A felezést követően jelentősen olcsóbbak az ASIC bányászgépek

A kriptovaluta bányászat több milliárd dolláros iparággá fejlődött ki az egész világon, a bányászok célja pedig a tranzakciók validálása és az újabb blokkok létrehozása. A világon számos bányászgép-előállító létezik, a kriptovaluta bányászcégek pedig már megjelentek a tőzsdéken is. A Bitcoin legújabb felezése azonban azt mutatja, hogy a régebbi típusú bányászgépek jelentősen leértékelődtek.

A Bitcoin és más kriptovaluták bányászatára tervezett és gyártott gépek közül érdemes kiemelni az ASIC, vagyis az alkalmazás-specifikus integrált áramkörrel dolgozó bányászgépeket, melyek rendkívül felkapottak hatékonyságuk és erejük miatt. A régebbi ASIC gépek azonban most a felezést követően akár 35%-os leértékelődést mutatnak korábbi árukhoz képest.

Bányászati hatékonyság számítása

A bányászati hálózatok teljesítményét hashrátában mérjük, mely az új blokkok generálásához vagy a tranzakciók verifikálásához szükséges sebességet jelenti. Minél magasabb ez a mutató, annál nagyobb a bányászati hálózat teljesítménye, és annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a bányászok sikeresen megoldják a blokkokat és jutalmat is kapnak érte. A jelenlegi mutatók szerint azonban a régebbi Bitcoin bányászati berendezések már nem termelnek akkora bevételt, mint a felezés előtt.

A számítási teljesítménnyel foglalkozó Luxor Technology legújabb beszámolója szerint a felezést követő egy hétben jelentős árcsökkenés mutatkozik két konkrét ASIC berendezés árában is, a csökkenés mértéke pedig 28-35%-ig terjed. Az árcsökkenés hátterében első sorban a bányászati környezet fejlődése, a jövedelmezőség eltolódása és a nehézségi szintváltozása áll.

Ezek a legjobb bányászati berendezések

Az iparág jelenlegi vezető modelljei közül érdemes kiemelni a Bitcoin bányásztornyokat, melyek a közelmúltban léptek piacra. Ilyen a Bitmain S21, S21 pro, melyek léghűtéssel működnek. A Microbt M63S, M66S és M60S modelljei szintén a legjobb bányászati berendezések között vannak számontartva a napi bevétel tekintetében. A felezést követően az Auradine léghűtéses modelljei, az AT2880 és az AI3680 szintén nyereségesek maradtak.

Átlagosan 0,12 dolláros kWh áramköltséggel jelentős profitot tudnak termelni az alábbi gépek, míg egy régebbi modell, például az Antminer S9 által termelt napi hiány meghaladná a 2,50 dollárt is. A nyilvánosan, tőzsdén jegyzett vállalatok a piaci trendeknek megfelelően folyamatosan cserélik gépparkjukat, hogy csökkentség működési költségeiket. A legnagyobb tőzsdén jegyzett bányászcégek közül érdemes kiemelni az 5,20 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Marathon Digital Holdings-ot, melynek részvénye (NASDAQ: MARA) a felezést követően 13%-kal emelkedett. Szintén a Nasdaq-on jegyzett CleanSpark Inc CLSK részvénye 7,8%-ot emelkedett a felezési eseményt követő héten. A második legnagyobb tőzsdén jegyzett bányászcég értéke jelenleg 4,33 milliárd dollár.

Ezeket a kriptovalutákat éri meg a legjobban bányászni

A jobb hatékonyságot és magasabb hashrátát kínáló fejlett technológiának köszönhetően a technológia kritikus fontosságúvá vált a versenyképes bevételek fenntartásában. A hashrateindex.com adatai azt mutatják, hogy a hashráta továbbra is rendkívül magas, majdnem eléri a 650 EH/s-t, vagyis pillanatnyilag nem beszélhetünk jelentős mértékű bányászati teljesítmény-távozásról a Bitcoin hálózatából.

A KuCoin adatai alapján 2024-ben továbbra is a Bitcoin az egyik legnagyobb megtérülést generáló bányászható kriptovaluta. Ez annak köszönhető, hogy a Bitcoin felezés előtt tapasztalt felfutása szinte kizárja a bányászkapituláció kockázatát, jelenleg egy BTC BTC Price BTC Price kibányászása megközelítőleg 25 000 dollárba kerül, míg árfolyama meghaladja a 63 500 dollárt is. A Litecoin LTC-je szintén helyet kapott a legnagyobb megtérüléssel kecsegtető, bányászható kriptovaluták között. A „digitális ezüst” mellett érdemes még megemlíteni a privatizációt előtérben részesítő Zcash ZEC tokenjét, az Ethereum Classicot (ETC), a Filecoint (FIL) és a Ravencoint (RVN).