Bitcoin cash bányászadó: diktatórikus lépés vagy út a fenntarthatóság felé?

Egy csoportnyi bitcoin cash (BCH) bányászpool bejelentette, hogy infrastrukturális fejlesztéseket tervez aminek finanszírozására az érmealap (értsd: az első tranzakció egy blokkban, általában a kibányászott blokkjutalom és a bányászdíj együttesen) 12.5%-át automatikusan ebbe az alapba irányítanák át. A kriptovaluta közösség tagjai nem restek kinyilvánítani véleményüket a kérdéssel kapcsolatosan, egyesek szerint egyenes út a BCH központosodása felé, mások szerint hard forkok tucatjaira lesz szükség az implementálására, megint mások pedig üdvözölték a kezdeményezést.

A sztori a következő: Jiang Zhuoer, az egyik legnagyobb bitcoin cash (BCH) bányászpool, a BTC.TOP vezetője bejelentette, hogy a BCH érmealap 12.5%-át egy fejlesztési alapba irányítanák, hogy így támogassák a BCH ökoszisztémát. Ez egy “6 hónapos rövid távú adományozási terv lenne,” május 15 és november 15 között, állítja Zhuoer, ami mintegy 20 588 BCH-t (aktuális árfolyamon 7 millió dollárt jelent) irányítana át fejlesztésre. A kezdeményezést nagy nevű kínai bányászpoolok mellett Roger Ver Bitcoin.com-ja, Jihan Wu (Bitmain CEO) és Haipo Yang is támogatja.

A támogatók úgy érvelnek, hogy az extra forrással kritikus fontosságú infrastrukturális beruházásokat tudnak végrehajtani, ezek nélkül a BCH szabotázsnak és sérülékenységeknek van kitéve. Szerintük a bányászadóval felgyorsíthatóak lennének a fejlesztések egy esetleges 2021/2022-es bikapiac előtt. Egy Hongkongban bejegyzett vállalatot hoztak létre a források elosztására, bár az nem derült ki, hogy mi a neve, adatai, illetve hogy pontosan hogyan is fogja kezelni a forrásokat.

A BCH, a bitcoinhoz (BTC) hasonlóan felezés előtt áll, 12.5 BCH-ról 6.25-re csökken a blokkjutalom. A várható jutalomfelezés májusra tehető. Mindeközben elterjedt a spekuláció, hogy a Bitcoin Cash az “összeomlás szélén táncol és egy fejlesztői hatalomátvétel van készülőben.” Ezt Roger Ver, a BCH legnagyobb támogatója álhírnek nevezte és kategorikusan tagadja.

A bányászadót támogató csoport szerint nincs szükség a protokoll felülírására és a kezdeményezés a bányászok felügyelete és irányítása alatt lenne kivitelezve, DE itt jön a bomba:

“A részvétel biztosítása és az összes SHA-256 bányászpool támogatása érdekében a bányászok árva blokként validálják azokat a BCH-blokkokat, amelyek nem követik a tervet. Erre a közlegelők tragédiájának elkerülése végett van szükség.”

Az első mondatot érdemes kihangsúlyozni. Az árva blokkok annyit jelentenek, hogy az ilyenek nem lesznek belefoglalva a Bitcoin Cash blokkláncába, azaz, azok a bányászok akik kibányászták blokkjutalom nélkül, feleslegesen fordítottak számítási kapacitást kibányászására.

A BCH támogatók szerint ez egy “nemes ügy”, a bitcoinisták szerint diktatúra és legitimált kényszerítő akció.

Jameson Lopp szerint: “Ha jól olvasom, akkor 5 bányászpool 35% hasherővel árva blokkosítaná 65%-át a bányászoknak akkor, ha nem egyeznek bele a 12.5%-os adóba a fejlesztőknek?”

Ethereum alapító Vitalik Buterin is megszólalt az ügyben: “BCH soft forkol Zcash stílusban protokoll fejlesztői forrásért.”

