Kriptopénz bányászat olcsón: melyik országban éri meg kriptopénzt bányászni?

A bitcoin ökoszisztéma egyik legfontosabb komponense a bitcoin bányászat. Ez a mechanizmus gondoskodik a hálózat fenntartásáról. A bányászok blokkjutalomban részesülnek azért, hogy számítási erőforrásaikat használva hitelesítsék a bitcoin hálózat tranzakcióit. A bányászok töltik be a kapuőr  szerepét a nyílt, decentralizált és ‘trustless’ bitcoin ökoszisztémában. A jövedelem jelenleg 12.5 bitcoin minden sikeresen generált blokkért.

<<<Ha többet szeretnél megtudni a bányászat működéséről, olvasd át a bitcoin bányászat működéséről szóló cikkünk>>>

A hálózatba épített nehézségek mellett a bitcoin bányászat jövedelmezőségét számos külső tényező befolyásolja, mint az energiaköltség, internetkapcsolat, gép kihasználtsága, az országokra vonatkozó szabályok. Ezek a külső tényezők mind a bitcoin bányászat földrajzi helyétől függenek. Összegyűjtöttük a világ legjobb bányászati feltételeivel rendelkező országait.

Izland

Az elmúlt években Izland központi szerepet töltött be a bitcoin bányászat területén. Ez annak köszönhető, hogy az ország fővárosába, Reykjavikba költözött a világ egyik legnagyobb felhő alapú bitcoin bányászatot kínáló cég a Genesis Mining. Ennek egyik kevésbé pozitív következménye, hogy Izland villamosenergia fogyasztása a kétszeresére emelkedett.

Izlandon rendkívül olcsó a villamosenergia, 0.055 $/kWh (kb. 15 HUF/kWh), és ezt a bányászok ki is használják. Az északi szigetország okosan használja fel természeti forrásait az energia előállításához és így lehet az, hogy kevés más helyen lehet olcsóbb áramot találni. A vízi- és geotermikus energia felhasználásával az ország fenntartható villamosenergia forráshoz jut, amelyet az állampolgárok alapból alacsony költségek mellett kapnak meg és ezek az árak vonzóak a bányászok számára is. Az Elite Fixtures elemzése szerint egy bitcoin kibányászásának költsége a szigetországban 4 746$.

Izland másik előnye a hideg éghajlata, ami a bányászok számára azért fontos, mert nincs szükségük extra hűtő és hőelvezető berendezések használatára, ezáltal spórolva a költségeken. A bányászatra használt hardverek a nap 24 órájában, 365 napon át működésben vannak rengeteg hőt kibocsátva és megfelelő hűtéssel biztosítani lehet a hatékonyan működésüket.

Ami a bányászat jogszerűségét illeti, az országban engedélyezett a bitcoin és más kriptovaluták bányászása.

Grúzia

Grúzia szintén olcsó bányász célállomás, egy bitcoin kibányászása 3 316$ dollárba erül. A kaukázusi országban a villamosenergia költsége 0.06 $/kWh (kb. 17 HUF/kWh). A BitFury bányászcég rendelkezik a legnagyobb bányászfarmmal az országban. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az országban kedvezőek az adózási feltételek és a kriptovaluta szabályozására vonatkozó törvények. A helyi törvények a kriptopénz bányászatot adómentes tevékenységként kezelik. A törvényhozók nem titkolt célja a lépéssel, hogy minél több kriptobányászt csábítsanak az országba.

Észtország

A legfejlettebb balti állam gyorsan a kriptobányászok kedvenc helyévé avanzsált. Ez a viszonylag olcsó elektromos áram miatt van (átlagos napi ár 0.0581 $/kWh – 16 HUF/kWh), de a kedvező szabályozási keret, a digitális állampolgárság intézménye és a magas színvonalú startup kultúra is csábító. Itt egy bitcoin előállításához 5 551$ szükséges. A fentiekben említett országok között itt a legmagasabb az átlagköltség, de ezt ellensúlyozza a kedvező adózási politika.

Oroszország

A világ legnagyobb országa úgy próbálja pozicionálni magát, hogy kriptovaluta barátnak tűnjön és ez által kihasználja a dinamikusan fejlődő blokklánc iparágat. Az ország gazdag természeti energiaforrásokban, az egy bitcoinra jutó költségek 4 675$-t tesznek ki. Az áramdíjak régiótól függően 2 és 5 rubel között változnak kW óránként (8 és 20 HUF/kWh között). Oroszország komolyan fontolgatja a többlet elektromos áram átadását a bányászok számára jutányos áron.

