Bitcoin.de váltó – fókuszban Németország legnagyobb kriptopiaca

A bitcoin.de váltó hű marad saját szlogenjéhez: az egyik legnagyobb európai bitcoin piactér. Klikk a képre!Már több mint 430 000 felhasználó regisztrált a platformjukra. A regelők közvetlenül az eladóktól tudnak bitcoint (BTC), bitcoin casht (BCH) és ethereumot (ETH) venni. Az expressz kereskedési funkcióval pedig még gyorsabb tranzaktálás érhető el. Mik a bitcoin.de váltó előnyei és hátrányai, mire figyeljünk regisztrációkor? A következőben mindent megtudhattok a német kriptobörzéről.

Háttér

A váltót 2011-ben alapították és az észak-rajna-vesztfáliai Herfordban van a székhelye. A kriptobörze szlogenje „Bitcoin piac – Made in Germany!“. A szlogen egy valós tényen alapul: a bitcoin.de váltó Németország egyetlen hivatalos kriptopénz börzéje.

Tulajdonosa a szintén német Bitcoin Group SE. A cég 2008 (!) óta foglalkozik bitcoinnal, ami nagyon komoly hozzáértést tanúsít. A céget a részvénytőzsdén is jegyzik WKN A1TNV9 regisztrációs szám alatt. Nem sok kriptopénz tőzsdét jegyeznek a részvénytőzsdék, ezért a Bitcoin Group SE jegyzése egyértelműen egy extra bizalompont.

2013-ban a bitcoin.de partnerségre lépett a szintén német Fidor bankkal. A Fidor székhelye Münchenben van és 2003 óta direktbankként aktív. Az együttműködés lévén a bitcoin.de Németországban jogilag rendezett státuszú váltóként funkcionál.

Hogyan tudsz regelni a bitcoin.de váltóra

Regisztrációhoz rá kell kattintani a “Register” gombra a jobb felső sarokban. Egy új ablak nyílik meg ahol meg kell adni a felhasználónevünk, e-mail címünk, jelszavunk, kitölteni a ‘nemvagyokrobot’ capthcát és beikszelni a felhasználási nyilatkozatokra vonatkozó mezőket. Miután minden ki lett töltve, újra a “Register” gombra kattintunk.

bitcoin.de váltó

Ezek után kapni fogsz egy e-mailt a hitelesítő linkkel amire rákattintva aktiválod a bitcoin.de fiókodat.

bitcoin.de váltó

Miután aktiváltad a linkkel a számlád, a megadott jelszavaddal és felhasználóneveddel vagy e-mail címeddel be tudsz lépni a platformra.

Fiók hitelesítés

Túl vagyunk a számla regisztráción. A valódi pénzes kereskedés elkezdéséhez azonban további lépésekre van szükség. Az első belépés után meg kell adni a személyes adatainkat.

bitcoin.de váltó

Érdemes az adatokat valósághűen megadni, úgy ahogy pl. a bankodnál is rögzítve van. Extra dokumentumot nem kell benyújtani lakcím hitelesítéshez. Élő telefonszám megadása fölöttébb fontos lépés ugyanis hiányában nem tudod a hitelesítést befejezni.

1. Mobilszám

Miután kitöltötted, kapni fogsz egy SMS kódot, amit beírva tudod hitelesíteni a fiókodat.

2. Számlaadatok

Egy kicsit komplikáltabb a bankkártya adatok hitelesítése:

A bitcoin.de bármely SEPA (single euro payments area) ország bankkártyáját elfogadja, beleértve a Magyarországon kibocsátott kártyákat is. A bankkártya adatok hitelesítése során a váltó megterheli egy minimális eurócent összeggel a kártyádat egy úgynevezett SOFORT utalás keretében. Ilyen esetben a bankszámlád közvetlenül a bitcoin.de váltó hitelesíti. Egy másik elérhető hitelesítési eljárás a BitPayment.de GmbH-n keresztül történik. A fizetési processzor küld pár eurócentet a bankszámládra amihez társul egy kód is, amit a bitcoin.de váltó oldalán szükséges megadni. A hitelesítés általában 1-2 napot vesz igénybe. A bankkártya hitelesítés illetve linkelés a ‘Settings’ -> ‘Personal Data’ -> ‘Bank Account’ menüpontban érhető el.