Hasonló történt a múlt évben a Zcash háza táján. Akkor Zooko Wilcox, az Electric Coin Company Zcash mögött álló vállalat vetette fel, hogy fejlesztői forrásokat hoznának létre. Ennek keretében érméket allokálnának a jövőbeli blokkjutalomból a legfontosabb területekre, mint például szoftverfejlesztésre.

Buterin hozzátette, ugyan önkéntes alapúnak állítják be, de valójában komoly kényszerítő – kötelező fork lenne, ami meglehetősen ironikus, hiszen a BCH lánca “reakció volt egy [Bitcoin Core] ideológiára, ami azt mondja ki, hogy csak a soft forkok legitim változtatások, mivel azok “önkéntesek”…. miközben egy ellentmondásos soft forkot jelent be és közben önkéntes mivoltára céloz.” Szerinte ez inkább piaci konszenzust feltételez az ideológiai helyett.

Buterin szerint: “Nem értek egyet ezzel a piaci konszenzusos ideológiával mert csúnya egyensúlya van és bebetonozott érdekekhez vezethet. Ez a bányászcsoport tiszteletben tartja a problémát (mert végső soron a BCH többségében feladta a piaci konszenzust a blokkméretért is) és a forrást időkorlátossá tette.” Itt arra utal, hogy a bányászadó csak 6 hónapig lenne érvényben.

Litecoin alapító Charlie Lee-nek is volt hozzáfűznivalója. Szerinte ez a kényszerítő módon adott központosított funkció rossz precedenst teremt a szektorban. Ez a bányászkartell – véli – a BCH hashráta 28%-áért felel és nem kényszeríthetik rá a többségre hacsak nem még több hashrátát vonnak a felügyeletük alá. “Sok forkhoz vezetne.”

A népszerű elemző Hasu közben felhívta a figyelmet, hogy a BCH poolok számára ez egyfajta befektetés és a mezei felhasználókat nem érintené a lépés, csakis a bányászokat magukat. Akik megjegyzendő: dönthetnek úgy, hogy a kieső bevételeik miatt kollektívan és kontraproduktívan emelik a tranzakciós díjaikat, vagy átváltanak más SHA256 érme bányászatára, csökkentve a teljes BCH hashrátát, növelve a kezdeményezés támogatóinak hasherejét.

Az UCL Centre for Blockchain Technologies kutatója, Angela Walch arra csodálkozott rá, hogy hova lett a BCH “cenzúra rezisztenciája és a bányászok tisztán miniszteri” szerepe, akiknek végső soron mindegy, hogy milyen tranzakciókat dolgoznak fel. Szerinte érdemes felülvizsgálni a bányászok szerepét az ökoszisztémában.

WhalePanda szerint: “$BCH 12.5%-os bányászadója szenzációs és bárki, aki nem nem adományoz annak árvásítva lesz a blokkja.
Szó szerint egy központosított totalitárius rezsim 51%-os támadás fenyegetésével.”

A BitMEX kutatási részlege se repes az örömtől: “Ez egy kicsit olyan, mint amikor a Burger King azt mondja, hogy 12.5%-át az üzleteiknek be tervezik zárni miközben a McDonald’s dolgozói fogják ennek a költségének többségét állni, mert ezzel lejjebb nyomják a fizetéseket

Ez igaz egy bizonyos perspektívából, de a lényeg, hogy kevesebb Burger King üzlet marad.”

Számunka csak egy újabb bizonyíték arra, hogy ugyanazok, akik anno 2017-ben a szétválást kezdeményezték, ugyanazok erőpolitikát folytatva, nem kimondottan átláthatóan a szubjektív “nagyobb jó” burkában próbálják érdeküket rákényszeríteni a többségre. Ez pedig ugyan még nem diktatúra, de nem is konszenzusos demokrácia. Bitcoin solves this.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.