Bitcoin blokkláncára épülő bankközi elszámolási rendszert tesztel az argentin központi bank

Az argentin központi bank (BCRA) egy bitcoin blokkláncára épülő elszámolási rendszert tesztel. Az új bankközi rendszert, ha bevezetik, az ország legnagyobb kereskedelmi bankjai fogják használni.

A hírt a platform fejlesztője, az IOV Labs jelentette be, miszerint az RSK okosszerződés hálózatra építve kifejlesztettek egy olyan engedélyköteles blokklánc hálózatot, amit az argentin központi bank a kereskedelmi bankokkal közösen az elszámolások területén hasznosítana.

A megoldás fő célja, hogy gyorsabbá és megbízhatóbbá tegye a pénzátutalásokat, illetve a végpontok közötti nyomon követhetőség biztosítása.

“Ilyen típusú platform bevezetésével a pénzügyi rendszer integrált együttműködésen alapuló ökoszisztémát tud fejleszteni a modern technológia fejlesztésekkel és a világ leginnovatívabb pénzügyi rendszereivel összhangban,” írta a közleményeben Diego Gutiérrez Zaldívar, az IOV Labs ügyvezetője.

Szerinte a jelen világgazdasági helyzetben egyre nagyobb szükség lesz a folyamatok optimalizálására és az állampolgárok igényeinek maximális kielégítésére.

A blokklánc hálózat résztvevői között van a BCRA, kereskedelmi bankok, elszámolóházak és még más egyéb pénzügyi intézmények. A projekt jelenleg tesztfázisát éli, de a BCRA pozitívan nyilatkozott az eddigi eredményekről, és valószínű, hogy az IOV Labs megoldása fogja adni az országban egy alternatív bankközi elszámolási rendszer alapjait.

Az argentin központi bank korán felismerte a blokkláncokban rejlő potenciált, ám nem így a kriptovalutákét. Már 2014-ben figyelmeztette a lakosságot, hogy a Bitcoin és a többi kriptó nem hivatalos fizetőeszköz, kiemelve a veszélyességüket.

A BCRA engedélyköteles blokklánc projektjével azt is demonstrálni szeretné, hogy az elosztott főkönyvi technológiákat nem csak kriptovaluta kibocsátásokra lehet használni, hanem az okosszerződéseit a meglévő pénzügyi rendszer keretein belül hasznosítani.

A Bitcoin blokkláncára épülő RSK okosszerződés platformot nem csak az argentin központi bank teszteli az országban. Argentína első számú földgáz disztribútora az év elején integrálta. A Gasnetnek nevezett koncepció célja, hogy elosztott főkönyvet használva hitelesítik az országban a gázelosztást és az értékesítőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük