Minden amit tudni kell a Rootstock RSK blokklánc platformról

Az RSK platform egy Solidity programnyelvre épülő protokoll, ami a Bitcoin blokklánccal párhuzamosan futó oldalláncként (side chain) működik. A protokoll működése kétirányú kommunikáción alapul és hídként funkcionál a két lánc összekapcsolására. Voltaképp az RSK ezzel a Bitcoin hálózatát utilizálva segíti az RSK működését. Szintúgy az RSK platform natív tokenje az RSK smart bitcoin (RBTC) 1:1 konvertibilitású a bitcoinnal (BTC).

A platform funkcionalitásának köszönhetően az RSK-n keresztül decentralizált alkalmazásokat (dappokat) és komplex okos szerződéseket is futtathatunk a Bitcoin hálózatán, ugyanúgy, mint az Ethereum hálózatán, az EOS-on és a többin. Egyben a magas számítási kapacitásának köszönhetően a Bitcoin blokklánc biztonságát és robusztusságát is javítja.

Az RSK protokoll eredete és létrejötte

Az RSK protokoll két blokklánc platform evolúciójából és egyesüléséből született: ezek a QixCoin és az Ethereum. A QixCoin egy platform, amelyet Sergio Demian Lerner argentin fejlesztő és kutató tervezett. A projekt korai szakaszában az Ethereum Solidity nyelvének használatát pártolták, ami akkor még jócskán fejlesztés alatt állt. Annak ellenére, hogy a nyelv még nem volt kész, már volt annyira használható, hogy a QixCoinon dappok és az okosszerződések futtatását úgy, hogy a Bitcoin blokkláncát használták horgonynak. Akkor óriási technikai előrelépésnek számított a kor más platformjaival szemben.

2015-ben újratervezték a QixCoin projektet, és létrehozták a ma ismert RSK protokollt. Az RSK segítségével a Bitcoin számos olyan funkciót élvez, amelyek addig nem voltak lehetségesek, vagy amelyek a kezdetektől fogva korlátozottak voltak a Bitcoin esetében. Jelenleg az RSK fejlesztése az IOV Labs kezében összpontosul, amely az RSK Labs felbomlása után jött létre.

Hogyan működik az RSK?

Az RSK egy második szintű protokoll saját blokkláncával és a Bitcoin blokklánccal párhuzamosan. Mindkét hálózat a proof of work (PoW) konszenzust használja a blokkok validálására. A bányászati algoritmus is megegyezik: SHA-256. Az algoritmus egyezése lehetővé teszi az RSK számára, hogy ugyanazokat a bányászhardvereket használhassa a coinbányászatra, mint a bitcoin.

Az RSK ezentúl olyan speciális szolgáltatásokat és funkciókat is biztosít, amelyek a Bitcoin hálózaton nem lehetségesek. Ilyen például a PowPeg Federation, egy elismert és megbízható tagokból álló csoport, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy swapolhassák a coinjaikat, ha az RSK platform funkcióinak használatára van szükségük. Ugyanez visszafele is igaz és a natív érmét bitcoinra válthatják vissza. Másrészt az RSK-n DECOR+ protokoll használatával nem fordulhat elő, hogy két bányász egyazon időben oldja meg a kriptográfiai rejtvényt és jogosul a kövezkező láncra fűzésére.

Valahányszor a felhasználó az RSK hálózatán szeretne ténykedni, át kell utalnia a Bitcoin hálózatról a coinokat egy címre, amelyeket az PowPeg Federation zárol vagy befagyaszt. Miután ez megtörténik, a bitcoin 1:1 árfolyamú RSK natív tokenre RBTC-re kerül swapolásra. Ezeket a tokeneket a felhasználók arra használják, hogy bányászoknak fizessenek az RSK platformon végrehajtott tevékenységekért, például az okos szerződések futtatásáért vagy a dappok létrehozásáért. Hasonlóképpen, ha a felhasználók nem használják az RBTC tokeneket, akkor kérhetik, hogy az RBTC-t visszacseréljék BTC-ra.