Hogyan tudsz bitcoint, bitcoin casht vagy ethereumot venni?

A platformon bitcoin, bitcoin cash és ethereum kriptopénzeket lehet adni és venni. A bitcoin gold bevezetése szintén tervben van. A bitcoin cash, a hard fork aktiválása óta, 2017 augusztus 1-e óta érhető el.

Korábban csak a klasszikus bitcoinnal lehetett kereskedni, de a platform bölcsen nyitott a cash és gold felé is. A bitcoin cash és gold egy blokklánc elágazás révén létrejött új kriptopénz, extra infót találtok róluk itt és itt. Kereskedési volumen alapján a felhasználók többsége továbbra is bitcoinnal kereskedik.

De térjünk vissza a bitcoin.de váltó piacterére. A következőképp tudtok bitcoint, bitcoin casht, ethereumot vagy bitcoin goldot (a jövőben) vásárolni:

bitcoin.de váltó

A bitcoin.de platform óriási hangsúlyt fektet az átláthatóságra és egyszerűségre. Ez rögvest lerí a piactérről (‘marketplace’ vagy ‘Marktplatz’) is. Az eladási (‘sell’ vagy ‘Verkäufe’) és a vásárlási (‘buy’ vagy ‘Käufe’) ajánlatok jól áttekinthetőek és mindig az aktuális legkedvezőbb árat mutatják. Összevetve a Bitfinex profi kereskedőknek összerakott platformjával, a bitcoin.de váltó kifejezetten kezdőkre kalibrált interfésszel rendelkezik.

Példánkban pirossal jelöltem a vételi árlistát. A screenshot készítésekor épp egy svájci tag akart ‘megszabadulni’ 0.23 bitcointól 1662.79 eurós áron.

Figyelni kell a vásárolni kívánt bitcoinok minimális mennyiségére is (zárójelben), amit azt jelzi, hogy ha nagyobb mennyiséget akar eladni az eladó, akkor mekkora a minimális bitcoin mennyiség amit minimum vásárolni kell tőle. Ebben az esetben a minimális vételi mennyiség megegyezik a teljes felkínált bitcoin mennyiséggel, azaz 0.23 BTC.

Ezt úgy kell elképzelni mint egy bevásárlóközpont sorait. Vegyük azt, hogy valaki 10 frissen sült pogácsát akar venni. Sajnos az áruházban csak 8 pogácsa van 100 forintos egységáron (svájci tag). A maradék kettőt 150 forintért kell megvásárolni a pékségben (a svájci tagot követő legjobb eladási ajánlat).

Érdemes figyelni az eladók neve mellett látható plecsniket is:

bitcoin.de váltó

A zöld plecsnis ajánlatok csak Fidor bankos ügyfelek számára érhetők el és ez jelképezi az expressz tranzakciót. A kék plecsnis eladók azok, akiktől bárki tud vásárolni. A zöld pajzs a hitelességet jelöli, az uniós zászló, hogy az eladó bankja SEPA országban van.

A ‘Buy’ gombra kattintva egy új ablak jelenik meg ahol meg tudod adni a vásárolni kívánt bitcoint (nem lehet kevesebb mint az eladó által meghatározott minimális bitcoin mennyiség).

Miután megerősítetted a vételi szándékod, újra át leszel irányítva, ahol az eladó banki adatai lesznek elérhetők. A banki oldaladra navigálva tudod teljesíteni a tranzakciót. Amint megérkezik az összeg a számlájára, az eladó utalja a bitcoin.de walletedbe.

Kereskedési díjak és limitek

A bitcoin.de váltó bizalom szintenként (bronz, ezüst, arany, platina) sorolja a regisztrálókat, amely alapján különböző napi limitek vonatkoznak rájuk. Az alábbi két táblázat mutatja a bizalmi szintlépés feltételeit és a hozzátartozó limiteket:

bitcoin.de váltó

Értelemszerűen minél magasabb a bizalom szinted, annál nagyobb a napi kifizetés, napi vásárlási és eladási limit.

