Új gas díj égetési javaslat jelent meg a Binance Smart Chain platformhoz

A Binance Smart Chain nagy valószínűséggel le fogja másolni az Ethereum gas díjak elégetési mechanizmusát. Ha valóban megvalósítják a BEP-95 gas díj kezelési fejlesztést, akkor ezzel egy erős deflációs nyomást vezetnek be a BNB-re a már eddig is működő negyedéves tokenégetési mechanizmus mellé.

Az új fejlesztési javaslat a BNB égetést tárgyalja

A Binance Smart Chain az Ethereum EIP-1559 díj égetési javaslathoz hasonló fejlesztést tervez. Ugyanis ma a Binance Smart Chain fejlesztési csapatának egy része a hálózati gas díjak változására adott be egy fejlesztési javaslatot BEP-95 néven.
Ennek a BEP-nek a lényege, hogy felgyorsítják a BNB égetési folyamatot“, magyarázta a mechanizmust az a Binance blogbejegyzés, ahol a BEP is megjelent.

A közzétett magyarázat szerint minden blokk a hálózaton el fog égetni egy bizonyos arányú gas díjat, amit a validátorok kaptak jutalmul. A fejlesztési csapat javaslata szerint a a díjak 10%-át kellene elégetni. Viszont a pontos arányt az irányítási modell alapján dinamikusan lehetne változtatni.

A Binance már most is jelentős mennyiségű BNB tokent éget el negyedévente. A BEP-95 most egy újabb deflációs hatást fejtene ki a tokenek kínálatára.

“Habár a BEP-95 csökkentené a BNB validátoroknak és delegáltaknak juttatott tokenmennyiséget, a jutalmak fiatban számított értéke mégis nőne,” magyarázták a fejlesztők a blogposztban. Azonban ezt a változtatást a validátoroknak és delegáltaknak is meg kell szavazni.

Másoljuk a nagy testvért?

A Binance Smart Chain az Ethereum egy centralizált forkja. A Binance 2020. szeptemberében indította el a platformot, és a projekt fejlesztői nagyon sok, az Ethereum blokkláncon is használt alapfunkciót vezettek be az indulás óta.
Az Ethereum a már említett EIP-1559 fejlesztést a London hardfork során implementálta. Ez alapján elégetésre kerül a gas díjak egy része minden egyes tranzakció után az Ethereum blokkláncon. A fejlesztés egy célja az volt ezzel, hogy a gas díjakat sokkal jobban előrejelezhetővé tegyék. Az EIP-1559 implementációja óta közel 600 ezer ETH-t égettek már el.

Az EIP-1559 is egy deflációs nyomás helyezett az ETH kínálatára. A hálózati aktivitás növekedése mellett az EIP-1559 volt az ETH árfolyam emelkedésének az egyik fő katalizátora. Ha a BSC-n is bevezetik ezt a hasonló fejlesztést, akkor hasonló árfolyam emelkedéssel kalkulálhatunk a BNB token esetében is. A Binance Smart Chain ma a második legnagyobb okosszerződéses platform az Ethereum után, és az okosszerződésekben több mint 20 milliárd dollárnyi eszköz van lekötve.

BNB árfolyam

Ahhoz hogy új aktivitást húzzanak be a hálózatra, a Binance nem régen egy 1 milliárd dollár értékű alapot hozott létre új projektek támogatására. Ez is hozzájárult a BNB token rallijához, miszerint a token árfolyama 40%-ot emelkedett az elmúlt 30 napban.

Azonban nem a Binance Smart Chain az egyetlen blokklánc, amely az Ethereumhoz hasonlító gas égetési javaslatot mutatott be. Az Ethereum mellékláncái mint a Polygon és a xDAI is hasonló mechanizmust terveznek bevezetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.