Federation: Az RSK jóváhagyott tagjai

Az RSK működése engedélyhez kötött és összevont. Más szavakkal, az RSK ökoszisztémát támogató összes tag teljes körűen hitelesítve van. Ők a Federation ismert tagjai, és munkájuk elengedhetetlen az RSK működéséhez.

A Federation működése egyszerű, feladata az RSK ökoszisztémába belépő és onnan kilépő coinok zárolása és feloldása. Munkájukért cserébe a Federation tagjai az RSK-ban generált tranzakciós díjak 1%-át kapják, hogy fedezzék a hardver és a karbantartás költségeiket.

RVM: Az RSK Turing Complete virtuális gépe

A Turing Complete virtuális gép implementálása nélkül nagyon valószínűtlen, hogy az RSK protokoll megfelelően működjön. Az RSK virtuális gép (RVM) lehetővé teszi a Turing Complete platform használatát, amelyen keresztül az okos szerződések és a dappok nagyobb akadályok és kellemetlenségek nélkül használhatóak. Tehát az RVM az RSK platform szíve.

A maga részéről, mivel az RSK virtuális gép kompatibilis az Ethereum platform virtuális gépével, az EVM-mel, lehetőség van szerződések importálására az RSK-ból az Ethereumba és fordítva. Ez egy olyan folyamat, amely kompatibilitásának köszönhetően nem igényel nagy munkakapacitást, és amely viszont nagy előnyökkel jár. A tranzakciók feldolgozási kapacitásának javulásával lehetővé teszi a sokkal gyorsabb és hatékonyabb interakciókat az okos szerződések, a dappok és a felhasználók között.

Rootstock platform

RIF OS, a Bitcoin integrált megoldása

Az IOV Labs nemrég megkezdte a RIF OS fejlesztését, egy olyan megoldást, amely integrálja az összes jelenleg fejlesztés alatt álló technológiát és az RSK protokollján működik. A RIF OS ennek az integrációnak köszönhetően olyan platformmá kíván válni, amely olyan szolgáltatások sorát öleli fel, amelyek lehetővé teszik a dappok, a DeFi, a digitális identitás ökoszisztémák, a fizetési rendszerek, a kommunikáció, az adattárolás és a keresztláncok vagy láncok közötti hidak fejlesztését. A fehér könyvét közvetlenül ezen a linken olvashatod el.

Ezekkel a funkciókkal az IOV Labs célja, hogy megoldásokat nyújtson a Bitcoin jelenlegi gyengeségeinek leküzdésére anélkül, hogy szükségtelenül módosítania kellene a Bitcoin protokollját. Például a RIF Directory a RIF OS digitális identitás rendszere. E rendszer funkcionalitása egyenértékű lenne azzal, amit a Namecoin és az Ethereum Name Services jelenleg nyújt. Alapítói szerint egyes esetekben még kiválóbb is, mert a RIF Directory közvetlenül társítható más funkciókkal, például a RIF Storage-gal, a biztonságos hozzáférés biztosítása érdekében.

Másrészt a RIF OS kínál RIF Payments és Lumino Network szolgáltatásokat is. Az első egy fizetési rendszer, amely lehetővé teszi a stabilcoinok (RSK dollár), az RBTC vagy más, az RSK-ban létrehozott tokenek használatát. A második egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az azonnali fizetést a hálózat által támogatott bármely token használatával (akár RIF Payments, akár láncokon átívelő hidak által). A Lumino lehetővé teszi a Lightning Network-ön a kétirányú integrált fizetéseket is, mivel ez a hálózat teljes mértékben kompatibilis.