Példaként: az ezüst szint eléréséhez rendelkezned kell legalább 5 értékeléssel (lásd első táblázat adatait), amelyek 80%-a pozitív kell legyen és legalább 5000 eurós tranzakciós összvolumennel kell rendelkezned.

Ha megütöd az ezüst szintet (második táblázat) akkor 10 000 eurós napi kifizetési limited van, 10 000 euró értékben vehetsz kriptopénzt per nap és 25 000 eurónyi kriptopénzt értékesíthetsz naponta.

Kereskedési díjak a SEPA (azaz Magyarország is) országok tekintetében 1%-ot tesznek ki. Azaz, vásárláskor és eladáskor is 1-1%-ot számol fel a platform.

Amennyiben átutalást kezdeményezel egy kriptopénz tárcába, akkor mindig az aktuális bitcoin, cash, gold és ethereum hálózati tranzakciós díjakat veszik alapul.

Díjszámítási példa SEPA országok esetén (figyelem, az extra banki költségek és konverziós díjak bankonként változhatnak):

  • Venni akarsz 1000 euró értékben bitcoint.
  • 1 %-os díjjal kell kalkulálni ami 10 eurót jelent. A díj két felé oszlik a vevő és az eladó között 50-50%-os arányban.
  • Azaz a vételi díjad 5 euró.
  • Az eladó fizeti a másik felét a díjnak.

Mit kínál még a bitcoin.de váltó?

A kriptopénz piac mellett van még pár érdekesség, ami mellett nem érdemes szó nélkül elmenni.

Az egyik a ‘Gold-Shop’, azaz az aranybolt. Itt 5-100 gramm súlyú aranyat tudtok venni bitcoinért vagy euróért. Az aranyat házhoz szállítják, a szállítási díj értéktől függően 15 és 80 euró között változik.

A másik a partnerprogram, ami honlap üzemeltetőknek jelenthet extra bevételt. Reflinkek segítségével a linkjeiddel regisztráló felhasználók után 10% jutalékot kapsz 6 hónapon keresztül a bitcoin.de kereskedési díjából. Nem egy hatalmas bevétel és számos jövedelmezőbb közvetítői program is van, de honlap üzemeltetőknek megfontolandó kriptopénz-bevételi forrás.

A fejlesztőknek, programozóknak a Bug Bounty programot ajánlanánk. Ha biztonsági rést találtok a bitcoin.de platformján és azt jelentitek, akkor a rés horderejétől függően jutalomban részesültök.

Összegzés: ultrabiztonságos “made in Germany” bitcoin váltó

A platform GUI-ja eléggé őskövület és a fórumokon már panaszkodnak, hogy a 2011-es indulás óta zéró fejlesztés volt a megjelenés terén. Igen, összehasonlítva a CEX.IO vagy CoinBase felhasználói felületével, a bitcoin.de kissé lemaradt.

Viszont a váltó explicit kihangsúlyozza, náluk a biztonság a prioritás:

  • A kéttényezős hitelesítés alapkövetelmény. A belépési adatok megadása után vagy e-mailben kapsz egy megerősítő kódot vagy a Google Hitelesítő kódját beírva tudsz belépni a váltóra.
  • Éves auditok külsős akkreditált cég által tovább növelve a platform megbízhatóságát és biztonságát.
  • A váltó állítása szerint az ügyfelek kriptopénz vagyonának 98%-át offline walletekben tárolják.

Az utóbbi hónapokban bevezették az ethereum kereskedést, támogatják a bitcoin cash és gold kereskedést és bitcoin/amerikai dollár kereskedés is elérhető.

Nem tartozik a behemót kereskedési volumenű váltók közés, mint a Bitfinex vagy a Coinbase, de kezdő kriptopénz kereskedőknek, akik most szeretnék az első kriptopénzüket megvenni, mindenképpen ajánlott platform biztonságossága és egyszerűsége révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük