Bitcoin és blokklánc az amerikai elnökválasztás árnyékában

Elnökválasztás van a mai napon Egyesült Államokban, az amerikaiak ma választják meg a 58. elnöküket és a 115. kongresszus tagjait. Ilyenkor minden figyelem a világon az amerikai szavazóhelyiségek felé irányul. Így mi is megvizsgáltuk, hogyan hat az amerikai elnökválasztás a bitcoin és a blokklánc jövőjére.

Az elnökválasztás két nagy esélyes: Trump és Hillary

Bár az elnökválasztáson összesen végül négy jelölt indul, valójában az igazi csata a republikánus Trump és a demokrata Hillary között várható. Áttekintjük, hogy a legesélyesebb elnökjelöltek, hogyan vélekednek a bitcoinról és a blokkláncról.

Hillary üdvözli a blokklánc technológiát

Clinton a kampánya során végig támogatta az innovációt. Egyik beszédében, kifejezetten a blokklánc technológia védelmét is említette, így fogalmazott.

Hillary Clinton“Helyzetbe kell hoznunk az amerikai innovációt és fejlesztőket, hogy a technológiai forradalom világában vezető szerepük legyen. Az automatikus járművektől, a gépek tanulásáig a blokklánc applikációkon keresztül minden digitális piaccal kapcsolatos ötletet meg kell védenünk.”

A demokrata kampány kihangsúlyozta, hogyha Hillaryt megválasztják, csökkenteni fogja a szabályozásból eredő akadályokat a startupok és a vállalkozók számára.

Hillary állítása szerint fel fogja rázni az államapparátust és helyi önkormányzatokat, hogy tekintsék át és reformálják meg a jogi és szabályozói környezetet. A cél, hogy az innovációt hátráltassák szabályokkal. Egy beszédében az is elhangzott, hogy örülne, ha blokklánc technológiára térne át az államapparátus a hatékonyság és átláthatóság érdekében.

Trump a bitcoin ellen

Hillaryvel szemben, Donald Trump kifejezetten bitcoin ellen beszélt végig. Egyik beszédében élesen kikelt a bitcoin ellen. Trump szerint a kriptopénzek valójában felülről irányított piramisjátékok.

A bitcoinnal szembeni ellenállása azért érdekes, mert a Fox hírügynökség szerint jó befektetőként jelentős bitcoin tartalékokat halmozott fel az elnökjelölt. Amikor erre az újságírók rákérdeztek, Trump szokás szerint elterelte a szót.

Donald TrumpMásrészről azonban kampányában Trump kijelentette, hogy szeretne eltörölni minden értelmetlen és idejétmúlt szabályt és törvényt. Ez közvetve mindenképpen kedvezne az új startupok, így a fintech iparág fejlődésének is, ahol néhány pénzügyi szabályozás kétszáz évre nyúlik vissza.

Trump szellemiségét megörökítendő egy alternatív kriptopénz, a Trumpcoin is született.

A szakértők szerint Trump Kína, Mexikó és muszlim ellenségeskedése miatt várható, hogy megválasztása esetén a többi valutához hasonlóan, a bitcoin árfolyama is jelentősen fog erősödni a dollárral szemben. Ki tudja, a bitcoin tartalékok felhalmozásával valójában az árfolyamnyereség is a célja?

Mindenesetre bárhogy is alakul a mai nap során a választás eredménye, érdemes lesz figyelemmel kísérni az elnökök munkáját a jövőben. Kíváncsian várjuk választási ígéreteikből mennyi valósul meg a következő négy éves választási ciklusban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.