Hideg éghajlata szintén kedvez a bányászoknak és még a törvények is relatíve adottak, bár ahogy mindig lenni szokott, Oroszország esetében sose lehet tudni mire lehet számítani. A törvényhozók jelenleg egy új kriptovaluta szabályozáson dolgoznak, de ez valószínűleg nem fogja befolyásolni a bányászok korábbi tevékenységét.

Amerikai Egyesült Államok

A felsorolásból természetesen nem maradhat ki a világ legnagyobb gazdaságával rendelkező Egyesült Államok sem. Egy bitcoin előállításának költsége 4 785$, azonban ez a költség nem egyforma minden államban. Egészen a közelmúltig New York állam volt a legmegfelelőbb a bányászok számára (Fairportban, NY, a kereskedelmi áramdíj 0.0592$/kWh, 16 HUF/kWh) , az alacsony villamosenergia költségek tekintetében. Azonban a bányászat elterjedése nagyon leterhelte a hálózatot, ezért az állam megtiltotta az új bányász vállalkozások indítását. Jelenleg Louisiana állam a legolcsóbb, ahol 3 224$ szükséges egy bitcoin előállításához. Az olcsóbb államok közé tartozik még Idaho, Washington, Tennessee és Arkansas.

Az USA-ban nincsenek bányászatra vonatkozó törvények, így a bányászok itt is nagy szabadságot élveznek.

Kanada

Kanadában egy bitcoin kibányászásának költsége 3 965$. Az észak-amerikai állam a kínai bányászok legjobb alternatívájává vált, mert hazájukban egyre kedvezőtlenebb a bányászat szabályozási kerete. Az sem elhanyagolható hogy a Quebec környéki vízerőművek olcsón kínálják az elektromos energiát, bár ez változni látszik: a Quebec tartományi áramszolgáltató az elmúlt hónapokban háromszorosára emelte a bányászoknak adható áram díját 0.05 CAD/kWh-ról 0.15 CAD/kWh-ra (10 HUF/kWh-ról 30 HUF/kWh-ra). Ami viszont itt is előny, az a hűvösebb éghajlat.

A kanadai törvények a legkedvezőbbek között vannak a világon, mind kriptovaluta bányászat és mind az ICO-kra vonatkozó szabályok tekintetében.

Venezuela

Venezuela a világ legolcsóbb villamosenergia költségével rendelkező országa, az elképesztő 0.00016 $/kWh (5 fillér/kWh)!!! költség a bányászok mennyországának számít. Az ország kormánya nagymértékben támogatja a villamosenergia előállítását, és így egy bitcoin kibányászása mindössze 531$-ba kerül.

Az elmúlt időszakban rendkívül számos letartóztatás történt, mivel ugyan a villamos energia támogatott, a bányászat tiltott tevékenységnek számít. Maduro elnök azonban változtatott ezen az állásponton és legálissá tette a kriptovaluta bányászatot. Ez a bejelentés valószínűleg kapcsolatban áll a venezuelai petro token elindulásával. A petro egy olajalapú kriptopénz, amely a Venezuelát sújtó hiperinflációt hivatott megszüntetni. A projekt segíti a bányászokat abban, hogy a korlátozó törvényeken túl ki tudják használni az olcsó villamosenergia költségeket.

Ciudad Bolivar vízesés

És a többi?

Végül pedig nézzük meg mi a helyzet néhány más országban. Kriptobányászat szempontjából Kína a nagy ellentétek országa. Bár sokan foglalkoznak kriptopénzekkel, az állam mégis igyekszik ellehetetleníteni a bányászok munkáját. Ezt úgy érik el, hogy jelentős pluszköltségeket rónak a bányász vállalkozásokra.

Ugorjunk kicsit délebbre. Ausztráliában egészen más a helyzet, ugyanis a kormány kijelentette, hogy könnyebbé kívánja tenni a digitális pénzel foglalkozó vállalatok működését az országban. Nem adóztatják a kriptopénzzel kapcsolatos tranzakciókat. Korábban sok vállalat elhagyta az országot, mivel kettős adózással sújtották a kriptobányászatot, de a legfrissebb döntés értelmében ez már a múlté.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!