Érdekes új bitcoin elemzési módszert dolgozott ki a Glassnode

Gyakran ütköznek az elemzők abba a problémába, hogy hagyományos részvény értékelési módszerekkel nehéz megérteni a BTC árfolyamát, vagy a Bitcoin hálózat értékét. Többek között erre a problémára reagálva alakította ki a Glassnode és az Ark Invest az új Bitcoin “Cointime” gazdasági modellt.

Az Ark Invest alapkezelő és a Glassnode blokklánc elemző cég közösen kidolgozott egy új keretrendszert, melyet “Cointime” névre kereszteltek el, és a projekt keretében új elemzési eszközöket és harminc új mérőszámot hoztak létre. Az alkotók azt remélik, hogy a Cointime segítségével alaposabb értékelési és árazási modelleket tudnak kialakítani.

Az augusztus 24-én közzétett Ark Invest whitepaper szerint az új módszer a kereslet és a kínálat dinamikájának modellezéséhez kínál új eszközöket és fogalmakat. A rendszer egyik központi mérőszáma az úgynevezett “érmeblokk” (coinblock), amely azt mutatja meg, hogy egy érme a kibányászásától kezdve hány további új kibányászott blokkon keresztül marad inaktív. Az alkotók így fogalmaztak: “Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a kínálatot aktív és inaktív régiókra bontsuk. Ezek képezik az új fogalmak alapját.”

A keretrendszer figyeli az újonnan létrehozott, a megsemmisült és az eltárolt érmeblokkokat is. A létrehozott érmeblokk a hálózat teljes érmeidejét méri, a megsemmisült az idővel súlyozott forgalmat mutatja, míg az eltárolt érmeblokk az inaktív érmékről ad pontosabb képet. A három mérőszám segítségével jobban megérthető, hogy mennyire aktív a hálózat:

Teljes bitcoin érmeblokk generálás, “égetés” és tárolás 2010 januárja óta. Forrás: Ark Invest

A Cointime keretrendszer javíthatja az olyan bevett értékelési modellek pontosságát, mint például az MVRV (Piaci Érték vs Realizált Érték), és bevezeti az Aktív Érték vs. Befektetői Érték (AVIV – Active Value to Investor Value) arányszámot is. Emellett úgy tűnik, hogy a Cointime segítségével a bitcoin inflációja (értsd alatta a bányászok által egy évben kibányászott új bitcoinok számát) s jobban mérhetővé válik, ugyanis korábban eltúlzottak lehettek az inflációs becslések, míg a mostani forgalomban alulbecsülhetjük az infláció mértékét.

Összességében elmondható, hogy a Cointime segít adatközpontúan megérteni a bitcoin dinamikáját, melyet a Glassnode így foglalt össze:

Ezen új megközelítés segítségével újraszámolhatjuk az inflációs rátákat, a stock-to-flow arányt és a tranzakciók sebességét, ami véleményünk szerint jobban tükrözi majd a BTC kereslet és kínálat egyensúlyát.

A fehér könyv szerzője David Puell, az Ark Invest kutatója és James Check, a Glassnode vezető elemzője.