Bitcoin blokkláncára épülő bankközi elszámolási rendszert tesztel az argentin központi bank

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az argentin központi bank (BCRA) egy bitcoin blokkláncára épülő elszámolási rendszert tesztel. Az új bankközi rendszert, ha bevezetik, az ország legnagyobb kereskedelmi bankjai fogják használni.

A hírt a platform fejlesztője, az IOV Labs jelentette be, miszerint az RSK okosszerződés hálózatra építve kifejlesztettek egy olyan engedélyköteles blokklánc hálózatot, amit az argentin központi bank a kereskedelmi bankokkal közösen az elszámolások területén hasznosítana.

A megoldás fő célja, hogy gyorsabbá és megbízhatóbbá tegye a pénzátutalásokat, illetve a végpontok közötti nyomon követhetőség biztosítása.

“Ilyen típusú platform bevezetésével a pénzügyi rendszer integrált együttműködésen alapuló ökoszisztémát tud fejleszteni a modern technológia fejlesztésekkel és a világ leginnovatívabb pénzügyi rendszereivel összhangban,” írta a közleményeben Diego Gutiérrez Zaldívar, az IOV Labs ügyvezetője.

Szerinte a jelen világgazdasági helyzetben egyre nagyobb szükség lesz a folyamatok optimalizálására és az állampolgárok igényeinek maximális kielégítésére.

A blokklánc hálózat résztvevői között van a BCRA, kereskedelmi bankok, elszámolóházak és még más egyéb pénzügyi intézmények. A projekt jelenleg tesztfázisát éli, de a BCRA pozitívan nyilatkozott az eddigi eredményekről, és valószínű, hogy az IOV Labs megoldása fogja adni az országban egy alternatív bankközi elszámolási rendszer alapjait.

Az argentin központi bank korán felismerte a blokkláncokban rejlő potenciált, ám nem így a kriptovalutákét. Már 2014-ben figyelmeztette a lakosságot, hogy a Bitcoin és a többi kriptó nem hivatalos fizetőeszköz, kiemelve a veszélyességüket.

A BCRA engedélyköteles blokklánc projektjével azt is demonstrálni szeretné, hogy az elosztott főkönyvi technológiákat nem csak kriptovaluta kibocsátásokra lehet használni, hanem az okosszerződéseit a meglévő pénzügyi rendszer keretein belül hasznosítani.

A Bitcoin blokkláncára épülő RSK okosszerződés platformot nem csak az argentin központi bank teszteli az országban. Argentína első számú földgáz disztribútora az év elején integrálta. A Gasnetnek nevezett koncepció célja, hogy elosztott főkönyvet használva hitelesítik az országban a gázelosztást és az értékesítőket.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.