A fintech iparági szabályozás könnyítését tervezi Svájc

Svájci könnyítené a pénzügyi cégek helyzetét a fintech iparági szabályozás megreformálásával.

A szabályozás mindig kétélű fegyver. Egyrészről az iránymutatás segíthet legalizálni az új pénzeket és pénzügyi eszközöket. Ugyanakkor másrészről a túl sok szabály meg is ölheti az innovációt egy nagyon korai szakaszban. Svájc most szeretné a fintech cégekkel kapcsolatos szabályozást enyhíteni, ami kitűnő hír az ország bitcoin aktivitására való tekintettel.

Fintech iparági szabályozás

Svájci parlament könnyítené a fintech cégek helyzetétA svájci kormány új törvényt javasol, amellyel pénzügy-technológiai cégek tevékenységét szeretnék ösztönözni. A szabályozási irányelvek könnyítésével a pénzügyi szolgáltatásokkal és technológiával foglalkozó cégeknek egyszerűbb lesz versenybe szállni. Cserébe ez a versenykörnyezet a svájci felhasználók javát szolgálja, ami a kormány legfontosabb célja.

Más országokhoz hasonlóan eddig nem könnyítette meg Svájc sem a fintech startupok életét. Bár nem voltak különösen nagy akadályok, ahhoz, hogy a cég mindig szabályozásnak megfeleljen sok mindent kellett intézni. A belépési korlát eltörlésével a Svájci Szövetségi Tanács szeretné elősegíteni az innovációt és javítani a helyi pénzügyi rendszer dinamikáját.

Új szabályozás

Habár az új szabályozás még nem készült el, a kormány azt reméli, hogy fel tudja rázni a svájci bankszektort.  Az ország vezető szerepet szeretne a fintech szektor innovációjában. Ennek a célnak az elérése pedig azt jelenti, hogy a kormány támogatja a meglévő és új pénzügyi szolgáltatókat.

Fintech szabályozás a svájci AlpokbanA javasolt változtatások között szerepel például, hogy 60 napig kell pénzt tartani az elszámolási számlákon. Ez a változás főleg azokat a cégeket érinti, amelyek közösségi finanszírozásból szeretnének tőkét gyűjteni. Jelenleg az adományozók 7 nap után visszavonhatják a felajánlott összegeket. A 60 napos időkeret jobban illeszkedik majd a fintech iparban használt üzleti tevékenységhez.

A talán legnagyobb horderejű javaslat azonban egy új banki engedély bevezetése. Azon fintech startupok, amelyek betétgyűjtéssel is foglalkoznak jelentkezhetnek ezért az engedélyért, amit sokkal könnyebb lesz megszerezni összehasonlítva a tradicionális versenytársakkal. Valószínű, hogy a bitcoin tőzsdéknek figyelemmel kell követniük majd ezt az új banki engedélyt a jövőben. Azok a cégek esnek a szabályozás alá, akik nem ajánlanak hitelezési tevékenységet.

Ez a hír nagyon izgalmas időben érkezett a svájci bitcoin közösség számára. Zug kantonban már elfogadják a közszolgáltatások fizetésére a bitcoint. Továbbá mi is beszámoltunk róla, hogy az ország vasútállomásain bitcoint lehet majd vásárolni a vonatjegykiadó automatákból. Svájc tehát továbbra is határozottan halad a bitcoin és a fintech iparág széleskörű elfogadtatásának irányába.