Az RSK előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Az RSK lehetővé teszi az okos szerződések létrehozását és végrehajtását decentralizált és autonóm módon, amely szinte bármire alapozható. Az RSK-ban a tranzakciós díjak sokkal olcsóbbak, mint a Bitcoin hálózaton. Átlagosan egy felhasználó csak 20% vagy 25% között fizethet az RSK-ban végrehajtott tranzakciókért, amelyek általában Bitcoin hálózatán négyszer vagy ötször többe kerülnének.
  • A GHOST protokoll implementálásának köszönhetően az RSK hálózat sokkal gyorsabban képes kibontani a blokkokat és validálni a tranzakciókat, mint a Bitcoin hálózat. Az RSK átlagosan 10 és 20 TPS között képes feldolgozni, tranzakciónként átlagosan 20 és 30 másodperc közötti jóváhagyással. Ha azonban a Lumino protokollt megvalósítják, az RSK hálózat 5 000 és 20 000 TPS közötti volument dolgozhat fel.
  • Mivel az RSK támogatja a Bitcoin hálózat tulajdonságait, ez a platform ugyanazt a pszeudoanonimitást nyújtja, mint amellyel a Bitcoin rendelkezik. Bár meg kell jegyezni, hogy az RSK-ban jóval megvalósíthatóbb a Coinjoin vagy a ZK protokoll a hálózat privát adat védelmi fokozása ürügyén.

Hátrányok

Ki kell emelni az RSK hálózat hátrányát is, miszerint mivel oldalláncról van szó, nem szuverén blokkláncaként működik. Munkája és műveletei inkább a Bitcoin blokkláncán alapulnak. Ez egyfajta dependenciát eredményez és bár kicsi rá az esély, ha a Bitcoin blokkláncával probléma adódik, azt a RSK is megsínylené.

RSK platform esettanulmányok

BitGive

A BitGive Alapítvány úttörő a Bitcoin és az RSK blokklánc technológiájának hasznosításában, melyet jótékonysági adományok működtetéséhez használt fel a GiveTrack kriptoplatformon keresztül. A platform ezeket a technológiákat használja a beérkezett és kiadott adományok, valamint az eredmények valós idejű figyelemmel kísérésére.

A GiveTrack platform megbízhatóságot és lehetőséget kínál mindazok számára, akik adományozni szeretnének. Ezt a megváltozhatatlanságot, az átláthatóságot és a decentralizációt a blokklánc technológiának, azaz a Bitcoinnak és az RSK hálózatoknak köszönheti.

SeSocio

A SeSocio egy befektetési pénzügyi piactér, amely blokkláncot és RootStock technológiát alkalmaz a nagyobb piaci decentralizáció érdekében. Megkönnyíti a hozzáférést mindazon kis- és közepes méretű befektetők számára, akik szeretnének hozzáférni a piactéren létező összes befektetési lehetőséghez.

DexFreight

Senki előtt nem titok, hogy a logisztikai és szállítási ágazatot olyan bürokratikus folyamatok sújtják, amelyek sok felesleges késedelmet okoznak a szállítási időkben. Vitákkal, sőt gyakran lopással vagy csalással nehezítve a tevékenység végrehajtását. Emiatt a blokklánc technológiára épülő DexFreight platform okos szerződéseket alkalmaz a RootStock platformnak köszönhetően. Ezt annak érdekében teszi, hogy jelentősen javuljon a rendszer hatékonysága és ezáltal a felhasználói élmény.

A blokklánc-technológia által nyújtott tulajdonságok lehetővé teszik a logisztikai és szállítási területen zajló folyamatok 360 fokos fordulatát. Ezzel lehetővé teszi mindezen folyamatok átlátható, biztonságos és megbízható lebonyolítását.

Ezeken felül a RootStock platformnak számos egyéb felhasználási és alkalmazási esete van a mindennapi élet különböző területein. Ilyenek például a játékok fejlesztése, a jogi tanácsadói és tanácsadói folyamatok, a banki folyamatok, az élelmiszerlánc elosztás, sőt a kormányok is alkalmazzák az általuk végrehajtott különböző folyamatok átláthatósága és megbízhatósága érdekében.