A Bitcoin-bányászoknak több, mint 1 EH/s teljesítményre van szükségük

A hashráta megmutatja, hogy egy adott hálózaton mennyi számítási teljesítményt hasznának fel a bányászok a tranzakciók megerősítésére és a blokkok létrehozásához. Minél magasabb a hashráta, annál nagyobb a hálózat decentralizáltsága, vagyis biztonsága és annál gyorsabban, megbízhatóbban teljesülnek a tranzakciók. A bányászok együttes, rendkívül magas számítási teljesítményére az EH/s, vagyis a másodpercenkénti exhash mutatót használjuk.

A láncon belüli adatok azt mutatják, hogy a történelem során először 1 EH/s-t meghaladó napi számítási teljesítményre van szükségük a bányászoknak ahhoz, hogy 1 BTC-t előállíthassanak.

Minden idők csúcsán a Bitcoin Hashcoin

A Hashcoin a Bitcoin hashrátájának mozgására irányuló kifejezés, melyre a CryptoQuant kutatási vezetője, Julio Moreno hivatkozik legutóbbi X-bejegyzésében. Moreno posztjában az áll, hogy a Hashcoin új rekordot döntött, vagyis a Bitcoin hashrátája minden idők csúcsán van. A napi hashráta-csúcs szerint a bányászoknak most már 1,13 EH/s számítási teljesítményre van szükségük naponta, hogy 1 BTC-t kibányászzanak.

A számítási teljesítmény másodpercenkénti kivonata átfogóbb és praktikusabb mutatóként szolgál a Bitcoin-bányászok teljesítményének kifejezésére. A blokklánc teljes hashráta értéke ezzel egyetemben szintén történelmi csúcsot döntött az elmúlt időben, köszönhetően a felezés körüli eufórikus hangulatnak. A hashráta 7 napos átlagértéke elérte a 638 EH/s-t vagyis, a Bitcoin hálózata még sohasem volt ennyire biztonságos, ennyire decentralizált.

A Bitcoin árfolyama és a Hashráta együttmozgása, forrás: Blockchain.com

Az ábrán jól látszik, hogy a hashráta valamilyen szinten együtt mozog az árfolyammal. Ez annak köszönhető, hogy magas Bitcoin árfolyam mellett jobban megéri bányászni is, míg alacsony Bitcoin árfolyamnál fennáll a veszélye annak, hogy a blokkok létrehozása és a tranzakciók validálása veszteséges lesz.

A blokkidő és hashráta összefüggése

Annak ellenére, hogy a hashráta folyamatosan történelmi csúcsokat döntögetett az elmúlt időben, a Bitcoin blokkideje, vagyis az a sebesség, amennyi idő alatt egy új blokk létrehozása megtörténik, változatlanul 10 perc körül mozog. Alapvetően arra gondolhatnánk, hogy a számítási teljesítmény növekedésével a blokkidő is gyorsulni fog, azonban ez csupán a kéthetente megtörténő nehézségi korrekcióig áll fenn. Vagyis, amennyiben a számítási teljesítmény növekszik, úgy nehezedik vele együtt a nehézség is, ezzel fenntartva az eszköz stabilitását és kiszámítható inflációját.

Mivel a blokkjutalom ilyen formában korlátozott, a hashráta növekedése azt jelenti, hogy a blokkjutalom elosztása a bányászok között egyre egyenlőtlenebb lesz. Ebből kifolyólag, amikor a teljes hálózat hashrátája megemelkedik, az egyes bányászoknak ugyanolyan arányban kell növelniük teljesítményüket, hogy versenyképesek maradjanak. 2024. április 19-től, vagyis a negyedik felezési eseményt követően a blokkjutalom 3,125 BTC-re csökkent.

A felezés hatása a Hashcoinra

A Bitcoin felezési eseménye a hálózat inflációját hivatott biztosítani, a blokkjutalom nagyjából négyévente bekövetkező csökkenése a nehézséggel együtt a hálózat fenntarthatóságát szolgálja. Míg a nehézség biztosítja, hogy az eszköz inflációs rátája nagyjából állandó maradjon, addig a felezés a kínálatot szabályozza és a hosszú távú stabilitást biztosítja. A blokkjutalom felére csökkenésével a bányászok csak feleannyit tudnak termelni, mint korábban, ezért a nehézségi korrekcióig kihasználják ezt és extra teljesítményt generálnak. A Hashcoin megugrása tehát a felezést hivatott kompenzálni.

Az elemzők gyakran hivatkoznak a Bitcoin felezési eseményére úgy, mint a ciklikus eszköz legpontosabb viszonyítási pontjára, mely a „hivatalos” bikapiacot hivatott elindítani a kínálat csökkenésével. A cikk írásakor a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price nagyjából 63 100 dollár körül ingadozik. Kérdés, hogy a mostani ciklust az ETF-ek és a világban zajló bizonytalanságok mennyire fogják befolyásolni.