A Bitcoin a világ legbiztonságosabb eszköze lett!

A Bitcoin bő tizenöt éves története alatt volt már a feketegazdaság hajtóereje, az infláció elleni küzdelem és a decentralizáció szimbóluma, azonban az utóbbi időben átvette az uralmat spekulatív jellege, mely rendkívül vonzó a befektetők számára lakossági és intézményi szinten is.

A Bitcoin 2024-re a világ legmegbízhatóbb eszköze lett, köszönhetően annak, hogy jelentős előrelépéseket ért el technológiailag és szabályozottságilag is, az emberek pedig meglátták az eszköz valós értékét.

Technológiai háttér

A Bitcoin technológiai alapjait Satoshi Nakamoto mérnöki döntéseinek köszönhetjük. A hálózat több mint tízéves története során mindössze kétszer állt le, legutóbb 2013-ban. A Proof-of-Work konszenzusmechanizmusnak köszönhetően a hálózat tízpercenként képes a blokkokba rendezett tranzakciókat feldolgozni, a genezis blokk óta pedig már több mint 846 ezer blokkot bányásztak ki a hálózat kulcsszereplői, a bányászok. Ezen idő alatt a hálózat nem szembesült feltöréssel és rugalmatlansági problémákkal.

A hálózaton való tevékenység folyamatosan új csúcsokat ér el, a hash ráta, amely a számítási kapacitást és a biztonságot adja pedig a bányászati teljesítmény növekedését magyarázza. Ez stabilabbá teszi a hálózatot a potenciális támadásokkal szemben.

Szabályozottság és intézményi környezet

A Bitcoin decentralizált jellegéből adódóan nehéz konkrétan bekategorizálni, hogy befektetésileg mit is jelent. Az elfogadottságát először 2014-ben az amerikai IRS – magyarul: szövetségi adózási törvények végrehajtásáért felelős kormányzati ügynökség – intézkedése segítette elő, amikor vagyontárgynak minősítették a Bitcoin-t. Ezt követően 2015-ben árucikké nyilvánították, mely a mai napig helytálló, és olyan eszközökkel került egy kategóriába, mint az arany, az ezüst vagy a platina.

Az igazi áttörést azonban az intézményi érdeklődés hozta meg. 2020 augusztusában először a MicroStrategy vásárolt 250 millió dollár értékben BTC-t, jelezve, hogy bíznak az eszközben. Őket követte a Tesla és a Square, ma pedig már több száz, több ezer vállalat tart mérlegeiben Bitcoint. A határidős kereskedést az azonnali ETF-ek követték, 2024 januárja óta pedig már az Egyesült Államokban is lehet kereskedni a Bitcoin azonnali ETF-ével.

Nemzetállamok szerepe és a növekvő potenciál

Bár a Bitcoin térnyeréséhez nem szükséges sem a vállalati, sem a kormányzati elfogadás, három évvel ezelőtt Nayib Bukele, salvadori elnök, törvényes fizetőeszközzé tette a BTC-t. Bukele elnök intézkedésére világszerte felfigyeltek, komplett kormányzati politikáját a Bitcoin szerepére építette fel, mellyel 2024-ben újabb választást nyert meg. Bukele elnöksége alatt az ország havonta 30 BTC-t vásárol, közel három év elteltével pedig több mint 70 millió dolláros nem realizált nyereségre tettek szert.

2022-ben El Salvadort követte a Közép-afrikai Köztársaság, és szintén elfogadták törvényes fizetőeszközként a BTC-t. Az ásványokban gazdag nemzet a világ egyik legszegényebb országa, folyamatos polgárháborúk dúlnak határain belül, ugyanakkor ez az intézkedés biztosíthatja az ország független pénzügyi jövőjét.

2024-re bizonyossá vált, hogy a Bitcoint nem lehet eltűntetni, és velünk marad. Erről tanúskodik a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, a BlackRocknak az eszközhöz való hozzáállása. Az alapkezelő folyamatosan oktatja a Wall Street-i intézményeket, edukatív lépésekkel kívánja felkészíteni az intézményi befektetőket arra, hogy részesedhessenek abból, amit a Bitcoin kínál. Legyen szó állami befektetési alapokról, nyugdíjpénztárakról vagy alapítványokról, mindenki érdeklődik a Bitcoin iránt – állítja a BlackRock.