Bitcoin Cash – egy új altcoin vagy a bitcoin jövője?

Már többször írtunk róla, hogy augusztus elején megtörténik majd a hard fork a bitcoin blokkláncán. A ketté vált blokkláncon, egy  új altcoin, a Bitcoin Cash jön majd létre.

Nem mindenki örül neki, hogy a SegWit célba ér

Bitcoin hard frokBár ma már csak pár lépésre van a SegWit attól, hogy aktivizálódjon a bitcoin blokkláncon, nem mindenki örül ennek a megoldásnak.

Vannak akik bár eredetileg támogatták a SegWit2x javaslatot, mára elvesztették a bizalmukat a projekt iránt, hogy a blokkméret megnövelése valóban megoldaná-e a blokklánc hálózat kapacitás problémáját. Ehelyett inkább saját kezükbe vennék az irányítást egy új verziójú bitcoin segítségével.

Augusztus 1-jén 12:20-kor UTC idő szerint a bitcoin blokklánc ketté válik és ezzel egy új kriptopénz a Bitcoin Cash jön majd létre. A projekt vezető fejlesztői is tagjai azoknak, akik nem értenek egyet a SegWit megoldásával.

 

Mi az a Bitcoin Cash?

Már korábban is számtalan javaslat érkezett a bitcoin forráskódjának fejlesztésére, ilyen volt a SegWit is, de például a Bitcoin Unlimited is. Azonban eddig egyetlen javaslat sem merészkedett el odáig, hogy külön blokkláncon folytassa tovább a bitcoin jövőjét.

A Bitcoin Cash a bitcoinhoz képest két fontos tulajdonsággal rendelkezik. A blokkméret 8MB és nem tartalmazza a SegWit kódot.

Bitcoin Cash a bitcoin jövője vagy egy altcoinBár valójában a mögöttes blokklánc technológia nagyon hasonló a bitcoinéhoz, az eltérések miatt tulajdonképpen egy altcoin jön létre. Emellett már meg is kezdődött a Bitcoin Cash határidős kereskedése A ViaBTC-n. Az árfolyam 350 és 550 dollár között mozgott az elmúlt héten jelentős volatilitás mellett. Ez a csúcson körülbelül 20%-a volt a bitcoin árfolyamának. Emellett a Bitcoin Cash Futures piaci kapitalizációja már elérte az 500 ezer dollárt az elmúlt egy hét alatt.

Ezek a legfontosabb különbségek azonban még számos apróság is megbújik a részéletekben. Ilyen például, hogy a Bitcoin Cash sokkal jobban támogatja a szoftver különböző formájú megvalósítását. Így például a BitcoinABC is a Bitcoin Cash blokkláncán kerülhet először alkalmazásra. Ez azért fontos, mert a BitcoinABC egy teljesen más megközelítést jelenthet a bitcoin blokk méret kérdésében. Az ABC – Adjustable Blocksize Cap – révén ugyanis a felhasználók és a bányászok saját maguk módosíthatják az adott blokk méretét egészen 16MB-ig.

Pro és Kontra

Pro: ViaBTCKraken, BTCC

Válaszút előtt a bitcoinAnnak ellenére, hogy elég nagy a hírverés a Bitcoin Cash körül, eddig relatív kevés kereskedési platform állt ki a Bitcoin Cash mellett. A projekt legnagyobb támogatója a ViaBTC pekingi bányásztársaság, akik a globális bányászati erőforrás 4-5%-át adják, így jelentős erőt képviselnek a piacon. Saját tőzsdéjük az egyetlen jelentős piac jelenleg mely forgalmazza a Bitcoin Casht futures, azaz határidős termék formájában. A ViaBTC mellett a napokban több jelentősebb tőzsde, a Kraken és a BTCC is bejelentette, hogy felveszik majd a kereskedhető kriptopénzek közé a Bitcoin Casht.

Kontra: Poloniex, Bitstamp, Coinbase

Azonban a széles közönség által használt népszerű kriptopénz tőzsdék kijelentették, hogy nem tudják támogatni a Bitcoin Cash kereskedését. A legtöbben a biztonsággal érvelnek. Legfőbb indokuk az, hogy a jelenlegi infrastruktúrájuk mellett nem tudják támogatni a hard fork után létrejött blokklánc altcoinját.

A legtöbb tőzsde és bitcoin pénztárca már adott ki közleményt az augusztus elejei hard fork kapcsán. Ezeket a bejelentéseket érdemes elolvasni és tájékozódni, hogy mindenképpen képben legyünk, augusztus 1 után, milyen lehetőségeink vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük