Washington államban. A Columbia folyóra telepített három nagy vízi erőmű szolgáltatja a legolcsóbb áramot az Egyesült Államokban.

A bitcoin bányász társaságok toplistája

A következő diagramon a mindenkori legnagyobb bitcoin bányász társaságok láthatók. A rangsor a megtalált blokkok száma alapján készült. A mindenkori állás, valamint friss napi adatok megtalálhatóak például ezen az oldalon.

A legnagyobb bitcoin bányász társaságok
A legnagyobb bitcoin bányász társaságok kezdetektől napjainkig

1) A Discus Fish/F2Pool:

A DiscusFish, vagy F2Pool egy kínai bányász társaság, 2013-ban alakult. Nevét az egyik operátor beceneve után kapta. Eredetileg csak kínai interfésze volt, de ma már félig meddig angol. A világ egyik legnagyobb bányász társasága, ők bányászták ki az összes blokk ~21.3%-át.

2) A GHash.IO:

Valaha a GHash.io volt a világ legnagyobb bányász társasága, a teljes hashrate 50%-át birtokolták. Azonban ez veszélybe sodorta a bitcoin hálózat biztonságát, mivel ha egy egység birtokolja a teljes hashrate 51%-át, akkor az – elméletben – megbosszulja magát. Ezért a bányászok egy része elpártolt tőle, és inkább más bányász társaságok szolgálatába szegődtek. Az örök ranglistán a második helyet érte el, ők találták meg az eddigi blokkok 15.1%-át, összesen több, mint 23.000-et!

3) Az Antpool:

Az Antpool egy másik nagy kínai bányász társaság, amit az egyébként ASIC bitcoin bányász hardvereiről is híres Bitmain cég üzemeltet. Ők gyártják az Antminer S7-et, ami a világ legnépszerűbb bányász hardvere, valamint az S9-et, ami jelenleg a piacon elérhető egyik legerősebb bányász. Hardvereikről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben. A Bitmain az Antpool révén az összes kibányászott blokk 13.8%-át adta, összesen 21.170 blokkot. A mai napon egyébként összesen 30 blokkot bányásztak ki.

4) A Slush Pool:

A Slush Pool a legrégebbi a bányász társaságok között. 2010 decemberében alakult Csehországban, az óta több mint 1 millió (!) bitcoint bányásztak itt. Az jól jönne hétfőig. A blokkok megtalálásában a részesedése jelenleg ~11.6%, ami 17.793 blokkot jelent.

5) A Bitfury bányász társaság:

A Bitfury a világ egyik legnagyobb ASIC bitcoin bányász hardver gyártó cége. A cég központja Grúziában van, ahol három nagy adatközpontban bányásznak, de vannak irodáik az Amerikai Egyesült Államokban, Európa több országában, és a Távol-Keleten is. A blokkok 8.5%-át találták meg, mai több mint 13.000 blokkot jelent. Ráadásul ez egy privát bányász társaság, ahová hobbi bányászok nem csatlakozhatnak. Így a Bitfury a világ legnagyobb bitcoin bányásza.

The mining farm of the KnCMiner
The mining farm of the KnCMiner

6) A BTC China:

Vagyis a BTCC. 2011-ben alakult. A világ legrégebbi, és egyik legnagyobb kriptopénz váltója. Kína harmadik legnagyobb kriptopénz váltója. Saját bányásztársaságuk is van, ez a BTCC Pool. Részesedésük 8.1%-a. Ez 12.469 blokkot jelent.

7) Elegius:

Az Elegius az egyik első bányásztársaság. Egyszerű oldaluk van, még regisztrációra sincs szükség, csak meg kell adnunk a bitcoin címünket, néhány beállítás, és már mehet is a bányászás. Részesedésük az örök ranglistán kb. 7.4%, ami 11.414 blokk.

8) A BW bányász társaság:

Szintén kínai. 2014-ben alakult, élvonalbeli ASIC bitcoin bányász hardvereket gyártanak. Várhatólag ők fognak kijönni elsőként 14 nm-es technológiájú chippel szerelt bányász hardverekkel az idei év végén. A hardvergyártáson felül bányászattal is foglalkoznak, társaságuk, a BW Pool részesedése körülbelül 5.8%, ami majdnem 9.000 blokk.

9) A Bitminter:

A Bitminter túl sok információt nem árul el magáról. Mindenesetre ők a kilencedikek az örök ranglistán. A blokkok 4.2%-át adták, ami  eddig 6422 blokk.

10) A KnCminer:

A KnCMiner központja Svédországban, Stockholmban van. Saját bányászgépeket gyárt amivel az adatközpontjukban bányásznak. Ez egy privát társaság, amihez hobbibányászok nem csatlakozhatnak. Az összes blokk ~4.1%-át adják, ez 6.293 blokkot jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük