Bitcoin CFD kereskedés – előnyök, hátrányok, tippek, trükkök

Amióta kriptopénzek léteznek, tulajdonképpen azóta érdekli az embereket a kereskedés lehetősége is, hogyan lehet adni-venni és legfőképpen profitot termelni a kriptopénzekkel.

Az alábbiakban a XTB kereskedési platformján keresztül mutatjuk be, hogyan lehet bitcoin CFD-vel kereskedni.

Miért pont az XTB?

A 14 éve a piacon tevékenykedő XTB méltán szerzett magának pozitív hírnevet mind a devizakereskedés, mind pedig a részvénypiaci kereskedés területén. A több, mint 10 országban működő cégcsoportot számos felügyeleti szerv ellenőrzi, ezzel is garantálva, hogy az ügyfelek pénze biztonságban van.

Piacvezetőként nem is volt tehát kérdéses, hogy a kriptopénzek is felkerülnek a kereskedhető eszközök közé. Az XTB platformján bitcoin mellett már további altcoinok kereskedése is elérhető, így lehetőségünk van litecoin, ethereum, ripple és dash pozíciókat is nyitni.

Ami a magyar felhasználóknak pedig különösen kedvező lehet, az a magyar nyelven elérhető ügyfélszolgálat.

Mi az a bitcoin CFD?

A CFD, azaz a „contract for difference” eszköz egy olyan származtatott termék (derivatíva), melynek árfolyama egy másik, mögöttes alaptermék árfolyamát követi le. Egy kriptopénz CFD esetén anélkül van lehetőségünk kereskedni bitcoinnal, ethereummal vagy másik altcoinnal, hogy ténylegesen a birtokunkban lenne maga a kriptopénz. Spekulálhatunk árfolyam emelkedésre és árfolyam esésre, vagy nyithatunk akár tőkeáttételes pozíciókat is.

Előnyök

A bitcoin CFD kereskedés lehetőséget nyújt arra, hogy különösebb technológiai háttér nélkül profitáljunk a kriptopénzek árfolyammozgásából.

A hagyományos kriptopénzvásárlás esetén ugyanis bizonyos fokú technikai tudásra szükség van: nyitni kell egy kriptopénz tárcát, regisztrálni kell egy tőzsdén. Az sem mindegy mekkora tranzakciós díjjal számolunk egy átutalásnál. Ezek mind-mind megtanulható dolgok, azonban aki nem szeretne elmélyülni ezekben a részletekben, mindössze egy kereskedési eszközként tekint a kriptopénzekre a CFD kereskedés tökéletes megoldás lehet.

A másik igen nagy előnye a CFD kereskedésnek a tőkeáttétel lehetősége. Azaz megtöbbszörözhetjük az adott eszköz árfolyamváltozásából eredő nyereségünket, ha a piac a számításaink szerint mozog.

Hátrányok

Fontos kiemelni, hogy CFD kereskedés esetén nem rendelkezünk közvetlenül kriptopénzzel. Mindössze egy olyan szerződés jön létre köztünk és a bróker között, mely a kriptopénzek árfolyammozgását követi le.

Ez azért fontos, mert a kriptopénzek esetén előfordulhat olyan esemény, amikor a kriptopénzek tényleges birtoklása önmagában profitot termel. A hard fork eseményekor a kriptopénz mögötti blokklánc kettéválik és egy másik altcoin jön létre. Erről bővebben itt olvashattok. Hard fork esetén, aki az adott kriptopénzt birtokolta, ugyanannyi kriptopénzt birtokol majd az új érméből is. CFD esetén erre nincs lehetőség. Így nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen eszköz áll a birtokunkban.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a tőkeáttétel lehetősége akár hátrány is lehet a nem kellően körültekintő kereskedők esetén. Ugyanis a nyereségünk gyorsan fordulhat át hatalmas veszteséggé, így akár az eredeti pozíció többszörösét bukhatjuk is köszönhetően a kriptopénz piacon tapasztalt magas volatilitás miatt.

Csak olyan brókerrel érdemes szerződést kötni, amely kellő tapasztalattal, reputációval és technikai háttérrel rendelkezik a kereskedés zavartalan lebonyolítására. Hiszen senki sem szeretné magát olyan helyzetben találni, hogy a kereskedési platformon megjelenő árfolyamok nem követik a piaci trendeket, vagy az éppen jövedelmező pozícióját nem tudja lezárni a platform akadozása miatt.

Hogyan lehet bitcoin CFD-vel kereskedni?

Az XTB kereskedési platformján lehetőség van demó számlát is nyitni, így aki csak ismerkedni szeretne a kriptopénz kereskedéssel, annak ez a felülete egy remek lehetőség. A regisztrációhoz név, e-mail és telefonszám szükséges, ezután kell csak  további azonosítási dokumentumokat benyújtani a szabályozás miatt.

Az XTB-nél két kereskedési rendszer is elérhető: az xStation 5 az XTB saját, könnyen kezelhető felülete és a sok profi által kedvelt és használt Metatrader 4. Mindkét platform elérhető desktopon kívül mobilon, tableten, sőt, még okosórán keresztül is.

A számlákat tekintve Standard és Pro csomagból lehet választani – a kriptopénzek mindkét csomagban elérhetőek, így a választás leginkább attól függ, ki mekkora forgalmat tervez generálni. A spreadek a Standard csomag esetén nagyobbak, itt viszont nincs kereskedési jutalék kötésenként. Tőkeáttételes kereskedésre mindkét számlacsomag lehetőséget nyújt.

Kereskedési tippek, trükkök

Alapvetően két nagy csoportra oszthatók a kereskedési technikák: fundamentális és technikai elemzésen alapuló stratégiára.

Fundamentális alapon nyugvó elemzés esetén az elemzők a különböző eseményeket és gazdasági híreket figyelik, azért, hogy észrevegyenek egy beszállási lehetőséget. A bitcoin és kriptopénzek esetén ez leginkább a szabályozást jelenti: azaz minél pozitívabb nyilatkozat lát napvilágot a kriptopénzek kapcsán annál valószínűbb, hogy pozitívan fog az árfolyam is reagálni a hírre. Fordított esetben pedig egy-egy negatív hír, mely lehet tőzsde elleni támadás, vagy éppen elutasító döntés egy szabályozó hatóságtól vagy nagyvállalattól pillanatok alatt akár két számjegyű százalékkal is csökkentheti a bitcoin árfolyamát.

A kriptopénzek árfolyama jellemzően együtt mozog a bitcoin árfolyamával, de amennyiben egy-egy hír kifejezetten egy altcoinra specializálódik, akkor nem ritka a kiugró árfolyammozgás sem.

A technikai elemzés során grafikonok vizsgálatával keresik a megfelelő beszállási pontokat. Az elemzés alapelve, hogy a pénzügyi eszközök, beleértve a bitcoint is, adott szinteken hasonlóan viselkednek.

Számos alakzat létezik, mely az árfolyammozgás útját jelezheti előre. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt technika a különböző mozgóátlagok alkalmazása. Az eltérő hosszúságú mozgóátlagok kereszteződése fontos indikátor egy trendfordulóra, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni.

Az XTB számos lehetőséget biztosít az önképzésre, ezért érdemes végigböngészni az ajánlott tanfolyamokat is.

***A cikk törekedett a teljes körű információ nyújtásra, azonban nem tekinthető befektetési tanácsadásnak. A bitcoin és forex kereskedés kockázattal jár.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük