Bitcoin bányászfarmok rekordbevételt könyvelhetnek el, a profit már nem ennyire pozitív

A Diar friss jelentése szerint mialatt a bitcoin ára stabil maradt, addig a bányászok rekordbevételre tettek szert az idei évben. Az idei bevétel 40 százalékkal magasabb mint a múlt évben és elérte a 4.7 milliárd dollárt.

Több tényező is hozzájárult a bitcoin bányászati bevételnövekedéshez: egyrészt nőtt a verseny a bányászok között, másrészt a nehézség folyamatos növekedésének köszönhetően már nem olyan jövedelmező bitcoint bányászni mint korábban. A jelentés szerint a jelenlegi helyzet kiszorítja a kisebb bitcoin bányászokat a piacról miközben a nagyobb bányászfarmok méretüknek köszönhetően egyelőre képesek átvészelni a jelenlegi helyzetet.

Hardver és energiaköltségek

A jelentés szerint továbbra is Kína kiskereskedelmi áramdíjai hajtják az ipari méretű bitcoin bányászatot. Az áramdíj Kínában átlagosan 0.08$/kWh. A bérleti díjak, fizetések, hardver és más költségtényezők figyelembe vételével ilyen árak mellett a kisebb amatőr bányászfarmok gyorsan elvéreznének.

Ez annyit jelent, a jelenlegi piac a nagyok mint például a Bitmain túlélésének kedvez a kisebb bányászfarmokkal szemben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a nagyok immúnisak a jelenlegi nyomott árakra, különösen ami a Bitmaint illeti, mely bevételének 95%-a ASIC bányászok értékesítéséből folyt be 2018 első félévében.

Az adat azt is indukálja, hogy a hardvergyártó üzleti stratégiája nagyban függ bányászhardvereinek értékesítési sikerétől. A Diar szerint a Bitmain 11 bányászfarmja Kínában, valamint a hamarosan nyíló farmjaival Tennesseeben, Texasban és Washington államban olyan helyzetbe hozhatja a céget, hogy nem csak a bitcoin hashráta jelentős részét adná, hanem egyben a hardverek jelentős részét is. Az eddigi üzleti modell az volt, hogy amikor a bitcoin ára megindult felfele, akkor a bányászfarmok üzemeltetői elkezdtek hardvereket vásárolni és befektetni.

A Bitmain bányászfarmok ugyan jövedelmezőek, de hogy mennyire lesz fenntartható Észak-Amerikában, ahol lényegesen magasabbak az áramdíjak, a munkaerőköltség és más járulékos költségek, az még kérdéses.

Az aktuális bitcoin bányászati helyzet összefoglalásaként a jelentés a következő konklúziót vonja le:

Nem valószínű, hogy a jelenlegi hasherő felfutás kifulladna. A nagy bányász tevékenységek alacsony áramdíjon 50-60%-os adózás előtti profittal számolhatnak a bitcoin bevételekhez képest, azaz a piacnak még van hova növekednie és még több profitot kisajtolnia magából. De egyelőre a bitcoin bányászat, egyelőre és nagy valószínűséggel a jövőben is a nagy játékosok mély zsebeinek kedvez.

A teljes Diar jelentés itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük